Wat kun je precies verwachten van een osteopathiebehandeling?

Behandelplan   |   Tijdens de behandeling   |   Na de behandeling   |   Meerdere behandelingen

De term osteopathie spreekt niet bepaald tot de verbeelding. Veel mensen weten vooraf niet wat ze zich moeten voorstellen bij een osteopathiebehandeling. We leggen je daarom hieronder uit wat je zoal mag verwachten tijdens een osteopatische behandeling, zowel voor als tijdens en na de behandeling.

Als alternatieve geneeswijze wordt osteopathie ingezet bij een breed palet aan klachten. Pijn in de rug, bijvoorbeeld. Of gewrichtspijn. Maar ook migraine, hoofdpijn en slapeloosheid. De reden dat osteopathie voor zoveel verschillende problemen inzetbaar is, zit hem in het gegeven dat deze tak van de geneeskunde het hele lichaam bestudeert. Het skelet staat meestal centraal, maar de focus ligt ook op organen, spieren, bloedvaten en het zenuwstelsel. Het voordeel van het lichaam als één geheel zien, is dat de osteopaat in staat is verschillende lichaamsdelen met elkaar in connectie te brengen. Ter illustratie: bij rugpijn kijkt een huisarts enkel naar de rug, waardoor deze de oorzaak over het hoofd ziet als die zich in de nek bevindt. Een probleem dat de osteopaat niet kent.

osteopaat voert behandeling osteopathie uit bij vrouw

Behandelplan

Een osteopathiebehandeling start met een onderzoek. Dat is logisch, want de osteopaat in kwestie moet natuurlijk wel weten wat er allemaal aan de hand is en waar hij of zij naar moet kijken. Dat gebeurt tijdens een gesprek waarbij vragen worden gesteld over de klachten, maar ook over voeding, leefgewoontes en het feit of je vaker ziek bent.

Zo’n gesprek vindt plaats in je ondergoed, zodat de osteopaat ook kan zien waar de klachten plaatsvinden. Daarbij is het waarschijnlijk dat je wordt gevraagd om afwisselend te staan en te liggen, zodat de eventuele knelpunten voor de osteopaat duidelijk worden. De intake is pijnloos en alles wordt met uiterste voorzichtigheid uitgevoerd. Het totale onderzoek duurt ongeveer driekwartier.

Tijdens de behandeling

Na dit onderzoek heeft de osteopaat een helder idee van hoe de behandeling er precies uit moet komen te zien. Deze behandeling geschiedt via een aantal specifieke en stevige handgrepen die het lichaamsweefsel beter beweegbaar moeten maken. Dat is erg belangrijk voor de genezing, want daarmee komt het lichaam in balans. Dergelijke behandelingen worden doorgaans als prettig en pijnvrij ervaren. Let wel: het kan zijn dat osteopathie kriebelt of prikkelt, zij het niet op een vervelende, onaangename manier.

Na de behandeling

Een osteopathiebehandeling is in principe vrij van risico’s. Wel ervaren mensen soms lichte hoofdpijn of vermoeidheid na de behandeling. Dit trekt meestal snel weer weg. Emotionele reacties kunnen ook plaatsvinden. De osteopaat adviseert je dan een dag rust te nemen tussen de verschillende behandelingen.

Meerdere behandelingen

Verschillende behandelingen, inderdaad. Osteopathie bestaat doorgaans uit niet een, maar meerdere sessies. De daadwerkelijke hoeveelheid is afhankelijk van jou als behandelde, maar doorgaans leidt het aantal van drie tot zes behandelingen tot herstel van de klachten.

Lees meer over osteopathie:

Wat is osteopathie?
Waarbij kan osteopathie worden ingezet?
Osteopathie bij kinderen
Branchevereniging osteopathie
Vergoeding osteopathie


Wil je iets toevoegen aan bovenstaande informatie, of heb je er een vraag over? Stel deze gerust hieronder!

Vind een osteopaat
bij jou in de buurt

Bij geneesjewijzer.nl zijn er honderden praktijken aangesloten. Je vindt dus altijd een praktijk bij jou in de buurt.

Bekijk praktijken