Is osteopaat een beschermd en erkend beroep in Nederland?

Ja, osteopaat is in Nederland een beschermd en erkend beroep. Dat betekent dat het mogelijk is om daar vanuit de zorgverzekering een vergoeding voor aan te vragen en dat niet zomaar iedereen zich osteopaat mag noemen. Uiteraard komt dat de kwaliteit van de behandelingen sterk ten goede, waardoor osteopathie zich heeft weten te ontwikkelen tot een betrouwbare alternatieve geneeswijze.

Bescherming en erkenning

Osteopathie is in Nederland een beschermd beroep. Dat betekent dat de osteopaten die in Nederland actief zijn dienen te voldoen aan de kwaliteitseisen van het NRO. Dit is het Nederlands Register voor Osteopathie. Een osteopaat die netjes aan de kwaliteitseisen voldoet mag zichzelf betitelen als DO-MRO. Het Klacht- en Tuchtreglement van de NRO zorgt voor toezicht op de toepassing van osteopathie, waardoor dit op een kwalitatief hoogwaardige wijze gebeurt.


Daarnaast kan osteopathie in Nederland bovendien rekenen op een officiële erkenning. Het is een van de complementaire geneeswijzen, waardoor daar bijvoorbeeld binnen de (aanvullende) zorgverzekering dekking voor bestaat. De geneeswijze is officieel aanvullend aan de reguliere geneeskunde en kan daarmee uitkomst bieden in verschillende situaties. Een bij de NRO als DO-MRO geregistreerde osteopaat is officieel erkend, waardoor de behandelingen door die specialist in aanmerking komen voor vergoeding door de zorgverzekeraars.

Opleidingen voor de osteopaat

Behandelaars binnen de osteopathie dienen een officiële opleiding te volgen om hun erkenning te verkrijgen. Het gaat om een vooropleiding tot fysiotherapeut, waarna er een 6-jarige opleiding beschikbaar is vanuit een door de NRO erkend instituut. Die erkenning zorgt ervoor dat het NRO toe kan zien op de kwaliteit en de inhoud van de opleiding op het gebied van osteopathie.

Een osteopaat dient een praktijkexamen af te leggen en een thesis te verdedigen voor een internationale jury. Op die manier is het mogelijk om de erkenning voor het NRO te krijgen en aan de slag te gaan binnen de osteopathie. Dankzij de degelijke opleiding is een osteopaat goed op de hoogte van de bouw en de werking van het menselijk lichaam.

Verschillen met manuele therapie en chiropractie

Osteopathie wordt vaak genoemd in combinatie met manuele therapie en chiropractie. Er bestaan belangrijke verschillen, waardoor de osteopaat een andere opleiding heeft gehad en een andere erkenning heeft dan behandelaars binnen die gebieden.

De manuele therapie stelt bijvoorbeeld net als de chiropractie het bewegingsapparaat van ons lichaam centraal. Zij onderzoeken de welvelkolom en corrigeren eventueel de positie of de beweeglijkheid van de wervels. Een osteopaat kijkt zowel naar het bewegingsapparaat als ook het orgaanstelsel en zenuwstelsel. De werkwijze is holistisch en werkt alleen met de handen. Op die manier ontstaat er een unieke behandeling op basis van een erkende en beschermde werkwijze binnen de osteopathie.

Lees meer over osteopathie:

Wat is osteopathie?
Waarbij kan osteopathie worden ingezet?
Osteopathie bij kinderen
Hoe ziet een behandeling binnen osteopathie eruit?
Branchevereniging osteopathie
Vergoeding osteopathie

Osteopathie in het nieuws:
Osteopathie ook in 2016 vergoed vanuit aanvullende zorgverzekering
Osteopathie kan uitkomst bieden bij maagklachten
Osteopathie biedt uitkomst bij prikkelbare darm syndroom
Osteopathie: wanneer bezoek ik de osteopaat?
Osteopathie blijkt goed geschikt tegen slapeloosheid
Osteopathie kan uitkomst bieden voor ouders
Eerste praktijk voor osteopathie opent in Schiedam
Osteopathiepraktijk van start in Geldermalsen


Wil je iets toevoegen aan bovenstaande informatie, of heb je er een vraag over? Stel deze gerust hieronder!

Vind een osteopaat
bij jou in de buurt

Bij geneesjewijzer.nl zijn er honderden praktijken aangesloten. Je vindt dus altijd een praktijk bij jou in de buurt.

Bekijk praktijken