We onderscheiden een aantal verschillende varianten, waar de MBSR en de MBCT de meest bekende en belangrijkste van zijn. MBSR staat voor Mindfulness Based Stress Reduction, MBCT staat voor Mindfulness Based Cognitive Therapy. In het eerste geval is er sprake van een 8-weekse training, die er gedurende die periode voor zorgt dat de beoefenaar beduidend minder stress zal ervaren. De methode werd ontwikkeld door de Amerikaan Dr. Jon Kabat-Zinn. Hij is emiritus hoogleraar aan de University of Massachussets Medical School en slaagde erin mindfulness uit de context van het boeddhisme te halen. Hij legde daarmee onder andere de basis voor het gebruik van mindfulness door artsen en psychotherapeuten in zowel de Verenigde Staten in Europa.
In Nederland kennen we MDSR als aandachttraining. Mindfulness in deze vorm komt op een aantal verschillende manieren van pas. Het zorgt er bijvoorbeeld voor dat u minder last zal hebben van piekeren, een depressie of een burn-out. Wat dat betreft helpt het een eigen ‘ik’ te benaderen en van daaruit te zorgen voor een Zen-ervaring. Kabat-Zinn ontleende bij de ontwikkeling van zijn methode veel aan de praktijk van Zen, waardoor het mogelijk is om innerlijke rust te ervaren.
Een andere methode staat bekend als MBCT. Dit staat voor Mindfullness Based Cognitive Therapy, wat al duidelijk aangeeft dat er in plaats van een training sprake is van een duidelijke therapie. We noemen dit in Nederland ook wel de aandachtgerichte cognitieve therapie. Mindfulness vormt binnen die therapie een belangrijke vaardigheid, om met name chronische en recidiverende depressies te kunnen behandelen. Daarnaast komt de methode onder andere goed van pas bij een fobie of bij een chronische pijn. Het blijkt mogelijk om van binnenuit voor een oplossing van de oorzaak van het probleem te zorgen. Net als binnen de alternatieve geneeskunde is het vervolgens het zelfherstellend vermogen van het lichaam en de mens zelf dat er voor zorgt dat de symptomen verdwijnen en er een gezond evenwicht hersteld wordt.
Mindfulness vormt daarnaast een belangrijk element binnen een aantal andere toepassingsgebieden. Het gaat dan bijvoorbeeld om de Derde Generatie Gedragstherapie, waartoe bijvoorbeeld de Acceptance and Commitment Therapy (ACT) behoort. Het verschil tussen mindfulness binnen deze toepassing en bijvoorbeeld MBCT is dat er sprake is van een minder strikte en meer pragmatische toepassing, om het gestelde doel te kunnen bereiken. Theoretisch behoort mindfulness tot een van de zes kernprocessen van ACT, naast bijvoorbeeld defusie en acceptatie. Het is door middel van mindfulness mogelijk om binnen het gedrag tot de juiste balans te komen, nadat er sprake is geweest van een bepaalde verstoring.
Lees meer over mindfulness:
Wat is mindfulness?
Waarbij kan mindfulness worden ingezet?
Branchevereniging mindfulness
Wil je iets toevoegen aan bovenstaande informatie, of heb je er een vraag over? Stel deze gerust hieronder!