Mindfulness: Hoe het werkt, Voordelen en Resultaten

Wat is mindfulness?

Mindfulness is een vorm van meditatie, waarbij de beoefenaar zich of haar richt op klein geluk. Het gaat om een niet-reactieve manier van bewustzijn, waarin fysieke en geestelijke sensaties en situaties van het moment een belangrijke rol spelen. Binnen mindfulness staat het achtvoudige pad centraal, dat in het Pali en Sanskriet atthangika magga genoemd wordt. Mindfulness kennen we wat dat betreft al duizenden jaren, met name binnen het boeddhisme maakt men daar veel gebruik van. Dankzij mindfulness kunnen we tot de visie en kennis van het bestaan komen zoals dit werkelijk in elkaar zit.


In het westen kennen we mindfulness vooral dankzij Thich Nhat Hanh, een monnik uit Vietnam die inmiddels in Frankrijk woont nadat hij uit zijn eigen land verbannen werd. Inmiddels maken we er ook in de westerse wereld op een meer brede schaal gebruik van, bijvoorbeeld op basis van MBSR en MBCT.

Mindfulness kan verwijzen naar een aantal verschillende zaken. Het gaat om:

  • Een vorm van meditatie
  • Een levenshouding
  • Een juiste indachtigheid

In dit laatste geval gaat het om het bewustzijn binnen de boeddhistische leer, in het geval van een levenshouding leidt mindfulness meestal tot aanvaarding. Wanneer een beoefenaar van mindfulness de fysieke en geestelijke sensaties en situaties van het moment aan wil gaan spreken we van een vorm van meditatie. Een training mindfulness zal zich daar over het algemeen op richten, om ons beter bewust te worden van de wereld om ons heen.

Vipassana training

 

We kennen mindfulness zowel uit het boeddhisme als ook uit het christendom, al lijkt de band met de boeddhistische leer ook vandaag de dag nog sterker. Dat heeft vooral te maken met de Vipassana training, die tot deze specifieke geloofsovertuiging behoort. De Vipassana training is een specifieke techniek om te kunnen mediteren, die leidt tot een vorm van mindfulness waar veel mensen zich goed in kunnen vinden.

Waarom mindfulness?

wat is mindfulness

Mindfulness kan je helpen om de kwaliteit van leven te verbeteren. Niet zo zeer door bepaalde aspecten in je leven te veranderen, maar vooral de manier hoe je er mee omgaat. In de hectische en drukke tijd van tegenwoordig heb je vaak het gevoel dat je geleefd wordt, in plaats van dat je echt leeft. Door je meer van het hier en nu bewust te worden en minder met de toekomst of het verleden bezig te zijn, leef je bewuster en haal je meer voldoening uit de dingen die je doet of moet doen.

Voordelen van mindfulness

Door mindfulness vind je een betere balans tussen gezonde spanning en ontspanning, waardoor je beter kunt omgaan met stresssituaties en na een drukke periode kunt afschakelen. Het constant ervaren van stress is niet alleen slecht voor de gezondheid, maar zorgt ook ervoor dat je je slecht kunt concentreren en eerder vermoeid raakt. Door het toepassen van oefeningen en technieken verbeteren je prestaties en kun je beter focussen op momenten dat het nodig is.

Het verminderen van klachten

Doordat mindfulness je helpt om te kunnen ontspannen, kunnen stress gerelateerde klachten door een regelmatige beoefening sterk verminderen. Hierbij valt te denken aan hoofdpijn, slaapproblemen, piekeren of een opgejaagd gevoel. Ook heeft het een positieve werking op je algemene psychische en lichamelijke welbevinden.

Het oefenen van mindfulness in de praktijk

Het toepassen van mindfulness is vooral een kwestie van een bepaalde levenshouding aannemen. Het is een manier van leven die je in je dagelijkse routine toepast. In de praktijk is het echter makkelijker om de eerste stappen te zetten met een paar concrete oefeningen, die je zelf kunt doen in je eigen omgeving. Op de site https://www.zobegaafd.nl/mindfulness vind je niet alleen meer informatie over mindfulness, maar ook praktische oefeningen en tips waar je zelf mee aan de slag kunt, zodat jij ook kunt profiteren van de voordelen die mindfulness biedt.

Oefeningen

Er zijn een aantal oefeningen die je in je dagelijkse leven kunt gaan uitvoeren, om langzaam meer bewust te leven en te leren ontspannen. Zo kun je even ontsnappen aan de hectiek van de dag. Je kunt denken aan mediteren, eens even 5 minuten helemaal niks doen of een wandeling maken waarbij je je helemaal op je omgeving richt. Een duidelijke uitleg van deze oefeningen staat op bovengenoemde site. Deze oefeningen zijn laagdrempelig. Je hebt er weinig voor nodig en het is niet moeilijk om te doen. Je begint klein, maar zult toch al een positief effect merken en zo kun je langzaam groeien. Zo wordt het steeds makkelijker om je meer op één ding te focussen en dit bewuster mee te maken, waardoor je niet alleen beter presteert, maar ook meer rust ervaart in alles wat je doet.

Mindfulness cursus

Mindfulness is niet iets wat je binnen een paar uur leert en daarom is het verstandig om een mindfulness cursus te volgen. Om Mindfulness volledig te begrijpen is het van belang om alle oefeningen goed uit te voeren en te begrijpen. Enige vorm van begeleiding is dan zeker gewenst en tegenwoordig kan je voor zeer schappelijke bedragen online mindfulness cursussen volgen. Vaak wordt je dan 8 weken intensief begeleidt en word je voorzien van allerlei lesmateriaal.

Kortom

Kortom mindfulness is een uitstekende manier om de kwaliteit van jouw leven significant te verbeteren. Met een relatief kleine inspanning kan op korte termijn flinke winst geboekt worden om jouw leven minder stressvol te laten zijn. Hierdoor kan je je beter focussen op de dingen die je leuk vindt, waardoor jouw leven nog een stukje prettiger wordt.

Lees meer over mindfulness:

Methoden binnen mindfulness
Waarbij kan mindfulness worden ingezet?
Branchevereniging mindfulness


Wil je iets toevoegen aan bovenstaande informatie, of heb je er een vraag over? Stel deze gerust hieronder!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *