Binnen de homeopathie is het gebruikelijk te om te werken met verdunningen van homeopathische geneesmiddelen. Tenminste, dat is de manier waarop we daar in de volksmond over spreken. De bewoording is op zich niet onjuist, maar deze is wel enigszins verwarrend. Het klopt dat er in technische zin sprake is van een verdunning, al helpt dat binnen de homeopathie juist voor meer kracht van het geneesmiddel te zorgen. Om de onduidelijkheid weg te nemen spreken we steeds vaker van potenties in plaats van verdunningen. Het komt op hetzelfde neer, maar de bewoording brengt andere associaties met zich mee.

Niet zomaar verdunningen

De ‘verdunningen’ waar we het over hebben zijn namelijk niet zomaar verdunningen. In plaats daarvan is er sprake van een geneesmiddelkracht, die we beter kunnen aanduiden als een potentie. Potentie betekent kracht, macht of vermogen en sluit veel beter aan bij de werkwijze binnen de homeopathie. Door het geneesmiddel op de juiste manier te verdunnen is het mogelijk om het geneeskrachtig vermogen daarvan op te voeren. Dit noemen we een potentie, dat aangeeft dat het middel de mogelijkheid heeft om bijvoorbeeld de balans in ons lichaam te herstellen en een basis te vormen voor het verdwijnen of verminderen van klachten.

Schudden en omzetten in energie

plantjes homeopathie druppelsOm de geneesmiddelen binnen de homeopathie op de juiste manier te verdunnen (te potentiëren) is het van belang om deze stapsgewijs en ritmisch te schudden. Dat dient tot 100x krachtig te gebeuren, om het geneesmiddel op te kunnen lossen in de verdunning. Zoals we weten leidt beweging tot energie. Een dynamo die begint te draaien kan energie opwekken en een snelle beweging van een hagelsteen zorgt voor een harde inslag op de grond. Deze energie helpt om het geneeskrachtig vermogen van de geneesmiddelen binnen de homeopathie op te voeren, waardoor deze hun doel kunnen bereiken.

Door de geneesmiddelen op de juiste wijze in een oplossing te verdunnen en vervolgens met gelijke tussenpozen en stappen tot wel 100x krachtig te schudden ontstaat er een enorme hoeveelheid energie. Er is wat dat betreft niet zomaar sprake van een verdunning van het te gebruiken middel, er wordt een potentie aangemaakt om dit vervolgens de benodigde energie mee te kunnen geven.

Geneesmiddelkrachten ontwikkelen binnen homeopathie

Dankzij het potentiëren en schudden van het geneesmiddel is het mogelijk om de geneesmiddelkrachten te ontwikkelen en die vrij te laten komen. Vervolgens is het mogelijk om hiermee voor te genezing van mensen en dieren te zorgen. Homeopathie is namelijk goed geschikt voor zowel mens als dier. Met name honden, katten en paarden kunnen veel baat hebben bij de middelen die er beschikbaar zijn.

Het verdunnen van homeopathische middelen is wat dat betreft niet zomaar het verdunnen zoals we dat in de volksmond gebruiken. Er is sprake van een meer complex proces dat bijdraagt aan de potentie. Op die manier kan een ‘verdund’ homeopathisch middel een belangrijke geneeskracht hebben en bijdragen aan het verhelpen of verminderen van klachten.

Lees meer over homeopathie:

Wat is homeopathie?
Kan homeopathie een allergische reactie opleveren?
Homeopathie gaat uitstekend samen met reguliere behandelingen
Balans vinden dankzij inzet homeopathie
Homeopathie helpt het lichaam terug in balans te brengen
Hoe kan homeopathie bij een lage dosis toch een groot lichamelijk effect hebben?
Homeopathie goed geschikt voor behandelen depressie
Homeopathie is er voor iedereen

Homeopathie in het nieuws:
Prins Charles enorm tevreden over homeopathie voor runderen
Week van 10 april was de week van de homeopathie
Homeopathie en osteopathie aanwezig op de Huishondbeurs 2016
Driekwart van de Nederlanders staat positief tegenover homeopathie


Wil je iets toevoegen aan bovenstaande informatie, of heb je er een vraag over? Stel deze gerust hieronder!