Homeopathie helpt het lichaam terug in balans te brengen

Homeopathie werkt op basis van het principe dat een natuurlijke stof die ziekteverschijnselen kan veroorzaken die ook kan genezen. Het lichaam en de geest ervaren een prikkeling die ervoor zorgt dat de verstoorde vitaliteit hersteld wordt. Het werkt op basis van het verdunnen van de genezende stof, waardoor die optimaal kracht zal zijn. Wat is homeopathie precies, waar komt het vandaan en hoe zorgt het ervoor dat een grote groep mensen er veel baat bij kan hebben?

Geschiedenis van homeopathie

Homeopathie kreeg z’n basis dankzij de Duitse arts Samuel Hahneman (1755 – 1843). Hij ontwikkelde de behandelmethode toen hij besloot kinine in te nemen, zonder dat hij koude koorts (malaria) had. Vreemd genoeg kreeg hij alle verschijnselen van malaria, terwijl hij die niet extern had opgelopen. Hij kwam op het idee dat de balans in het lichaam verstoord raakt op het moment dat we ziek worden. Het is in die gevallen van belang om de balans te herstellen. Dit lukt goed met een verdunde variant van de stof die ons in eerste instantie ziek maakte. Hij legde de basis voor de homeopathie zoals we die vandaag de dag kennen.

Het lichaam is uit balans

homeopathiscje druppels en geneesmiddelenOp het moment dat we ziek zijn is ons lichaam niet meer in balans. Dit kan een lichamelijke, een psychische of een emotionele oorzaak hebben. Deze therapie beschouwt de mens als een onderdeel van de totale schepping, waardoor we onlosmakelijk verbonden zijn met de aarde, de kosmos, de medemens en andere levende wezens zoals dieren en planten. Homeopathie bekijkt ziekte of gezondheid vanuit de natuurwetten. Ons lichaam probeert altijd eerst zelf het evenwicht te herstellen wanneer we ziek zijn. Indien dat niet lukt kan homeopathie helpen om het laatste zetje te geven dat er benodigd is.

Binnen de homeopathie is het gebruikelijk om de stoffen die ons ziek kunnen maken toe te dienen ter bevordering van het herstel. Het is van groot belang om dat in de juiste mate te doen. Dit noemen we het potentiëren. Het gaat om het verdunnen van de stoffen, zodat ons lichaam de kans krijgt om de balans weer te herstellen. Het verdunnen van de stof zorgt er overigens voor dat de werkzame stof sterker wordt. Dit maakt het mogelijk om de optimale kracht te benutten en er op basis van homeopathie voor te zorgen dat het lichaam terug in balans komt.

Het is binnen de homeopathie van belang om er rekening mee te houden dat we allemaal vergelijkbare ziekten kunnen krijgen, maar dat we allemaal anders in elkaar zitten. De onbalans bij de één hoeft dus niet om dezelfde behandeling te vragen als een vergelijkbare onbalans bij de ander. Een goede homeopaat probeert iemand zo goed mogelijk in kaart te brengen en zal daarna pas de behandeling toepassen. Het gevolg van homeopathie is dat de klachten in het begin wat zullen toenemen. Vervolgens zal het lichaam haar kracht vinden en zorgen voor het herstel, totdat de balans bereikt is en we weer gezond door het leven kunnen gaan.

Lees meer over homeopathie:

Wat is homeopathie?
Kan homeopathie een allergische reactie opleveren?
Homeopathie gaat uitstekend samen met reguliere behandelingen
Hoge verdunningen binnen homeopathie werkzaam
Balans vinden dankzij inzet van homeopathie
Hoe kan homeopathie bij een lage dosis toch een groot lichamelijk effect hebben?
Homeopathie goed geschikt voor behandelen depressie
Homeopathie is er voor iedereen

Homeopathie in het nieuws:
Prins Charles enorm tevreden over homeopathie voor runderen
Week van 10 april was de week van de homeopathie
Homeopathie en osteopathie aanwezig op de Huishondbeurs 2016
a href=”https://geneesjewijzer.nl/homeopathie/driekwart-van-de-nederlanders-staat-positief-tegenover-homeopathie”>Driekwart van de Nederlanders staat positief tegenover homeopathie


Wil je iets toevoegen aan bovenstaande informatie, of heb je er een vraag over? Stel deze gerust hieronder!

Vind een homeopaat
bij jou in de buurt

Bij geneesjewijzer.nl zijn er honderden praktijken aangesloten. Je vindt dus altijd een praktijk bij jou in de buurt.

Bekijk praktijken