Osteopathie bij kinderen

Wanneer wordt osteopathie bij kinderen gebruikt?   |    Beperkt bewijs   |   Risico’s

Osteopathie wordt, als medicijnvrije en aanvullende geneeswijze, veel gebruikt door volwassenen met de meest uiteenlopende klachten. Migraine, bijvoorbeeld. Of blessures en nekpijn. Maar niet alleen volwassenen kunnen profijt hebben van osteopathie. Kinderen en baby’s hebben tenslotte dezelfde lichaamsmechanismen en -systemen. Osteopathiebehandelingen voor kinderen komen dan ook relatief vaak voor.

Osteopathiebehandelingen voor kinderen starten doorgaans met een intake. Daarbij worden verschillende vragen gesteld over het kind en diens klachten. Heeft het kind daar vaker last van? En zijn er eventuele voedingsmiddelen of activiteiten die de klachten verergeren? Op die manier weet de osteopaat waar op gelet moet worden en welke behandeling het beste kan worden toegepast.

De behandeling waarvan meestal sprake is, is een zogenoemde craniale osteopathiebehandeling. Er wordt balans aangebracht in zowel het zenuwstelsel als het immuunsysteem. Dat gebeurt door een serie van fysieke manipulaties, waardoor het ritme van het zogenoemde hersenvocht wordt gestandaardiseerd. Dat leidt volgens hen tot genezing van een verscheidenheid aan problemen.

Osteopathie

Bij welke klachten en ziektes wordt osteopathie bij kinderen gebruikt?

Osteopathie wordt breed ingezet. Mensen die hun kinderen meenemen naar een osteopaat doen dit bijvoorbeeld voor misvormingen aan het hoofd of de schedel, maar ook problemen met de borstvoeding. Aanhoudende stress na de bevalling is eveneens een veelvoorkomende reden om een osteopaat te bezoeken.

Beperkt bewijs

Wetenschappelijk bewijs voor de werkzaamheid van dit soort problematiek blijft desondanks deels uit. Meer onderzoek is nodig naar het effect van craniale osteopathie op stress na de bevalling. Er is eveneens niet genoeg bewijs voor de effectiviteit van een dergelijke behandeling op hoofd- en schedelmisvormingen en problemen met de borstvoeding.

In 2012 is er wél onderzoek geweest naar de effecten van craniale osteopathie op infantiele kolieken. Wetenschappers merkten een afname in het aantal huiluren na een behandeling. Ze concludeerden echter ook dat meer studie nodig is, omdat dit onderzoek werkte met een klein aantal deelnemers.

Een uit 2011 afkomstige beoordeling van verschillende onderzoeken mat de effecten van craniale osteopathie op pijn, slaapproblemen, kwaliteit van leven, motorische functies en zenuwfuncties. De onderzoekers concludeerden dat er (nog) niet voldoende bewijs is voor de effecten van craniale osteopathie op deze problemen.

Risico’s

Doordat craniale osteopathie wordt uitgevoerd door gediplomeerde osteopaten, worden professionele behandeling over het algemeen als veilig beschouwd.

Bronnen

Guillaud A, et al. (2016). Reliability of diagnosis and clinical efficacy of cranial osteopathy: A systematic review.

Jäkel A, et al. (2011). Therapeutic effects of cranial osteopathic manipulative medicine: A systematic review.

Zegarra-Parodi R, et al. (2016). The enigmatic case of cranial osteopathy: Evidence versus clinical practice.

Yetman D (2020). What is Cranial Osteopathy and Does It Have Any Health Benefits? https://www.healthline.com/health/cranial-osteopathy#what-the-science-says

Dobson D, et al. (2012). Manipulative therapies for infantile colic.

Felman A. (2017) Everything you need to know about osteopathy. https://www.medicalnewstoday.com/articles/70381#what_is_osteopathy

Lees meer over osteopathie:

Wat is osteopathie?
Waarbij kan osteopathie worden ingezet?
Hoe ziet een behandeling binnen osteopathie eruit?
Branchevereniging osteopathie
Vergoeding osteopathie


Wil je iets toevoegen aan bovenstaande informatie, of heb je er een vraag over? Stel deze gerust hieronder!

Vind een osteopaat
bij jou in de buurt

Bij geneesjewijzer.nl zijn er honderden praktijken aangesloten. Je vindt dus altijd een praktijk bij jou in de buurt.

Bekijk praktijken