Inspelen op de psychologie van de mens: je doet het op déze manier

Het klinkt een beetje duister: inspelen op de psychologie van de mens. Toch doen we dat in de praktijk heel vaak – en dat hoeft niet per definitie onethisch te zijn.

Psychologie - Unsplash

Bij heel veel opleidingen in Nederland komt een stukje psychologie kijken. Dat geldt ook voor veel beroepen. Zo positioneert men producten in de supermarkt bijvoorbeeld zo dat je geneigd bent om nog snel iets extra’s mee te nemen. De goedkoopste merken zijn bovendien altijd op het onderste schap geplaatst. Een voorbeeld van hoe psychologie in het dagelijkse leven wordt gebruikt.

Er zijn echter ook psychologische trucjes waar je zelf baat bij kunt hebben. We lichten er hieronder twee toe.

1.

Stel veel vragen over de ander tijdens een gesprek

 

Wat doe je als je graag wilt dat een ander je mag? Kies je er in dat geval voor om zoveel mogelijk interessante verhalen over jezelf te vertellen?

Nee. Vaak werkt het veel beter wanneer je veel vragen over de ander stelt. De meeste mensen vinden het namelijk prettig om over zichzelf te vertellen. Natuurlijk moet je hier niet in doorslaan, maar het kan altijd goed zijn om een aantal vragen te stellen en zo je interesse te tonen.

Dat werkt goed tijdens een sollicitatiegesprek, maar ook tijdens een vriendschappelijk gesprek. Zeker wanneer je iemand nog niet zo goed kent, kan dit ervoor zorgen dat deze persoon zich goed bij je voelt. En dat terwijl je zelf niet eens zoveel over jezelf hebt verteld.

2.

Wees zelfverzekerd

 

Ben jij niet altijd even zelfverzekerd? Dan kan het in sommige situaties prettig zijn om tóch zeker van je zaak over te komen. Wellicht denk je dat een ander hier zo doorheen kijkt, maar dat is meestal helemaal niet het geval.

Bovendien bestaat het gezegde fake it ’til you make it ook niet voor niks. Wanneer jij je constant zelfverzekerd gedraagt, voel je je uiteindelijk ook zo. Veel mensen hebben op deze manier hun angsten kunnen overwinnen.

Vind je psychologie interessant?

Vind je de trucjes uit dit artikel interessant om te lezen? Een aantal psychologische trucjes kunnen altijd van pas komen, maar als je psychologie écht interessant vindt, kun je hier ook meer mee gaan doen.

Je kunt dan bijvoorbeeld besluiten om een opleiding Psychologie te volgen. Daarmee kun je uiteindelijk psycholoog worden. Kijk hier om er meer over te ontdekken!