Kan homeopathie een allergische reactie opleveren?

Baadt het niet, dan schaadt het niet’. Het is een veel gehoorde uitspraak in relatie tot homeopathie. Helaas is dat niet helemaal waar, want het is wel degelijk mogelijk dat er bijvoorbeeld een allergische reactie ontstaat. Het is daarom verstandig om voor de behandeling altijd een klassiek homeopaat in te schakelen. Met name de laag-gepotentieerde zelfhulpmiddelen kunnen risico’s met zich meebrengen. Enkel als er voorzichtig mee wordt om gegaan is homeopathie van grote toegevoegde waarde, omdat het daardoor mogelijk is om allergische reacties en andere bijwerkingen te voorkomen.

Klachten bij zelfhulpmiddelen

Het gebruik van homeopathie vraagt om voldoende kennis van de beschikbare middelen en de inzet daarvan. Een verkeerde sterkte (potentie) kan gemakkelijk tot problemen leiden. In een te lage potentie is een middel bijvoorbeeld onvoldoende verdund, waardoor er vervelende klachten kunnen optreden. Ook het verkeerde gebruik daarvan kan tot problemen leiden. Het kan dan bijvoorbeeld gaan om het te vaak gebruiken of te lang gebruiken van de middelen op basis van homeopathie. In die gevallen kunnen er nare klachten ontstaan. Dit is vooral het geval bij zelfhulpmiddelen die bij de drogist verkrijgbaar zijn.

We weten niet allemaal even goed hoe we daar mee om dienen te gaan en in een aantal gevallen is de potentie te laag. Dit kan een allergische reactie of andere klachten opleveren, waardoor het van belang is om daar niet zomaar gebruik van te maken. De behandeling door een klassiek homeopaat verdient wat dat betreft de voorkeur.

Behandeling voor een klassiek homeopaat

De klassiek homeopaat heeft een goede kennis van de middelen en zorgt bovendien voor een goed consult. Het is bijvoorbeeld van belang om de reden van de komst goed te onderzoeken. Wanneer doen de betreffende klachten zich voor en hoe valt de invloed van de omgeving daarop vast te stellen? Is er sprake van andere ziekten of klachten en kunnen die mogelijk een verband houden? Door dit goed in kaart te brengen is het mogelijk om gebruik te maken van homeopathie en een bijvoorbeeld allergische reactie te voorkomen.

Zijn er al andere medicijnen gebruikt en hoe reageerde je daarop? Dit is belangrijke informatie, het kan helpen om het meest effectieve middel te vinden. De analyse is zowel fysiek als emotioneel of mentaal van aard, om een zo goed mogelijk beeld te kunnen schetsen.

Goede analyse van de situatie

Dankzij de goede analyse van de situatie is het mogelijk om eventuele risico’s zo goed mogelijk in kaart te brengen en daar vervolgens op in te spelen. Op die manier kan homeopathie van grote toegevoegde waarde zijn en is het mogelijk om het risico op bijwerkingen zoals allergische reacties tot een minimum te beperken. Het helpt ervoor te zorgen dat het kan bijdragen aan een oplossing, zodat we er uiteindelijk sterker uit kunnen komen of een behandeling bijdraagt aan het gewenste resultaat. Een klassiek homeopaat heeft een diepgaande kennis en bij voorkeur voldoende uitgebreide ervaring. Op die manier voorkom je een allergische reactie en helpt homeopathie klachten te verhelpen of voorkomen.

Lees meer over homeopathie:

Wat is homeopathie?
Homeopathie gaat uitstekend samen met reguliere behandelingen
Hoge verdunningen binnen homeopathie werkzaam
Balans vinden dankzij inzet homeopathie
Homeopathie helpt het lichaam terug in balans te brengen
Hoe kan homeopathie bij een lage dosis toch een groot lichamelijk effect hebben?
Homeopathie goed geschikt voor behandelen depressie
Homeopathie is er voor iedereen

Homeopathie in het nieuws:
Prins Charles enorm tevreden over homeopathie voor runderen
Week van 10 april was de week van de homeopathie
Homeopathie en osteopathie aanwezig op de Huishondbeurs 2016
Driekwart van de Nederlanders staat positief tegenover homeopathie


Wil je iets toevoegen aan bovenstaande informatie, of heb je er een vraag over? Stel deze gerust hieronder!

Vind een homeopaat
bij jou in de buurt

Bij geneesjewijzer.nl zijn er honderden praktijken aangesloten. Je vindt dus altijd een praktijk bij jou in de buurt.

Bekijk praktijken