Wat is kinesiologie   |   Wanneer wordt kinesiologie gebruikt?   |   Voordelen van kinesiologie   |   Behandeling   |   Risico’s |   Waar vind ik een kinesioloog?

De complementaire geneeswijze kinesiologie richt zich op de spieren. Verschillende spiertesten proberen daarbij de oorzaak achter stress op te sporen. Aan de hand van de resultaten wordt het lichaam opnieuw in balans gebracht, waarna de stress mogelijk verdwijnt.

Wat is kinesiologie?

Kinesiologie draait om vier elementen: de energie in het lichaam, het lichaam zelf, voeding en emoties. Een kinesioloog gaat ervan uit dat zijn spiertesten uitwijzen in welke van deze elementen zich problemen voordoen. Daarvoor brengt hij of zij een zogeheten onbewuste spierspanning aan.

De methodes

Kinesiologie is te verdelen in een aantal subcategorieën.

• Touch for Health
• Emotional Stress Release
• Neuro Energetische Kinesiologie
• Neuro Emotionele Pathways

Touch for Health

Touch for Health is een behandeling ontwikkeld door John F. Tie waarbij spiertesten worden ingezet om energieblokkades op te sporen. Daarna worden correctietechnieken en -oefeningen toegepast om deze blokkades te verwijderen en balans te ontwikkelen.

Emotional Stress Release

Emotional Stress Release komt uit de koker van Wayne Topping en is meer gestoeld op een wellness-basis. Deze wijze focust zich op negatieve stress, welke ontstaat in drukke, maar ook verveelde tijden. Emotional Stress Release leert je hoe je daar op een goede manier mee kunt omgaan.

Neuro Energetische Kinesiologie en Neuro Emotionele Pathways

Twee andere methoden zijn de Neuro Energetische Kinesiologie (NEK) en de Neuro Emotionele Pathways (NEP). De NEK is een zeer goed uitgewerkte tak van de kinesiologie en focust zich op weefsels en cellen, toegankelijk via verschillende acupunctuurpunten. De NEP gaat over het immuunsysteem, chakra’s en het zogenoemde Stress Indicatie Punten Systeem (SIPS).

kinesiologie

Bij welke klachten of ziektes wordt kinesiologie gebruikt?

Kinesiologie gaat er vanuit dat een lichaam in staat is zichzelf te herstellen door middel van de energiebalans. Deze balans wordt verstoord bij onder meer stress en geblokkeerde emoties, maar ook verkeerde eet- en drinkgewoontes. Een blokkade leidt tot klachten als pijn in de rug, hoofdpijn en maag- en darmproblemen.

Door deze energiebalans te herstellen, is een veelvoud aan problemen te verhelpen. Naast de hierboven genoemde klachten wordt kinesiologie ook toegepast door voedingsdeskundigen, natuurgeneeskundigen, masseurs en fysiotherapeuten, zo laat een enquête van het National Board of Chiropractic Examiners (NBCE) uit 1998 zien. Kinesiologie wordt eveneens toegepast om allergieën te verhelpen. Een onderzoek uit 2001 wees uit dat dit, in het geval van allergieën voor wespengif, niet effectief is. Diezelfde studie wees echter ook uit dat sommige kinesiologiebehandelingen kunnen helpen bij aan spieren verwante problemen.

Hetzelfde onderzoek liet ook zien dat dat de behandelingen niet gebruikt kunnen worden als diagnose-instrument voor medische omstandigheden, waaronder mentale probleem en orgaanziektes. Aanvullend daarop gaf een uit 2013 afkomstig onderzoek een soortgelijk resultaat.

Wat zijn de voordelen van kinesiologie?

Kinesiologie mag dan niet in staat zijn om iemand te genezen van medische aandoeningen, voor veel mensen is het een toegevoegde waarde. Kinesiologie kan oplossingen bieden in verschillende situaties én praktisch uitleggen hoe het menselijk lichaam werkt. De aanvullende geneeswijzen heeft volgens voorstanders, hoewel niet bewezen, de volgende voordelen:

• Inzicht in de ontwikkeling van lichamelijke klachten;
• Inzicht in de ontwikkeling van geestelijke onbalans;
• Herstel van de balans in het lichaam;
• Een beter gevoel als gevolg van een verbeterde energie;
• Inzicht in overgevoeligheden voor bepaalde voeding.

Wat kun je verwachten van een kinesiologiebehandeling?

Kinesiologie therapeuten werken met verschillende spiertesten. Aan de hand daarvan bepaalt de therapeut of er sprake is van mogelijke problemen en welke dit dan zijn. Belangrijk daarbij is het stimuleren van zelfbewustzijn, welke volgens de kinesioloog bijdraagt aan het zelfherstellend vermogen. Een behandeling gaat er daarbij vanuit dat het menselijk lichaam sterk genoeg is om problemen als stress zelf op te lossen. Dat kan echter alleen wanneer het zelfherstellend vermogen hiertoe in staat is.

Kinesiologiebehandelingen bestaat doorgaans uit meerdere sessies: de exacte hoeveelheid hangt af van de persoon in kwestie. Gemiddeld is er sprake van zo’n vier tot zes sessies.

Wat kost een kinesiologiebehandeling?

Kinesiologiebehandelingen verschillen in prijs, waarbij het tarief deels afhankelijk is van de ervaring van de kinesioloog. De gemiddelde kosten per sessie liggen op €50 tot €90 . Houd er rekening mee dat een intake langer duurt en dus duurder is.

Soms worden kinesiologische consulten vergoed, bijvoorbeeld wanneer je aanvullend bent verzekerd. Neem contact op met je verzekeraar om hier zeker van te zijn.

Wat zijn de (beperkte) risico’s?

Kinesiologie wordt over het algemeen beschouwd als veilig. Daarbij wordt wél aangeraden om de techniek niet als diagnose-instrument te gebruiken. Er kunnen daarnaast risico’s zijn voor onder meer jonge kinderen, diabetici en mensen met voedselallergieën. Schakel de huisarts in als je twijfelt.

Waar vind ik een kinesioloog?

De Nederlandse Beroepsvereniging voor Kinesiologie (BvK) werkt samen met betrouwbare en vakkundige specialisten. Je kunt je zoektocht naar een geschikte kinesioloog het beste bij hen beginnen. Kijk op www.ki-net.nl voor meer info of bekijk het overzicht op www.geneesjewijzer.nl .

Bronnen

Lüdtke R, Kunz B, Seeber J, Ring J. Test-retest-reliability and Validity of the Kinesiology Muscle Test. 2001;9(3):141-5. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11926427/

Barrett S. Applied Kinesiology: Muscle-Testing for ‘Allergies’ and ‘Nutrient Deficiencies’ (2003). https://quackwatch.org/chiropractic/dd/ak/

Schwartz SA, Utts J, Spottiswoode SJP, Shade CW, Tully L, Morris WF, Nachman G. A Double-Blind, Randomied Study to Assess the Validity of Applied Kinesiology (AK) as a Diagnostic Tool and as a Nonlocal Proximity Effect. 2004;10(2):99-108.https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24607076/

Barrett S (2003). Stay away from applied kinesiology. https://chirobase.org/06DD/ak.html

Hall H (2012) applied kinesiology by any other name? https://sciencebasedmedicine.org/applied-kinesiology-by-any-other-name/

Jarvis WT (2000). Applied kinesiology. ncahf.org/articles/a-b/ak.html

Clarke A. (2018). Muscle Testing. Is It Legit? https://www.healthline.com/health/muscle-testing

Lees meer over kinesiologie:

Kinesiologie biedt unieke uitkomst bij tegenslagen


Wil je iets toevoegen aan bovenstaande informatie, of heb je er een vraag over? Stel deze gerust hieronder!

2 comments

  1. Petra

    Helpt het tegen stemmen horen.

  2. Ilse

    Kan het helpen tegen hoge bloeddruk?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *