Homeopathie behoort tot de bekende natuurlijke geneeswijzen, waarvoor bij verschillende zorgverzekeraars vergoeding beschikbaar is vanuit de aanvullende polis. Wat is homeopathie eigenlijk en hoe lukt het een kleine dosis van bepaalde middelen om toch een groot lichamelijk effect op ons te hebben? Dit heeft onder andere te maken met de opbouw van homeopathische middelen, de stoffen waaruit die bestaan.

Wat is homeopathie?

Om de werking van goed te doorgronden is het allereerst van belang om na te gaan wat het eigenlijk is. Homeopathie staat voor een eenvoudig principe. Stoffen in deze wereld zoals mineralen, planten of dierlijke producten zijn in staat om bepaalde verschijnselen op te roepen. De homeopathie gaat er vanuit dat diezelfde stoffen ook in staat zijn om de verschijnselen te genezen. In het latijn kunnen we dit uitdrukken als Simila Similibus Curentur. We kunnen dat vrij vertalen als ‘het gelijkende wordt genezen door het gelijkende’. Koffie is bijvoorbeeld in staat slapeloosheid te veroorzaken (bij mensen met een hoge gevoeligheid), maar is als homeopathisch middel ook in staat om vormen van slapeloosheid te verhelpen.

Samuel Hahnemann ontdekte dit principe in 1790 toen hij een beetje kina-bast innam. Het stond destijds bekend als een goed geneesmiddel tegen malaria, terwijl het hem de ziekte juist opleverde. Hij gebruikte zijn verdere leven om zo’n 80 geneesmiddelen te onderzoeken op vergelijkbare krachten in twee richtingen. Hij legde daarmee de basis voor de homeopathie zoals we die nu kennen.

Opbouw van homeopathische geneesmiddelen

Homeopathische geneesmiddelen zijn opgebouwd uit mineralen, planten en dierlijke producten. Ze zijn daardoor volledig natuurlijk, al zijn ze natuurlijk in een veilige dosering getest op mensen (niet op dieren). Hahnemann is bepaalde geneesmiddelen die bij een normale dosering gevaarlijk kunnen zijn gaan verdunnen en schudden, iets dat hij ‘potentiëren’ noemde. Wat hij eigenlijk deed is dat hij de geneesmiddelen krachtiger maakte, door de schadelijke bijwerkingen eruit te halen en de kans op genezing te vergroten. We gebruiken binnen de homeopathie stappen van 1 op 10 (D), 1 op 100 (C/K) of 1 op 50.000 (LM/Q) als potenties.

Hoe kan homeopathie een groot effect hebben?

Het is het potentiëren van de geneesmiddelen binnen de homeopathie die ervoor zorgt dat het op basis van een kleine dosering of het snuiven aan een geneesmiddel mogelijk is om toch tot een groot lichamelijk resultaat te komen. Hoe dit precies werkt is voor de wetenschap momenteel nog onduidelijk, feit is dat we baat kunnen hebben bij (zeer) kleine hoeveelheden van geneesmiddelen.
Homeopathie kan op die manier een waardevolle aanvulling vormen op reguliere geneesmiddelen of die in bepaalde gevallen zelfs volledig vervangen. Uiteraard kan een homeopaat je daar meer over vertellen, bijvoorbeeld wanneer je te maken hebt met klachten die je met behulp van de reguliere geneeskunde tot nu toe niet hebt kunnen verhelpen.

Lees meer over homeopathie:

Wat is homeopathie?
Kan homeopathie een allergische reactie opleveren?
Homeopathie gaat uitstekend samen met reguliere behandelingen
Hoge verdunningen binnen homeopathie werkzaam
Balans vinden dankzij inzet van homeopathie
Homeopathie helpt het lichaam terug in balans te brengen
Homeopathie goed geschikt voor behandelen depressie
Homeopathie is er voor iedereen

Homeopathie in het nieuws:
Prins Charles enorm tevreden over homeopathie voor runderen
Week van 10 april was de week van de homeopathie
Homeopathie en osteopathie aanwezig op de Huishondbeurs 2016
Driekwart van de Nederlanders staat positief tegenover homeopathie


Wil je iets toevoegen aan bovenstaande informatie, of heb je er een vraag over? Stel deze gerust hieronder!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *