Wat is obstipatie

Iedereen heeft zijn eigen ontlastingspatroon. Sommigen gaan 3 maal daags naar de wc en anderen maar 3 keer per week. Dat is gewoon. Als je minder dan 3 keer per week gaat, heet dat obstipatie. Ook: constipatie, verstopping, harde ontlasting, moeilijke stoelgang of een opgeblazen gevoel. Het ontstaat doordat poep te lang in de dikke darm zit. De dikke darm onttrekt vocht aan je ontlasting. Hoe langer je poep in de dikke darm zit, hoe harder en droger die wordt.

Het kan komen vanwege darmspieren die niet optimaal werken, waardoor het passeren van voedsel langzamer gaat. Je ontlasting wordt dan ook kleiner en harder.

Obstipatie komt vaak door ongezond en vezelarm eten. Ook weinig beweging, een onregelmatige leefstijl, stress en psychische factoren kunnen een rol spelen. Obstipatie komt ook voor bij gebruik van sommige medicijnen of als gevolg van een ziekte. Vaak voorkomende oorzaken zijn:

  • Te weinig vezels in de voeding: groenten, fruit, granen.
  • Onvoldoende drinken.
  • Een zittend bestaan.
  • Stress en angst.
  • Het niet naar het toilet gaan terwijl de behoefte er wel is.

Kenmerkend voor obstipatie is harde, droge ontlasting. Vaak kost het veel moeite om de ontlasting kwijt te raken en lukt het alleen door hard te persen. Ook buikpijn en een harde, opgezette buik komen vaak voor. Als gevolg van obstipatie kunnen klachten ontstaan zoals aambeien. Dit kan pijn geven bij het ontlasten.

Obstipatie komt vaak voor bij zwangerschap

Obstipatie is een veel voorkomende zwangerschapskwaal. Ook als een vrouw voor de zwangerschap geen last heeft van de stoelgang kan dit tijdens de zwangerschap opspelen.
De belangrijkste oorzaken van verstopping en harde ontlasting bij zwangere vrouwen zijn:

  • hormonale veranderingen,
  • verminderde lichaamsbeweging,
  • druk van inwendige organen,
  • veranderde bloedsomloop
  • en natuurlijk niet te vergeten: de aanwezigheid van de baby! Deze neemt gedurende de zwangerschap steeds meer ruimte in waardoor de darmen in de verdrukking komen. Obstipatie en zwangerschap gaan vaak samen. Ook na de bevalling kan de stoelgang nog een tijd lastig zijn

Op een natuurlijke manier van je obstipatie af

Obstipatie kan een kortdurend probleem zijn zonder lange termijn effecten voor je gezondheid. Echter in sommige gevallen kan het langdurig zijn en ongemak en pijn veroorzaken. Het komt vaker voor bij ouderen, zwangere vrouwen en jonge kinderen.

Een eenvoudige manier om obstipatie te voorkomen of behandelen is: gehurkt ontlasten met de toiletkruk! Vaak wordt aangeraden om laxeermiddelen te gebruiken. Maar niet iedereen is daar voorstander van. Veel mensen laten liever de natuur haar werk doen: gebruik een toiletkruk, die je helpt in de perfecte gehurkte houding te zitten. In veel gevallen helpt een beter dieet en meer bewegen ook al enorm.

Waarom is gehurkt ontlasten beter?

Daarvoor moeten we beginnen bij een hedendaags probleem: we zitten verkeerd op het toilet … en dat maakt ontlasten moeilijker! Onze gewone zithouding van 90 graden is eigenlijk onnatuurlijk voor ons mensen. Sinds de oudheid, is ons lichaam anatomisch gewend om onze behoefte te doen in een gehurkte houding (ook wel: squat), zoals bijvoorbeeld nog steeds gebruikelijk is in veel Aziatische landen.

Alleen door de juiste gehurkte houding in de 35 graden hoek, kunnen we onze darmen volledig en ontspannen legen. Ook bescherm je je darmen, omdat je niet meer hoeft te drukken en er blijven geen schadelijke residuen in ons lichaam. Iets beeldender uitgelegd: als je in een hoek van 90 graden zit, heb je een ‘knik in je tuinslang’. Als je hurkt in een hoek van 35 graden is de ‘knik uit de tuinslang’.

Ook de Maag Lever Darm Stichting (MLDS) adviseert de toiletkruk. Vera Rempe, chirurg proctoloog in de Proctoskliniek, legt het uit in deze video.

De toiletkruk

De toiletkruk is ontwikkeld in medisch aanbevolen gehurkte houding, zodat je niet hoeft te drukken en er volledig kan worden ontlast. In een zittende positie van 90°, is je darm vastgeklemd door een lusvormige sluitspier. Alleen de hurk-houding van precies een 35°-hoek ontspant deze spier. Uw musculus puborectalis is ontspannen. De darmflora blijft in de balans, omdat u nu in staat om volledig de darmen te legen en aandoeningen als aambeien, obstipatie, een opgeblazen gevoel te voorkomen. En u verkleint de kans op darmontstekingen.

Een simpel krukje van de Xenos of Ikea is goedkoper?

Dat zou je denken. Vooropgesteld: het is beter met welk krukje dan ook te gaan zitten, dan zonder kruk. Maar het gebruik van de enige echte toiletkruk is aan te raden. Deze is door medici ergonomisch ontworpen om precies de ideale houding te hebben. Dat betreft de hoek (35 graden), maar ook de breedte van de spreidstand en de verhoogde hiel.

Ook heeft de toiletkruk anti-slip delen: zowel rubberen voeten, als een geruwd oppervlak. De toiletkruk kan ( vanwege de ronde uitsparing) tegen de toiletpot aan geschoven worden, zodat u vrij kunt gaan zitten en opstaan. Dit laatste is met name erg prettig als het fysiek wat lastiger gaat.

De toiletkruk is, naast de standaard variant, ook beschikbaar in een inklapbare variant. Handig voor op vakantie of als je wat minder plek hebt in de badkamer. Investeer ook in een betere stoelgang, opluchting gegarandeerd!


Navigatie:
Partners
Partnerblogs