Wat is Neuro Linguistisch Programmeren?

Neuro Linguistisch Programmeren speelt in op de specifieke talenten en vaardigheden van mensen. Wetenschappers in de jaren ’70 stelden zich tot doel te onderzoeken hoe het komt dat bepaalde mensen beter zijn in bepaalde zaken dan anderen. Is er sprake van talent, of is het door middel van Neuro Linguistisch Programmeren mogelijk om hier veranderingen in aan te brengen? NLP therapie speelt hier op in, de NLP therapeut heeft zich de alternatieve geneeswijze eigen gemaakt en probeert cliënten daarmee verder te helpen in hun ontwikkeling of te zorgen voor het herstel.


Neuro Linguistisch Programmeren staat in de nauwe zin van het woord voor hoe we de wereld om ons heen waarnemen en hoe we daar vervolgens op reageren. We kennen het ook wel als NLP, vandaar dat we spreken van NLP therapie en een NLP therapeut. We kunnen het gebruiken om hypnose te leren of bepaalde andere vaardigheden onder de knie te krijgen, waarmee we ons beter bewust worden van de wijze waarop we in de wereld staan en die om ons heen ervaren.

Neuro verwijst ons naar de interactie tussen een waarneming tussen de zintuigen en de wijze waarop we daar in het centrale zenuwstelsel en het brein mee omgaan, linguïstisch staat voor de taal en de non-verbale communicatie waar we binnen de wereld om ons heen gebruik van maken. Het programmeren heeft betrekking op het ontdekken van de automatische patronen voor ons denken en doen, net als het vermogen om die te veranderen.

Waarbij kan Neuro Linguistisch Programmeren ingezet worden?

Neuro linguistisch programmerenNeuro Linguistisch Programmeren is in een aantal verschillende gevallen zeer effectief, bijvoorbeeld binnen bedrijfstrainingen voor managers. De training is dan veelal gericht op het leidinggeven, samenwerken en het beter communiceren. Over het algemeen wordt het Neuro Linguistisch Programmeren ‘aangeboden’ via een seminar of een groepstraining, al is het ook mogelijk om daar op individueel niveau gebruik van te maken.


Een andere toepassing vinden we in de vorm van motivatietrainingen, zoals bijvoorbeeld topsporters daar gebruik van kunnen maken. Zij hebben er baat bij wanneer ze na willen gaan hoe ze voor de ultieme motivatie kunnen zorgen, om een topprestatie neer te kunnen zetten. NLP therapie is wat dat betreft geschikt in een groot aantal verschillende gevallen, de NLP therapeut is over het algemeen gewend om te werken binnen een bedrijfsmatige of zeer sportieve omgeving.

Ook buiten de sport en het bedrijfsleven is het mogelijk om gebruik te maken van het Neuro Linguistisch Programmeren. Bovendien zijn er trainingen en cursussen beschikbaar om NLP zelf onder de knie te krijgen en daar zelf uw voordeel mee te doen, of er vervolgens anderen mee te kunnen helpen.


Wil je iets toevoegen aan bovenstaande informatie, of heb je er een vraag over? Stel deze gerust hieronder!

1 comment

  1. nikki

    is het ook te gebruiken bij een extreme angst voor wespen (vooral in huis)?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *