Wat voel ik tijdens een hypnose en wat onthoud ik van de sessie?

Hypnotherapie kan uitkomst bieden bij verschillende klachten en kwalen. Het is aan de andere kant een vorm van therapie waar we relatief weinig vanaf weten, waardoor er voor de behandelaar een taak is weggelegd om dit beter voor het voetlicht te brengen. Juist door ons te verdiepen in hypnotherapie en de kracht van hypnose is het mogelijk ons daar open voor te stellen. Eenmaal open is het uitstekend mogelijk om verschillende klachten of kwalen te verhelpen en bijvoorbeeld te werken aan het eigen zelfvertrouwen.

Gevoelens tijdens hypnotherapie

Veel mensen zijn er vooral benieuwd naar wat zij voelen op het moment dat ze een behandeling op basis van hypnose ondergaan. Dit valt lastig aan te geven, omdat dit van persoon tot persoon kan verschillen. Over het algemeen geven cliënten aan dat de hypnotherapie ze ontspannen maakt en er tegelijkertijd voor zorgt dat ze zich kunnen focussen. Daarnaast kunnen ze diepere gevoelens bereiken en ervaren ze een hogere mate van verbinding met het lichaam.

Tijdens de hypnotherapie ervaren veel cliënten beelden en gevoelens die een stuk sterker zijn dan buiten de hypnose om. Op die manier krijgen ze toegang tot gevoelens waar ze anders niet bij kunnen, waardoor het mogelijk is voor de behandeling van bepaalde klachten te zorgen.

De hypnose en onthouden

Het is bovendien een fabel dat hypnose leidt tot een situatie of staat waarbij het niet mogelijk is om iets te onthouden. Tijdens de hypnotherapie wordt er gesproken over bepaalde situaties en ervaringen. Alles wat er wordt besproken zal de cliënt gewoon onthouden, het is niet zo dat die informatie na afloop van de sessie verdwijnt. De cliënt hoort gewoon wat een hypnotherapeut zegt en kan bovendien zelf antwoorden of dingen vertellen.

Controle tijdens hypnotherapie

behandeling bij hypnotherapeutDit heeft te maken met het feit dat de cliënt tijdens de behandeling gewoon in controle blijft. Er ontstaat een bepaalde mate van trance, maar dat betekent niet dat de controle volledig verloren gaat. Sterker nog, een cliënt ervaart eigenlijk meer controle. Dankzij de hypnose is het mogelijk om meer inzicht te verkrijgen in de eigen energie en de mogelijkheden om uitdagingen aan te gaan. Het is wat dat betreft een fabel dat de hypnotherapeut de cliënt volledig in de macht zou hebben.


Het klopt dus ook niet dat een hypnotherapeut de mogelijkheid heeft om de meest donkere geheimen van een cliënt te ontfutselen. Daar is de hypnotherapie in eerste instantie niet voor bedoeld en het is bovendien geen mogelijkheid. De cliënt behoudt altijd zelf de controle over wat hij of zij wel of niet wil vertellen. Bij hypnotherapie is er van het begin tot aan het einde sprake van controle bij de cliënt. De gevoelens zijn diep en oprecht, waardoor het mogelijk is onderliggende problemen en oorzaken te bereiken. De hypnose kan helpen voor de oplossing te zorgen, waardoor hypnotherapie uitkomst kan bieden bij een aantal verschillende klachten en symptomen.

Lees meer over hypnotherapie:

Wat is hypnotherapie?
Hypnotherapie kan verslaafden helpen te stoppen met roken
Zayn Malik overweegt hypnotherapie tegen angstaanvallen


Wil je iets toevoegen aan bovenstaande informatie, of heb je er een vraag over? Stel deze gerust hieronder!

Vind een hypnotherapeut
bij jou in de buurt

Bij geneesjewijzer.nl zijn er honderden praktijken aangesloten. Je vindt dus altijd een praktijk bij jou in de buurt.

Bekijk praktijken