Hoe krijg je de juiste steun bij een verslaving? 

Een verslaving heeft een enorme impact op je leven. Niet alleen heb je hier zelf onder te lijden. Ook je omgeving gaat vaak door een moeilijke periode, op het moment dat je verslaving wordt opgemerkt.

Verslavingszorg - Unsplash

Voor jezelf kan het prettig zijn, als iemand die je vertrouwt in de gaten heeft dat je kampt met een alcoholverslaving. Zelf over de verslaving spreken is vaak niet eenvoudig. Zelfs niet, wanneer je hier juist los van probeert te komen. Het hangt voor een groot deel samen met de schaamte die men ervaart als gevolg van een verslaving. Changesggz.nl is een partij die hulp kan bieden bij verslavingen. In dit artikel lees je er meer over.

Zoek tijdig hulp bij een beginnende verslaving

Loskomen van een verslaving, of het nu gaat om een alcohol- of bijvoorbeeld gokverslaving, is niet eenvoudig. Op het moment dat de gevolgen van een verslaving nog beperkt zijn, kan het relatief makkelijk zijn om het onderwerp bespreekbaar te maken bij mensen in je omgeving. Je hebt nog weinig om je voor te schamen. Mensen in je omgeving kunnen hulp voor je inschakelen. Nog verstandiger is het om zelf deze stap te zetten.

Er zijn verschillende organisaties in Nederland die je kunnen begeleiden bij het herstel van een verslaving.

Probeer de strijd niet met jezelf aan te gaan zonder hulp

Naarmate de verslaving langer aanhoudt, zal het steeds lastiger worden om deze los te laten. Dit komt onder meer door een toenemende schaamte en problemen die als gevolg van de verslaving ontstaan. Denk aan financiële problemen bij een gokverslaving, het verlies van je werk bij een alcoholverslaving, enzovoorts.

Het is verleidelijk om de strijd met jezelf aan te gaan, in plaats van hulp van anderen in te schakelen. Probeer dit niet, daar de kans op succes heel klein is. Er hoeft maar een kleine trigger te zijn, om de verslaving opnieuw te activeren. Denk aan rokers, die zonder hulp vaak nauwelijks van hun verslaving af weten te komen. Bij een alcohol- of gokverslaving is dit nog lastiger.

Zie de positieve dingen om je heen

 

Op het moment dat je het onderwerp bespreekbaar hebt gemaakt en hulp hebt gezocht, is het tijd om naar de positieve dingen om je heen te kijken. Door positiever in het leven te staan, geven kleine dingen je minder snel een trigger om terug te vallen in een oude verslaving.

Vermijd zaken die verslavend kunnen werken. Start bijvoorbeeld niet met gokken, wanneer je net hersteld bent van een alcoholverslaving.