Wat is kinesiologie?

Kinesiologie behoort tot de natuurgeneeswijzen of alternatieve geneeswijzen, gebaseerd op spiertesten die de oorzaak van stress kunnen helpen opsporen. Aan de hand van die spiertesten is het door middel van kinesiologie vervolgens mogelijk om het lichaam weer in balans te brengen, waardoor de stress zal verdwijnen.


Kinesiologie richt zich op de energie in het lichaam, het lichaam zelf, onze voeding en onze emoties. Die vier elementen spelen voor de kinesioloog een belangrijke rol, zowel binnen Touch for Health als de andere behandelingen en methoden die er beschikbaar zijn. Binnen de kinesiologie gaat de therapeut er vanuit dat het lichaam duidelijk maakt wat er dwars zit, door een onbewuste spierspanning aan te brengen. Het is vervolgens van belang om naar deze spierspanning op zoek te gaan en die op te heffen. Een kinesioloog zal gebruik maken van een spiertest om na te gaan waar er sprake is van deze spanning, om daar te kunnen behandelen.

kinesiologieBovendien zal een kinesioloog voor een meer uitgebreide begeleiding zorgen, zoals dat binnen de alternatieve geneeskunde gebruikelijk is. Het is van belang om meer zelfbewust te worden. Het zelfbewustzijn zal een ondersteunende rol spelen bij het activeren van het zelfherstellend vermogen. Het is uiteindelijk het lichaam zelf dat voor het herstel zal moeten zorgen, door de spierspanning weer in balans te brengen. Net als binnen andere alternatieve geneeswijzen gaat kinesiologie er vanuit dat het lichaam zelf de kracht bezit om eventuele stress of andere problemen op te lossen, mits het zelfherstellend vermogen voldoende capaciteit heeft.

Waarbij kan kinesiologie ingezet worden?

Kinesiologie vormt een oplossing in tal van situaties en is geschikt voor iedereen die interesse heeft in hoe het lichaam eigenlijk werkt. Heeft u interesse in hoe zich lichamelijke klachten kunnen ontwikkelen of hoe er een geestelijke onbalans kan ontstaan? Dat zijn zaken waar de kinesioloog u bij kan helpen, op basis van kinesiologie. Het is zelfs mogelijk om de balans in het lichaam alvast te herstellen, terwijl de persoon zelf medisch gezien nog ziek is. Het herstellend vermogen van het lichaam zorgt er dan echter voor dat de klachten uiteindelijk zullen verdwijnen.

Wat dat betreft is een kinesioloog niet in staat om iemand te genezen van suikerziekte, maar dat betekent niet dat kinesiologie niet van toegevoegde waarde kan zijn. Het is ondanks de suikerziekte mogelijk om voor een gevoel van energie te zorgen, waardoor de persoon in kwestie zich beter zal voelen. Een kinesioloog kan onder andere op zoek gaan naar overgevoeligheden voor bepaalde voeding, om aan de hand daarvan de balans te herstellen. De kinesiologie kent daarnaast toepassingen op zowel het fysieke als het emotionele gebied. Dat betekent dat het mogelijk is verschillende kwalen te helpen laten herstellen, ook al zorgt de kinesiologie er in directe zin niet voor dat bepaalde klachten op zullen houden.

Welke methodes binnen kinesiologie bestaan er?

We onderscheiden binnen de kinesiologie een aantal verschillende methoden. Het gaat bijvoorbeeld om Touch for Health, een behandeling die overeenkomsten vertoont met de chiropractie. Het was John F Tie die deze werkwijze ontwikkelde en ervoor zorgde dat therapeuten het door middel van kinesiologie op meer brede schaal toe kunnen passen. Touch for Health staat voor een combinatie tussen oosterse en westerse behandelmethoden, gericht op de spieren en het versterken daarvan. Het doel van de behandeling is om het lichaam in een goede conditie te brengen en die bovendien te behouden. Touch for Health werkt op basis van spiertesten, om energieblokkades op te sporen en daar wat aan te kunnen doen. Vervolgens is het door middel van correctietechnieken en oefeningen uit de kinesiologie mogelijk om het zelfherstellend vermogen van het lichaam te activeren en naar een oplossing toe te werken.


Daarnaast is het binnen de kinesiologie mogelijk om gebruik te maken van Emotional Stress Release, een methode ontwikkeld door Wayne Topping op basis van wellness. Een kinesioloog kan u goed uitleggen dat stress een belangrijk onderdeel uitmaakt van ons huidige leven. We ervaren zowel positieve als negatieve stress, de negatieve variant is dé ziekmaker van deze tijd. Stress kan ontstaan tijdens zowel een drukke periode als tijdens pure verveling, dankzij Emotional Stress Release binnen kinesiologie is het mogelijk om daar op een goede manier mee om te gaan en het lichaam weer in balans te brengen.

Andere methoden zijn bijvoorbeeld de Neuro Energetische Kinesiologie (NEK) en de Neuro Emotionele Pathways (NEP). NEK vormt een van de meest uitgewerkte takken uit de gespecialiseerde kinesiologie, ontwikkeld door Hugo Tobar. Het gaat om combinaties van handmodes en acupunctuurpunten, om toegang te krijgen tot stress in alle weefsels en cellen, net als in de emotionele wegen in het brein en de energetische structuren. Hugo Tobar heeft zijn methode grotendeels in India ontwikkeld, tegenwoordig maken ook veel kinesiologen in het westen hier gebruik van. De Neuro Emotionele Pathways (NEP) maken net als bijvoorbeeld het immuunsysteem, chakra’s en het Stress Indicatie Punten Systeem (SIPS) een belangrijk onderdeel uit van de ontwikkelde methode.

Branchevereniging kinesiologie

We kennen in Nederland de Beroepsvereniging voor Kinesiologie (BvK). Het is de beroepsvereniging die er in Nederland voor zorgt dat u op zoek kunt gaan naar een specialist, die een betrouwbare en vakkundige behandeling aanbiedt.

Daarnaast zorgt de BvK als branchevereniging voor kinesiologie voor scholing, waardoor therapeuten de mogelijkheid hebben om zich verder te ontwikkelingen. De opleidingen die men aanbiedt zijn gecontroleerd door de Toelatingscommissie en het bestuur van de BvK, waardoor het mogelijk is een goede kwaliteit aan te bieden. Het gaat om 4-jarige opleidingen op Hbo-niveau, die voldoen aan alle eisen die de BvK aan haar leden stelt. Op die manier probeert de organisatie de kwaliteit in Nederland te bewaken en wil het bijdragen aan een verdere ontwikkeling van deze behandeling binnen de alternatieve geneeswijzen.

Lees meer over kinesiologie:

Kinesiologie biedt unieke uitkomst bij tegenslagen


Wil je iets toevoegen aan bovenstaande informatie, of heb je er een vraag over? Stel deze gerust hieronder!

2 comments

  1. Petra

    Helpt het tegen stemmen horen.

  2. Ilse

    Kan het helpen tegen hoge bloeddruk?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *