Wat is Microgynon?

Microgynon is een anticonceptiepil die voorkomt dat u ongewenst zwanger wordt. U kan dit middel verder gebruiken om uw menstruatie regelmatiger te laten verlopen of menstruatiepijn te verlichten. Deze pil bevat 0.030 milligram ethinylestradiol en 0.150 milligram levonorgestrel. Verkrijgbaar in strips van 21 of 28 tabletten.

Waar wordt Microgynon voor gebruikt?

Gebruik Microgynon om een zwangerschap te voorkomen, uw regels uit te stellen, regelmatiger of minder pijnlijk te maken. Vrouwen kunnen namelijk veel buikpijn hebben en misselijk zijn tijdens hun regels. Soms is de pijn bijna niet dragelijk en kan de arts ervoor kiezen om u deze pil voor te schrijven. U krijgt geen echte menstruatie meer, maar een ontstekingsbloeding die minder pijnlijk is.

Microgynon kopen

Hoe werkt Microgynon?

Maandelijks krijgen vrouwen een eisprong. Bij geslachtsgemeenschap wordt de eicel bevrucht en zal deze zich innestelen in het baarmoederslijmvlies. Indien er geen bevruchting plaatsvindt, zal u ongesteld worden.
De twee werkzame hormonen in Microgynon zijn ethinylestradiol en levonorgestrel, gelijkend op de lichaamseigen hormonen oestrogeen en progesteron. Door deze hormoonhoeveelheid in het lichaam te verhogen, vind er geen eisprong plaats en zal er zich geen bevruchte eicel innestelen in de baarmoederwand. Ook het baarmoederslijmvlies wordt dikker, waardoor er zich geen eicellen kunnen innestelen.

Gebruik

Elke strip heeft 21 pillen voor 21 dagen. Hierna heeft u een pilvrije periode met een ontstekingsbloeding. Indien u uw pil soms vergeet in te nemen of opnieuw te starten, kan u een strip met 28 dagen kopen. De pillen van de laatste 7 dagen zijn inactief en zorgen voor een dagelijkse routine. Neem de pil dagelijks in op hetzelfde tijdstip. U kan deze eventueel met wat water doorslikken. Lees de bijsluiter welke stappen u moet volgen indien u een pil vergat in te nemen of binnen de 3 à 4 uur na inname moest overgeven. De bijsluiter kan u aanraden om een extra anticonceptiemiddel te gebruiken.

Hoe effectief is Microgynon?

Microgynon is effectief om een zwangerschap te voorkomen. Dit echter voor 99 %. Neem de pil steeds in op een vast tijdstip. Zo voorkomt u dat een pil vergeet in te nemen. Neem een strip volledig uit en begin tijdig met een nieuwe strip.
Dit middel kan minder betrouwbaar zijn in combinatie met andere medicijnen. Denk aan medicatie voor tuberculose, epilepsie, schimmelinfecties… Raadpleeg de bijsluiter voor een uitgebreide opsomming.

Mogelijke bijwerkingen
U kan een doorbraakbloeding krijgen bij start met deze pil. Dit is niet ongewoon en u dient de strip verder in te nemen. Na ongeveer 3 strips zal uw lichaam hieraan gewend zijn en nemen de doorbraakbloedingen af. Sommige vrouwen kunnen een depressieve stemming of stemmingveranderingen ervaren. Ook hoofdpijn, misselijkheid en buikpijn zijn mogelijk. Minder vaak voorkomend is een verlaagd libido, migraine, huiduitslag, braken… Raadpleeg de bijsluiter voor een volledige opsomming.
Verder is het mogelijk dat u bloedstolsels ontwikkelt. Lees ook hier de bijsluiter aandachtig hoe u dit kunt herkennen. Raadpleeg uw arts bij mogelijke bloedstolsels.