Osteopathie: Hoe het werkt, Voordelen, Resultaten en Risico’s

Wat is osteopathie? Vaak worden mensen nerveus en soms zelfs een beetje bang als ze het woord alternatief horen. Ze denken vaak, is dit wel te vertrouwen en kan het mij echt helpen? Anders zou iedereen voor het originele kiezen toch? Deze gedachte is helemaal niet zo raar, maar daarom nog niet juist. Als we […]

osteopathie

Wat is osteopathie?

Vaak worden mensen nerveus en soms zelfs een beetje bang als ze het woord alternatief horen. Ze denken vaak, is dit wel te vertrouwen en kan het mij echt helpen? Anders zou iedereen voor het originele kiezen toch? Deze gedachte is helemaal niet zo raar, maar daarom nog niet juist. Als we bijvoorbeeld kijken naar de alternatieve geneeswijze zien we dat er vele mensen zijn die hier een positieve ervaring bij hebben en het vaak al eeuwenoude behandelingen zijn.

Anders dan je denkt

Een van de onderdelen van de geneeskunde is osteopathie. Als we een kijkje nemen bij de naam zien we twee woorden, osteo en pathos. Osteo betekent bot, pathos betekent ziekte. wat is osteopathie

Nu raad je het al, het heeft dus te maken met mensen die last hebben van hun botten. Bij de behandeling wordt er vooral gekeken naar de botten, maar dit is niet het enige. Ook wordt er bij de behandeling gelet op de organen, spieren, bloedvaten en het zenuwstelsel. Dit wordt gedaan omdat de klacht vaak ontstaan is door iets heel anders dan wat je denkt!

Wat gebeurt er nou precies bij osteopathie? Bij osteopathie kijkt de osteopaat naar de oorzaak van de klachten, en door het uitvoeren van handgrepen probeert hij dit probleem op te lossen.

Lichamelijke systemen

Er zijn drie verschillende bewegende systemen in het lichaam waar de osteopaat naar kijkt. Dit zijn het bewegingsapparaat, het orgaansysteem en het craniosacrale systeem. Deze gebieden zijn namelijk triggers voor veel algemene klachten, het is dus noodzakelijk om naar deze plekken te kijken als je de oorzaak van de klacht wilt achterhalen.

Wat de osteopaat precies doet is dat hij tijdens de behandeling deze drie de systemen naast elkaar legt en bestudeert. Hij gaat vervolgens proberen om deze systemen in balans te brengen, dit zou namelijk wel eens kunnen zorgen voor een oplossing voor je problemen. Via deze behandeling kunnen er een hoop klachten verholpen worden, van oud tot jong, van klein tot groot, iedereen kan profijt hebben van zo’n behandeling.

Nu is het ook zo dat er niet een, maar meerdere methodes zijn om osteopathie uit te voeren. Het kan dus zijn dat de ene methode wel werkt voor jou en de andere niet. Proberen is altijd beter dan niet proberen. Misschien is dit wel de behandeling die jou van al je klachten afhelpt.

Deskundig advies

Laten we nu eens kijken naar de verschillende gebieden waar de osteopaat naar kijkt. Als eerste noemden we al het bewegingsapparaat. Dit apparaat bevat alle botten, gewrichten en spieren in ons gehele lichaam. Niet geheel onbelangrijk dus! Daarom is het belangrijk om hier goed naar te laten kijken, de spieren en botten houden ons namelijk overeind als mens zijnde. Als tweede noemde we het orgaansysteem.

Dit is waarschijnlijk niet zo verrassend maar binnen dit systeem staan de organen centraal. Deze zorgen ervoor dat je gezond door het leven kan. Een mens kan niet zonder zijn organen en het is dus van levensbelang dat deze optimaal blijven werken. Als laatste noemde we het craniosacrale systeem. Dit zijn alle schedelbotten, het ruggenmergvlies, de hersenvochtcirculatie en de wervelkolom. Vaak worden deze plekken over het hoofd gezien door de mens, terwijl dit juist de plekken zijn waaruit een hele hoop klachten kunnen ontstaan.

De osteopaat kijkt dus altijd naar alle drie de gebieden, en naar een combinatie daarvan. Aan de hand hiervan bepaalt hij wat voor soort behandeling er handig is voor jouw soort klachten.

Leven door te bewegen

Wat vaak voor een hoop problemen en klachten zorgt is de beweeglijkheid van de mens. Er zijn namelijk aardig wat manieren waardoor deze verstoord kan raken. De osteopaat weet dit natuurlijk, het is tenslotte zijn beroep. Hij zal dan ook de beweeglijkheid herstellen, hierdoor zul je zien dat aardig wat klachten als sneeuw voor de zon zullen verdwijnen.

Wat je hiermee bereikt is dat je het natuurlijk genezingsproces versnelt, zo zul je dus sneller van je problemen af komen. Het natuurlijke genezingsproces kan ontzettend veel, en het lichaam is veel sterker dan je denkt. Je moet het alleen soms even aan de gang zetten. En laat dit nou net mogelijk zijn via de osteopathie! Ben je nieuwsgierig geworden?

Zou je het zelf ook wel eens willen proberen? Lees dan verder, dan vertellen we jou voor wie osteopathie geschikt is en hoe de behandeling er uit ziet. Zo kun je voor jezelf bepalen of osteopathie iets voor jou is!

Lees meer over osteopathie:

Waarbij kan osteopathie worden ingezet?
Osteopathie bij kinderen
Hoe ziet een behandeling binnen osteopathie eruit?
Branchevereniging osteopathie
Vergoeding osteopathie

Osteopathie in het nieuws:
Osteopathie ook in 2016 vergoed vanuit aanvullende zorgverzekering
Osteopathie kan uitkomst bieden bij maagklachten
Osteopathie biedt uitkomst bij prikkelbare darm syndroom
Osteopathie: wanneer bezoek ik de osteopaat?
Is osteopaat een beschermd en erkend beroep in Nederland?
Osteopathie blijkt goed geschikt tegen slapeloosheid
Osteopathie kan uitkomst bieden voor ouders
Eerste praktijk voor osteopathie opent in Schiedam
Osteopathiepraktijk van start in Geldermalsen


Wil je iets toevoegen aan bovenstaande informatie, of heb je er een vraag over? Stel deze gerust hieronder!

Vind een osteopaat
bij jou in de buurt

Bij geneesjewijzer.nl zijn er honderden praktijken aangesloten. Je vindt dus altijd een praktijk bij jou in de buurt.

Bekijk praktijken