Alternatieve geneeswijzen zijn een manier om te genezen wanneer medische hulpverlening geen uitkomst biedt. Diagnostiek is moeilijk te bepalen en behandelingen blijven uit of werken niet. Toch zal je geholpen willen worden en dan zijn alternatieve geneeswijzen en levensstijl aanpassing een goed begin.

Overgang naar alternatieve hulp

Je ziet het steeds vaker dat huisartsen en artsen in het algemeen op goede voet komen te staan met alternatieve geneeswijzen en de patiënt dit adviseren wanneer op medisch gebied er niks van terecht komt. Er zijn zelfs huisartsenpraktijken die zich volledig omzetten naar deze richting van geneeskunde.

Naast de geneeswijzen zijn er ook manieren om het dagelijks leven goed op te pakken bij een medisch onbehandelbare ziekte of aandoening. Ook de kwaliteit van het leven kan vooruitgeholpen worden met aanpassingen in de levensstijl en leefomstandigheden.

Wanneer van beide van deze wijzen van alternatieve hulp gebruik wordt gemaakt is de kans groot dat het dagelijks leven weer in balans komt. Je geneest, herstelt of maakt de ziekte draagbaarder en je past je dagelijks aan de situatie zodat die leefbaar wordt.

Welke hulp kies je?

Er is geen simpel antwoord te geven op welke alternatieve hulp nodig is om te herstellen maar wel de ervaring en middelen waarvan bekend is dat deze werken en voor welk soort herstel deze geadviseerd kan worden.

Homeopathie

Waarschijnlijk de bekendste alternatieve hulp die je kan vinden is homeopathie. Wanneer je niet in aanmerking komt voor bepaalde medicatie die jou kan helpen is homeopathie een uitkomst. Deze geneesmiddelen zijn verkrijgbaar zonder recept voor retailprijzen, maar worden niet vergoed door de zorgverzekeraar

Voor heel veel aandoeningen zijn er verschillende middelen verkrijgbaar die je anders nooit zou krijgen uit de medische hoek. Simpele middelen zoals bijvoorbeeld magnesium helpen je zenuwen aan te sterken wanneer je bijvoorbeeld last hebt van neurologische klachten.

Oosterse geneeswijzen

Vanuit de Oriënt zijn er ook geneeskrachtige middelen bekend die zijn gebaseerd op eeuwenlange kennis, ervaringen en medische studies die aantonen een herstellend effect te hebben. Alhoewel de westerse medische stand hier sceptisch over is zijn in de oosterse landen deze middelen een algemeen geaccepteerd medicijn.

Daarnaast zijn er ook behandelmethoden die uit deze landen komen. De bekendste daarvan is acupunctuur. Dit is een holistische geneeswijze waarbij alles in het lichaam in harmonie samenwerkt en bij een verstoring hiervan kan helpen de balans weer terug te brengen.

Dieet

Niet alleen fysieke behandeling en medicatie kunnen helpen bij herstel maar ook een voedingsdieet kan veel ondersteuning bieden aan dat proces. Wanneer door ziekte bepaalde stoffen in het lichaam niet meer goed werken kunnen deze aangevuld worden vanuit de voeding.

Zoals bij homeopathie kan je magnesium tabletten innemen ter versterking van de zenuwen, zo kan je deze stof ook uit voeding halen in banaan, avocado, zeewier, broccoli, en verder.

Bewegen en fysiotherapie

Net zoals bij dieet kun je ook met sporten/bewegen en fysiotherapie veel verbetering brengen aan de lichamelijke conditie bij ziekte. Niet alleen wordt het lichaam sterker en flexibelere maar zorgt ook voor een harmonieuze productie van hormonen en aanverwante stoffen die het herstelproces kunnen ondersteunen.

Fysieke hulpmiddelen

Ook een gezonde fysieke leefomgeving kan helpen bij het herstellen of beter worden. Het verbeteren van de levenskwaliteit is een stimulans in het herstel en kan met verschillende hulpmiddelen bereikt worden.

Het doel van veel van dit soort hulpmiddelen is uiteraard om de zelfredzaamheid of zelfstandigheid te behouden of te verhogen. Afhankelijk van het type herstel en ziekte of aandoeningen zijn er verschillende hulpmiddelen hiervoor in te zetten:

  • looprek, wandelstok of rollator om te wandelen
  • ondersteunende kleding voor meer comfort
  • rolstoel en plateaulift bij verplaatsing
  • steunbeugels bij ondersteuning in badkamer en toilet
  • woning aanpassen voor meer bewegingsruimte en toegankelijkheid

Ergonomie

In het dagelijks leven heb je een gezonde leefomgeving nodig dat niet alleen schoon is maar ook is ingesteld op voldoende daglicht, ventilatie en verwarming. Omgevingen die dit bieden zorgen ook voor een levenskwaliteit en verminderd de kans op bijvoorbeeld depressies en verlaging van de weerstand.

Ook in fysieke vormen helpt ergonomie bij het verbeteren van de fysieke lichaams kwaliteit. Bijvoorbeeld een bureau en bureaustoel goed instellen op werkhoogte kan dankzij ergonomie helpen de gezondheid van een persoon op peil te houden en voldoende ondersteuning bieden.


Navigatie:
Partners
Partnerlinks