Natuurgeneeskunde: Hoe het werkt, Voordelen, Resultaten en Risico’s

Wat is natuurgeneeskunde?

Natuurgeneeskunde gelooft in een toekomst waarin de dokter geen medicijnen meer zal geven, maar deze patiënten zal interesseren voor de juiste zorg voor het menselijk lichaam. Het is van belang om goed na te denken over onze voeding, de oorzaken en de preventie van ziekten. Thomas Edison zei het ooit al, de natuurgeneeskunde heeft dit overgenomen als motto.


De natuurgeneeskunde staat voor een verzameling geneeswijzen die sommigen aanduiden als alternatief, anderen spreken van een aanspraak op het zelf-helend vermogen van de mens. wat is natuurgeneeskundeHet gaat om geneeswijzen die hun bestaansrecht bij een zelfstandige toepassing hebben bewezen, maar die bovendien bijzonder effectief zijn in combinatie met andere behandelingen. Daarnaast vormt het een waardevolle aanvulling op de algemene geneeskunde, altijd op basis van Evidence-based Medicine.

Waarbij kan natuurgeneeskunde ingezet worden?

Het biedt uitkomst in een groot aantal verschillende situaties. Dat heeft vooral te maken met het grote aantal geneeswijzen dat hiertoe behoort. Het gaat bijvoorbeeld om de orthomoleculaire geneeskunde, die zich richt op de voedingsleer, fytotherapie en nutritionele oncologie. Daarnaast gaat het om bijvoorbeeld neuraaltherapie en allergie-behandelingen, altijd op basis van de kracht van het eigen lichaam.

Binnen de natuurgeneeskunde staat onder andere de voeding centraal, iets waar een arts nauwelijks aandacht aan besteed. Het is volgens de filosofie echter van groot belang om de juiste voeding in te nemen en daarmee daar waar nodig te reageren op oproepen uit het lichaam. Het is op die manier niet alleen mogelijk om eventuele problemen met de gezondheid te voorkomen, het is er daarnaast van overtuigd dat het op die manier lukt om het lichaam weer in balans te brengen.


Een goed voorbeeld van het belang van voeding kennen we van magnesium. Mensen met suikerziekte, een te hoge bloeddruk en een tekort aan magnesium zorgen voor een lagere bloeddruk wanneer ze meer magnesium innemen. Het is op die manier mogelijk om twee vliegen in één klap te slaan. Magnesium is echter een voordelig product, waardoor geen fabrikant van traditionele geneesmiddelen daarmee aan de slag zal gaan. De natuurgeneeskunde richt zich op dergelijke oplossingen en zorgt er op basis van voeding voor dat we tekorten in ons lichaam kunnen oplossen, of het mogelijk is om andere blokkades en klachten te doorbreken.

Lees meer over natuurgeneeskunde:

Toezicht voor alternatieve genezers zoals voor reguliere geneeskunde
Kruidengeneeskunde als alternatief voor scheikundige medicijnen

Vergoeding natuurgeneeskunde:
Vergoeding antroposofie
Vergoeding moermantherapie
Vergoeding natuurgeneeskunde
Vergoeding orthomanuele geneeskunde
Vergoeding orthomoleculaire geneeskunde
Vergoeding podo-orthesiologie


Wil je iets toevoegen aan bovenstaande informatie, of heb je er een vraag over? Stel deze gerust hieronder!

Vind een natuurgeneeskundige
bij jou in de buurt

Bij geneesjewijzer.nl zijn er honderden praktijken aangesloten. Je vindt dus altijd een praktijk bij jou in de buurt.

Bekijk praktijken