Massage staat voor de praktijk van het toepassen van gestructureerde en ongestructureerde druk. Daarnaast gaat het om de toepassing van spanning, beweging en trilling, manueel of met behulp van hulpmiddelen. Het zijn vooral de zachte weefsels in het lichaam die gemasseerd worden door de masseur. U kunt daarbij onder andere denken aan de huid, de spieren, het bindweefsel en de pezen, naast bijvoorbeeld de ligamenten, gewrichten en lymfevaten.

Welke methodes van massage bestaan er?

We onderscheiden binnen de massage in het algemeen een aantal verschillende disciplines, we gaan hier in op de volgende vormen:

  • Shiatsu
  • Reflexologie
  • Ontspanningsmassage

Shiatsu

Shiatsu vormt een alternatieve geneeswijze. Het gaat om een Japanse lichaamstherapie waarbij de duimen, handpalmen en vingers zonder spierkracht worden gebruikt om druk uit te oefenen. De masseur gebruikt hiervoor het eigen lichaamsgewicht en maakt gebruik van wrijven of kneden, om het lichaam om de juiste wijze te masseren. De aanpak is wat dat betreft anders dan bij reflexologie en een ontspanningsmassage. Dat geeft de grote verscheidenheid aan mogelijkheden binnen het geheel van massages aan.

Reflexologie

Een massage op basis van reflexologie noemen we ook wel reflexzonetherapie, waarbij er een stimulering van de reflexpunten op de voeten en handen plaatsvindt. De masseur zal er voor zorgen dat de juiste zones een stimulans ontvangen, op basis van de verschillende lichaamsorganen die laat behandelen. Zodra er sprake is van een bepaalde blokkade ontstaan er symptomen of klachten. Reflexologie zorgt ervoor dat het mogelijk is om die blokkades op te heffen, door in te spelen op het zelfherstellend vermogen van het lichaam. De juiste drukpunten zorgen ervoor dat het lichaam de juiste prikkels ervaart, om voor een intern herstel te kunnen zorgen.

Ontspanningsmassage

TenslotteSchoudermassage bij man kunt u gebruik maken van een ontspanningsmassage. In dat geval is er sprake van een kalmerende en een rustgevende werking, door de spieren te laten ontspannen. Daarnaast zal de bloeddoorstroming bevorderen en is het mogelijk om de stofwisseling te verbeteren. Het is een vrij zachte behandeling, die ervoor zorgt dat de cliënt zich bovendien bewust kan worden van het eigen lichaam. Er vindt bij een ontspanningsmassage een behandeling plaats voor zowel het lichaam als het hoofd, het is immers van belang om die als één geheel te beschouwen.

De masseur kan de wijze van massage afstemmen op de specifieke wensen en behoeften van de cliënt. Daarnaast is het mogelijk een masseur te vragen naar de verschillende behandelingen, om na te gaan wat de grootste kans op verbetering biedt. Naast shiatsu en reflexologie zijn er andere massages op het gebied van alternatieve geneeswijzen beschikbaar, of kunt u genieten van de meer ontspannende massages die helpen het lichaam ‘los te maken’.

Massage:

 

Massage in het nieuws:

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *