Hoe kun je herstellen van een medicijnverslaving?

Veel mensen in ons land hebben te kampen met een medicijnverslaving. Doordat sommigen zich hiervoor schamen of wellicht niet bewust zijn van hun  verslaving, zoeken zij geen hulp.

Toch is het fijn om te weten of te horen dat een verslaving niet iets is waar mensen zich voor moeten schamen en dat mensen met een medicijnverslaving om hulp kunnen vragen wanneer zij dat willen. Ben jij verslaafd? Of ken je iemand die verslaafd is? En wil je weten hoe je van een medicijnverslaving kunt herstellen? In dit artikel zullen wij je hier meer over vertellen. Lees snel verder!

herstellen medicijnverslaving

Wat is een medicijnverslaving

Veel mensen zullen al over een medicijnverslaving gehoord hebben. Echter weet niet iedereen wat dit precies inhoud. Om deze reden willen we er even bij stilstaan. Er zijn medicijnen die een dempende werking op je zenuwstelsel en hersenactiviteit hebben. Het Dit zijn medicijnen zoals antidepressiva, kalmeringsmiddelen en pijnstillers.

Deze middelen kunnen ervoor zorgen dat het leven weer wat dragelijker wordt. Op het moment dat medicijnen langer worden gebruikt dan nodig is, dan is dat het moment dat je een beetje alert moet worden. Op gegeven moment kan je lichaam namelijk gewend raken aan een bepaald middel. Wanneer je dan opeens stopt met het innemen van zo een medicijn, daarna kun je ontwenningsverschijnselen vertonen en vervolgens weer beginnen met innemen.

Hiermee kun je een medicijnverslaving opwekken. Eerst werden de middelen ingenomen om te ontspannen, van pijn af te komen of te kunnen herstellen, maar op het moment dat er sprake is van een medicijnverslaving, kun je niet meer zonder het middel waar je verslaafd aan bent. Je hebt het dan nodig om de dag doorheen te komen.  

Herstellen van een medicijnverslaving

Wanneer je een medicijnverslaving hebt is het belangrijk dat je eerst voor jezelf erkend of herkend dat je met een medicijnverslaving te maken hebt. Als je dit hebt gedaan en ook bewust bent van de gevaren van een medicijnverslaving, dan zul je ook eerder geneigd zijn om hulp te vragen. Als jij hulp weet te vragen, dan ben je al een heel eind gekomen.

Je mag heel trots op jezelf zijn voor het feit dat je jouw gezondheid voorop zet. Uiteindelijk kun je dan bij een organisatie als CACN-Verslavingszorg terecht komen. Zij kunnen jou de hulp bieden die jij nodig hebt om verslavingsvrij en weer gezond door het leven te kunnen gaan. Neem een kijkje hun de website zodat je zelf kunt lezen wat je kunt verwachten. Dit zal de drempel om hulp te vragen meteen omlaag brengen.

Kortom, heb je met een medicijnverslaving te maken op het moment dat je niet meer zonder een medicijn kunt. Je hebt het dan nodig om de dag doorheen te komen. Het is belangrijk om zelf te erkennen en herkennen dat je medicijnverslaafd bent, omdat zo sneller hulp gezocht wordt.