Mesologie: Hoe het werkt, Voordelen, Resultaten en Risico’s

Wat is mesologie?

Mesologie vormt een combinatie tussen de reguliere geneeswijzen en de mogelijkheden op het gebied van alternatieve geneeskunde. Mesologie is gericht op de behandeling van vooral chronische aandoeningen, na een duidelijke diagnose. De geneeswijze is gericht op een individuele benadering en zorgt er vanuit het zelfherstellend vermogen van het lichaam voor dat het mogelijk is om symptomen of klachten op te lossen.


Het is van belang om uit te gaan van de wisselwerking tussen de mens en de omgeving. Het zijn voedsel en lucht die voor de verbinding zorgen, vanuit de spijsvertering, de luchtwegen, de zintuigen, de hersenen en de huid. De mens reageert op een fysiologische en pathologische wijze, vanuit het bindweefsel (mesoderm). Een mesoloog richt zich op de symptomen, die aangeven dat er sprake is van een reactie in het bindweefsel. Mesologie biedt de juist handvatten om hier van binnenuit wat aan te doen, zodat het ziektebeeld zal verdwijnen.

Mesologie gaat uit van vijf belangrijke aspecten van het menselijk bestaan:

  • Fysiek aspect
  • Emotioneel aspect
  • Mentaal aspect
  • Energetisch aspect
  • Existentieel aspect

wat is mesologieHet fysieke aspect gaat om het functioneren van het menselijk lichaam, het emotionele aspect gaat in op gevoelens zoals vreugde, verdriet, woede en teleurstelling. Het mentale aspect beschrijft de normen, waarden en gedachten, het energetische aspect staat voor de verschillende vormen van energie. Het existentieel aspect staat voor het hoogste zelfbewustzijn dat we kunnen bereiken.

Branchevereniging mesologie

De Nederlandse Vereniging voor Mesologie (NVM) geldt als branchevereniging. Het is de beroepsvereniging waar professionals elkaar op de hoogte houden van recent onderzoek en kunnen participeren in een klachtenreglement en tuchtrechttoespraak. Op die manier probeert de vereniging deze alternatieve geneeswijze naar een hoger niveau te tillen, door de behandelingen bij een breed publiek onder de aandacht te brengen en bij te dragen aan zowel de geboden kwaliteit als betrouwbaarheid van mesologen. Leden van de NVM houden zich aan het huishoudelijk reglement en de verschillende voorschriften en richtlijnen zoals professionals die hebben opgesteld. Cliënten kunnen rekenen op een betrouwbare vorm, die bijdraagt aan een goede behandeling.

Lees meer over mesologie:

Mesologie kan mogelijk uitkomst bieden bij diabetes


Wil je iets toevoegen aan bovenstaande informatie, of heb je er een vraag over? Stel deze gerust hieronder!

1 comment

  1. Viviane

    Ik heb regelmatig en veel te vaak een blaasontsteking, en ben inmiddels resistent voor antibiotica.
    Kan een mesoloog mij nog helpen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *