Mijn mobiliteit wordt minder, hoe kan ik tóch thuis blijven wonen?

Op het moment dat je lijf gaat tegensputteren kan het dagelijks leven een flinke uitdaging worden. Een verminderde mobiliteit heeft beperkingen tot gevolg. Hoe zorg je ervoor dat je toch in je geliefde huis kunt blijven wonen?

mobiliteit

Traplopen, stofzuigen, koken, boodschappen doen: een greep uit de dagelijkse activiteiten die we als we gezond zijn doen zonder daarover na te denken. Dat verandert op het moment dat de mobiliteit achteruit gaat, bijvoorbeeld door chronisch vermoeide en pijnlijke benen, reuma of artrose. Het gaat allemaal niet meer zo soepel. Wat dan? Verhuizen? In veel gevallen is dit zeker niet nodig. Hier een aantal tips om ervoor te zorgen dat je thuis kunt blijven wonen.

Pas je woning aan
Vaak kunnen relatief kleine aanpassingen in huis, grote voordelen opleveren. Het verwijderen van drempels voorkomt vervelende valpartijen. Denk ook eens een anti-sliplaag in de douche en het toilet. Zorg dat de looppaden in huis altijd vrij zijn. Laat raamklinken op een hoogte plaatsen waar je gemakkelijk bij kunt. Een toilet op de slaapverdieping is zeer aan te raden.

Gebruik hulpmiddelen
Het is begrijpelijk dat je even moet slikken als je denkt aan het beeld van jezelf achter een rollator, of met een wandelstok in de hand. Maar medische hulpmiddelen leveren een belangrijke bijdrage aan het behoud van je zelfstandigheid. Wanneer de mobiliteit vermindert wordt de trap in huis al snel een obstakel. Met een traplift ga je veilig naar boven en beneden.

Schakel zorg in
Schroom niet om gebruik te maken van mantelzorg. In veel gevallen zijn je geliefden bereid om voor jou een stapje extra te doen. Wordt de zorg voor hen te intensief? Dan is er de thuiszorg. Wanneer je daar recht op hebt, krijg je thuis de zorg die je nodig hebt om zelfstandig te kunnen blijven wonen.

Beweeg en eet gezond
Voldoende bewegen en gezond eten is voor jong en oud belangrijk. Ook als je lijf niet meer zo fit is, blijft het belangrijk om voldoende te bewegen. Uiteraard binnen de mogelijkheden. Op het oog eenvoudige oefeningen, al dan niet onder leiding van een fysiotherapeut, kunnen een groot verschil maken. Het Voedingscentrum bundelt de belangrijkste voedingtips voor ouderen.