Hypotheken voor medici: dit moet je weten

Heb je een eigen praktijk als bijvoorbeeld huisarts, tandarts, masseur of dierenarts? Dan is het slim om in zee te gaan met een financieel specialist. We leggen je uit waarom.

Dokter - Unsplash

Als medicus kan het een uitdaging zijn om de gewenste hypotheek af te sluiten, zeker in het begin van je carrière. Bij vele hypotheekverstrekkers wordt er namelijk alleen gekeken naar de inkomsten op het moment van de hypotheekaanvraag. Zeker als je in het dure westen van het land woont, kan het daarom lastig zijn om een hypotheek te krijgen op het huis dat je op het oog hebt. 

Als bijvoorbeeld tandarts, huisarts, apotheker, dierenarts of chirurg zijn er echter voldoende opties op het gebied van hypotheken voor medici waar wél rekening wordt gehouden met toekomstige inkomens. Hierdoor heb je als medicus betere mogelijkheden op onder andere de huizenmarkt. We raden je dan ook altijd aan om een financieel specialist in zee te gaan wanneer je op zoek bent naar een passende hypotheek.

Professionele kennis over afstemming tussen financiën en de zorgsector

Financiële specialisten die medici uit de zorgsector begeleiden, hebben jarenlange ervaring en kennis opgedaan binnen onder andere de huizenmarkt. Bovendien weten ze niet alleen veel over alles wat er bij het afsluiten van een hypotheek komt kijken, maar ook over de situatie waarin je je als medicus begeeft en welke toekomstperspectieven er op financieel gebied zijn. 

Hierbij wordt er niet alleen gekeken naar salaris, maar ook naar andere inkomstenbronnen. Voorbeelden: inkomen uit vermogen en dividend. 

Door zowel naar de huidige status van inkomen als naar de toekomst te kijken, kunnen er nieuwe deuren voor jou als medicus worden geopend. 

Advies krijgen bij het afsluiten van een hypotheek

Als medicus in de zorgsector ben je wellicht niet altijd even goed op de hoogte van de huidige ontwikkelingen op het gebied van hypotheken. Het kan dan prettig zijn om je door professionals te laten adviseren over alle mogelijkheden die er zijn rondom het afsluiten van een hypotheek. 

In een hypotheekgesprek krijg je begeleiding bij onderwerpen als de hoogte van de hypotheek, de hypotheekrente en de verschillende aflosvormen. Er wordt rekening gehouden met je persoonlijke situatie en wensen die je voor de toekomst hebt. 

Laat dus gerust weten naar wat voor soort huis je voorkeur uitgaat en welke eventuele andere toekomstplannen er op financieel gebied zijn. Zo kunnen de specialisten je het beste advies geven over de hypotheek. 

Meer vragen

Je kunt de specialisten bovendien niet alleen inschakelen voor hypothecaire vragen, maar ook over zaken als pensioenregelingen, een eventuele praktijkovername of het samengaan van meerdere medici onder één dak in een maatschap. Zet al je vragen op een rijtje en stel ze tijdens een adviesgesprek.