Homeopathie: Hoe het werkt, Voordelen, Resultaten en Risico’s

Wat is homeopathie?

Homeopathie is een natuurlijke en wetenschappelijke geneeswijze die behoort tot de alternatieve geneeswijzen. Samuel Hahnemann is de grondlegger van homeopathie, hij was zowel arts als scheikundige. Homeopathie is gebaseerd op een belangrijke natuurwet: een stof die bepaalde verschijnselen kan opwekken is daarnaast in staat om diezelfde verschijnselen te genezen. Dit is vervolgens het basisprincipe van homeopathie geworden, op basis waarvan ook de homeopaten vandaag de dag nog werken.


75% van de Nederlanders staat positief tegenover homeopathie en homeopathische geneesmiddelen. Zij zijn overtuigd van de milde en effectieve wijze om allerlei ziekten en kwalen te behandelen. Deze therapie is erop gericht om het natuurlijk evenwicht te herstellen, zowel op lichamelijk als psychisch gebied. Zodra het evenwicht uit balans raakt krijgt een ziekte de kans om zich te ontwikkelen. Een homeopaat kan helpen de balans te herstellen en er met diverse homeopatische middelen er voor te zorgen dat het lichaam zich op een krachtige wijze kan herstellen.

De homeopathie gaat er vanuit dat een verstoring van de balans in het lichaam ertoe leidt dat zich een ziekte of een klacht kan ontwikkelen. wat is homeopathie druppelEen homeopaat kan helpen om na te gaan waar de verstoring vandaan komt en zorgt er op basis van homeopathie vervolgens voor dat het lichaam het evenwicht zelf kan herstellen. Homeopathische geneesmiddelen zijn er wat dat betreft niet op gericht om vlot een kwaal te verhelpen, ze zorgen er in plaats daarvan voor dat het lichaam de kans krijgt om zichzelf te herstellen. De homeopaat kan samen met de patiënt op zoek gaan naar de verstoring op lichamelijk of geestelijk gebied, of kan een aanbeveling doen op basis van de eigen ervaring en expertise.

Het is allereerst van belang om een duidelijke diagnose te stellen, zodat duidelijk wordt wat er aan de hand is en waar de klachten vandaag komen. Een homeopaat werkt hiervoor veelvuldig samen met huisartsen en specialisten. De natuurgeneeskunde en reguliere geneeskunde komen op die manier samen. Zodra de klachten duidelijk zijn zal de homeopaat gebruik maken van homeopathische geneesmiddelen om het herstel van het evenwicht in het lichaam in gang te zetten. Het is geen probleem om naast de homeopathie gebruik te blijven maken van de reguliere geneeskunde en geneesmiddelen, ze werken prima naast elkaar.

Het was de Duitse arts en scheikundige die al in de 18e eeuw de basis legde voor de klassieke homeopathie zoals we die vandaag de dag nog kennen. Hij maakte daarvoor gebruik van de Griekse geneesheer Hippocrates, die leefde van 460 – 377 voor Christus. Hij gebruikte het om onderzoeken te doen en publicaties te maken. Hieruit blijkt dat homeopathie in veel gevallen een effectieve en betrouwbare geneeswijze vormt.


Dankzij de historische basis en effectieve methoden van vandaag de dag geldt homeopathie als een bekende en populaire alternatieve geneeswijze, waar veel mensen gebruik van maken en waar een groot deel van Nederland positief tegenover staat.

Waarbij kan homeopathie ingezet worden?

Homeopathie biedt mogelijkheden bij een groot aantal verschillende klachten. Het is echter van belang om er rekening mee te houden dat deze therapie niet alle klachten kan genezen of herstellen. Dat neemt aan de andere kant niet weg dat een homeopaat kan helpen om de klachten te verlichten of ervoor te zorgen dat de bijwerkingen van reguliere middelen afnemen. Bij verschillende ziektes is homeopathie helaas niet in staat om de bron van de ziekte aan te pakken. Een homeopaat kan echter wel geneesmiddelen aanreiken die ervoor zorgen dat de bijwerkingen van de reguliere behandelingen zo min mogelijk heftig uitpakken. Op die manier kan homeopathie toch van toegevoegde waarde zijn bij ziekten of kwalen die de behandelingen niet direct kunnen herstellen.

De homeopathische geneesmiddelen zijn gemaakt van natuurlijke producten, het gaat vooral om substanties van dieren, planten en mineralen. Deze stoffen stimuleren het eigen lichaam om de klachten op te pakken en voor de genezing te zorgen. Het is mogelijk om medicamenten voorgeschreven door een specialist of de huisarts naast de homeopathische middelen te gebruiken. De homeopathie vormt op die manier een aanvulling op de reguliere behandeling, of zorgt ervoor dat u minder last zal hebben van de bijwerkingen daarvan.

Een behandeling is mogelijk bij tal van verschillende klachten. De homeopaat werkt op basis van het gelijksoortigheidsbeginsel of similia-principe. Dit betekent dat een stof die bepaalde verschijnselen kan opwekken er aan de andere kant ook toe in staat is om die verschijnselen weg te nemen. Het is op die manier mogelijk het lichaam in staat te stellen zelf het evenwicht te herstellen, iets dat binnen de homeopathie een belangrijke kracht vormt. Binnen deze therapie is de gedachte dat het lichaam zichzelf geneest. Dat betekent dat een homeopaat niet de symptomen van een ziekte zal genezen, maar dat u een steuntje in de rug krijgt om de klachten vanuit de bron aan te pakken.

Bijna alle geneesmiddelen zijn uiteindelijk afkomstig van planten, ook de reguliere middelen. Fabrikanten van reguliere geneesmiddelen halen de werkzame stoffen uit planten of zorgen voor een kunstmatige variant hiervan. De stoffen werken daardoor sterker, maar leiden tevens tot bijwerkingen. Het verdunnen en schudden van homeopathische geneesmiddelen versterkt de geneeskundige kracht en zorgt voor het herstel van het lichaam. Binnen de homeopathie spreken we tegenwoordig van ‘potentiëren’, wat staat voor het krachtiger maken van de gebruikte middelen.

Beroepsvereniging voor homeopathie

Er zijn een tweetal beroepsverenigingen voor homeopathie beschikbaar in de vorm van de Vakgroep Homeopathische Artsen Nederland (VHAN) en de Nederlandse Vereniging van Klassiek Homeopaten (NVKH). Zij bieden informatie voor patiënten en voor professionals en zorgen er via hun leden voor dat ze een eenduidige boodschap uitdragen. Het is bij de VHAN en de NVKH mogelijk om meer informatie in te winnen over homeopathie. Zij kunnen u meer vertellen over deze alternatieve geneeswijze en de eventuele vergoeding bij uw zorgverzekering.

Lees meer over homeopathie:

Kan homeopathie een allergische reactie opleveren?
Homeopathie gaat uitstekend samen met reguliere behandelingen
Hoge verdunningen binnen homeopathie werkzaam
Balans vinden dankzij inzet homeopathie
Homeopathie helpt het lichaam terug in balans te brengen
Hoe kan homeopathie bij een lage dosis toch een groot lichamelijk effect hebben?
Homeopathie goed geschikt voor behandelen depressie
Homeopathie is er voor iedereen

Homeopathie in het nieuws:
Prins Charles enorm tevreden over homeopathie voor runderen
Week van 10 april was de week van de homeopathie
Homeopathie en osteopathie aanwezig op de Huishondbeurs 2016
Driekwart van de Nederlanders staat positief tegenover homeopathie


Wil je iets toevoegen aan bovenstaande informatie, of heb je er een vraag over? Stel deze gerust hieronder!

Vind een homeopaat
bij jou in de buurt

Bij geneesjewijzer.nl zijn er honderden praktijken aangesloten. Je vindt dus altijd een praktijk bij jou in de buurt.

Bekijk praktijken