Wat is osteopathie en wat doet een osteopaat?

Hoe werkt osteopathie?   |   Wanneer wordt het gebruikt?   |   Voordelen   |   Wat verwachten van behandeling?   |   Risico’s |   Waar vind ik een osteopaat?

Osteopathie richt zich op het verbeteren van de algehele gezondheid en welzijn van mensen en wordt vaak gebruikt bij klachten zoals hoofdpijn, nekpijn, rugpijn of buikpijn. Een osteopaat verbetert de beweeglijkheid van het lichaam door onder andere te rekken, strekken en masseren.

Hoe werkt osteopathie?

Het menselijk lichaam bestaat, vanuit het oogpunt van een osteopaat, uit drie verschillende elementen. Dit zijn het bewegingsapparaat, het orgaansysteem en het zogenoemde craniosacrale systeem.

Het bewegingsapparaat verwijst naar onze botten, gewrichten en spieren die ons als mens staande houden. Het orgaansysteem – dat spreekt redelijk voor zich. Dankzij organen kunnen we gezond door het leven.

Het craniosacrale systeem zijn de botten in onze schedels, het ruggenmergvlies, de hersenvochtcirculatie en de wervelkolom. Vier plekken die volgens sommige osteopaten relatief vaak over het hoofd worden gezien in andere vormen van (alternatieve) geneeskunde.

Tezamen zijn ze drie veroorzakers van verschillende, algemene gezondheidsklachten. De osteopaat stelt dat deze klachten minder voorkomen wanneer het trio met elkaar in balans is. Osteopathiebehandelingen focussen zich dan ook op het afstemmen van deze drie systemen. Dat gebeurt tijdens sessies waarbij de osteopaat verschillende technieken gebruikt om het lichaam beter te laten functioneren. Een osteopaat werkt alleen met zijn handen, er worden geen medicatie of apparaten gebruikt om je klachten te verminderen.

Belangrijk in het functioneren van een osteopaat is de focus op het lichaam als één geheel. Dat is te illustreren aan de hand van een klacht als rugpijn. Wie pijn in de rug ervaart, kan soms binnen de traditionele geneeskunde nergens terecht. Dat komt omdat daar enkel wordt gekeken naar de rug – daar zitten tenslotte de problemen.

Een osteopaat kijkt in zo’n geval echter naar het lichaam als geheel, omdat het lichaam volgens hem of haar ook als zodoende werkt. Door de eerdergenoemde elementen met elkaar in balans te brengen, kan – in dit geval – de rugpijn verdwijnen. Het kan ook zijn dat de osteopaat ziet dat er toch reguliere gezondheidszorg nodig is. In dat geval verwijst hij of zij je door naar een specialist.

osteopathie

Bij welke klachten of ziektes wordt osteopathie gebruikt?

Osteopathie wordt ingezet bij een variëteit aan problemen. Hoofdpijn en migraine, bijvoorbeeld. De osteopaat kijkt in dit geval naar de nek en de wervelkolom, waar hoofdpijn en migraine doorgaans vandaan komen, maar vanuit zijn full-body-opvatting ook naar andere delen van het lichaam. Mensen met (sport)blessures komen ook vaak in de osteopathiepraktijk, net als als aspirant-behandelden die last hebben van spierkrampen en gewrichtspijnen.

Over het algemeen wordt osteopathie als alternatieve of aanvullende geneeswijze ingezet bij de volgende klachten:

• Arteritis;
• Neuralgie;
• Voet-, enkel-, heup- en kniepijn;
• Spijsverteringsproblemen;
• Rug- en nekpijn;
• Ischias;
• Tennisarmen;
• Hoofdpijn;
• Houdingsproblemen als het gevolg van zwangerschap, sportblessures, autorijden of werkbelasting.

Wat zijn de voordelen?

Osteopathische sessies kunnen een positieve impact hebben op het zenuwstelsel, de bloedsomloop en het lymfestelsel. Daardoor is het mogelijk dat de algemene gezondheid wordt verhoogd en verschillende lichaamsfuncties worden verbeterd.

Osteopathie heeft ook voordelen voor het musculoskeletale kader, waarmee het effectief kan zijn in de bestrijding van rugpijn. Dat geldt ook voor preventieve behandelingen, waarbij de osteopaat mogelijke risicopunten aanwijst. Dit resulteert soms in suggesties tot ergonomische wijzigingen op bijvoorbeeld het werk.

Osteopathie kan eveneens werken ter bevordering van de slaap. Dit omdat pijn en discomfort zorgen voor rusteloze nachten. Onderzoeken hebben daarnaast aangetoond dat een behandeling met osteopathie slaapapneu onder baby’s jonger dan vier maanden oud kan verhelpen. Daarbij geldt dat er meer onderzoek nodig is om die stelling kracht bij te zetten.

Wat kun je verwachten van een osteopathiebehandeling?

Een osteopathiebehandeling spreekt niet bepaald tot de verbeelding, waardoor veel mensen niet zo goed weten wat ze zich erbij moeten voorstellen. Het is wat dat betreft een geruststelling dat zo’n sessie altijd vooraf wordt gegaan door een intake. Daarbij wordt weliswaar onderzocht wat er precies moet gebeuren, maar je ontvangt doorgaans ook een heldere uitleg over wat er gaat volgen. Wel zo handig.

Een osteopathiebehandeling

Osteopathiebehandelingen bestaan meestal uit meerdere sessies en zijn onlosmakelijk verbonden met de term handgrepen. Dit zijn speciale grepen die de osteopaat in kwestie toepast om het lichaamsweefsel beweeglijker te maken – vanzelfsprekend gebaseerd op wat jij precies nodig hebt.

Behandelplan

De behandeling wordt zoals gezegd vooraf gegaan door een intake waarin een zogenoemd behandelplan wordt opgesteld. Hierbij stelt de osteopaat vast wat je klachten zijn en welke behandelingen daar precies bijhoren. Een deel van de intake vindt plaats in je ondergoed, waarbij je af en toe moet staan én af en toe moet liggen. Zo kan de osteopaat de werking van jouw lichaam goed onderzoeken.

Tijdens de behandeling

Tijdens de behandeling zorgen de eerder genoemde handgrepen ervoor dat je lichaamsweefsel beter begaanbaar wordt. Dat is belangrijk, want daarmee wordt balans gecreëerd – daar draait het bij osteopathie allemaal om. De behandeling wordt doorgaans als prettig ervaren.

Meerdere behandelingen

Een osteopathiebehandeling in de meeste gevallen geen kwestie van een enkele sessie. Vaak herstellen de klachten na drie tot zes behandelingen.

Osteopaat kosten

Het is lastig om te stellen hoeveel een osteopathiebehandeling precies kost. Verschillende klinieken hanteren uiteenlopende tarieven voor hun diensten, gebaseerd op onder meer het aantal sessies en de ervaring van de osteopaat in kwestie. Vraag vooraf om uurtarieven om verrassingen achteraf te voorkomen.

De meeste zorgverzekeraars vergoeden osteopathiebehandelingen niet in hun basispakket. Je hebt daarvoor een aanvullende verzekering over. De Consumentenbond heeft dit handige overzicht samengesteld om te checken wat de bijbehorende kosten per zorgverzekeraar zijn.

wat is osteopathie

Wat zijn de (beperkte) risico’s?

Osteopathie is een relatief veilige behandelvorm waarbij je als klant of patiënt weinig risico’s loopt. Het is voor patiënten gebruikelijk om zich na een behandeling stijf te voelen, wat 24 tot 48 uur kan ouden. Hoofdpijn komt ook voor, maar dit trekt vaak sneller weg.

Oudere patiënten ervaren sporadisch ernstige pijn, gevoelloosheid en tintelingen.

Waar vind ik een osteopaat?

De Nederlandse Vereniging voor Osteopathie (NVO) is de branchevereniging voor osteopaten. Je vindt hier meer informatie over de geneeswijze, maar ook lijsten aan vakkundige specialisten. Kijk op www.osteopathie.nl voor meer info.

Bronnen

Schrimpf, M (2015). The Effect of Sleep Deprivation on Pain Perception in Healthy Subjects: A Meta-Analysis. 2015;16(11):1313-1320

Robinson L, Smith M, Segal R (2017). Insomnia: what to do when you can’t fall asleep or stay asleep. https://www.helpguide.org/articles/sleep/insomnia-causes-and-cures.htm

Vandenplas Y, Denayer E, Vandenbossche T, Vermet, L, Hauser B, DeSchepper K, Engelen A. (2008). Osteopathy may decrease obstructive sleep apnoea in infants: a pilot study. Osteopathic medicine and primary care. 2008;8.

Zegarra-Parodi R, et al. (2016). The enigmatic case of cranial osteopathy: Evidence versus clinical practice.

Chikly, B. (2005). Manual techniques addressing the lymphatic system: origins and development. The journal of the American Osteopathic Association. 2005;105:457-464.

Felman A. (2017) Everything you need to know about osteopathy. https://www.medicalnewstoday.com/articles/70381#what_is_osteopathy

Guillaud A, et al. (2016). Reliability of diagnosis and clinical efficacy of cranial osteopathy: A systematic review.

Jäkel A, et al. (2011). Therapeutic effects of cranial osteopathic manipulative medicine: A systematic review.

Yetman D (2020). What is Cranial Osteopathy and Does It Have Any Health Benefits? https://www.healthline.com/health/cranial-osteopathy#what-the-science-says

Dobson D, et al. (2012). Manipulative therapies for infantile colic.

Lees meer over osteopathie:

Waarbij kan osteopathie worden ingezet?
Osteopathie bij kinderen
Hoe ziet een behandeling binnen osteopathie eruit?
Branchevereniging osteopathie
Vergoeding osteopathie


Wil je iets toevoegen aan bovenstaande informatie, of heb je er een vraag over? Stel deze gerust hieronder!

Vind een osteopaat
bij jou in de buurt

Bij geneesjewijzer.nl zijn er honderden praktijken aangesloten. Je vindt dus altijd een praktijk bij jou in de buurt.

Bekijk praktijken