Osteopathie: wanneer bezoek ik de osteopaat?

Last van rugpijn of chronische nekpijn? De kans is groot dat je dan gemakkelijk naar een osteopaat stapt. De lijst met mogelijke klachten waarbij de osteopaat uitkomst kan bieden is echter een stuk langer. Het is wat dat betreft de moeite waard om je verder te verdiepen in osteopathie en na te gaan in welke gevallen het de moeite waard kan zijn contact op te nemen of er eens langs te gaan.

Het is bijvoorbeeld een goed idee je te verdiepen in osteopathie op het moment dat je last hebt van migraine, een whiplash, buikpijn of een slechte werking van de darmen. In die gevallen biedt de osteopaat de mogelijkheid daar wat aan te doen of in ieder geval op zoek te gaan naar de herkomst van de problemen. Bovendien kan de osteopaat helpen aan een oplossing te zorgen wanneer je last hebt van een huilbaby.

Uitgebreide lijst voor osteopathie

wanneer bezoek ik de osteopaatHet is lastig om een volledige lijst met mogelijke klachten op te stellen waar osteopathie uitkomst bij kan bieden. Het valt wat dat betreft dan ook niet mee om aan te geven in welke gevallen je het best een osteopaat kunt bezoeken. Dat neemt niet weg dat het bijvoorbeeld een goed idee is bij pijnlijke of stramme ledematen, net als wanneer je last hebt van de rug, nek, schouder of heup.

Daarnaast is het een goed idee om gebruik te maken van osteopathie bij bekkenklachten, eventueel gerelateerd aan een zwangerschap. Ook voor sportblessures en verstuikingen zal er waarschijnlijk een behandeling zijn, net als in het geval van hoofdpijn of terugkerende bijholteontstekingen en oorontstekingen. Het zijn vervelende klachten, waar de osteopaat op basis van osteopathie in veel van de gevallen wat aan kan doen.


Verder is het bij bijvoorbeeld RSI, refluxproblemen, incontinentie of maag- en darmklachten een goed idee om eens contact op te nemen. De osteopathie kan uitkomst bieden bij pijn na operaties, net als bij menstruatiestoornissen, oedeem, concentratieproblemen en chronische vermoeidheid. Het is in die gevallen verstandig om eens goed naar de klachten te laten kijken, zodat je er vervolgens wat aan kunt laten doen.

Behandeling van het gehele lichaam

Een osteopaat zal zich voor de behandeling op basis van osteopathie altijd richten op heel het lichaam en de combinatie met de geest. Dit is van groot belang, aangezien de osteopathie werkt vanuit een overtuiging dat de verschillende onderdelen van het lichaam met elkaar in verbinding staan. Een osteopaat kan je uiteraard meer vertellen over de behandeling en wat daar in de praktijk bij zal komen kijken.

Osteopathie gaat goed samen met de reguliere geneeskunde, in veel van de gevallen bieden de beide methoden van behandeling een goede aanvulling op elkaar. Het is wat dat betreft goed mogelijk dat een osteopaat je zal doorverwijzen naar een huisarts of een specialist. In andere gevallen is het de moeite waard om de osteopathie in te zetten als aanvulling op andere klachten die je vanuit de reguliere geneeskunde niet direct kunt laten verhelpen.

Lees meer over osteopathie:

Wat is osteopathie?
Waarbij kan osteopathie worden ingezet?
Osteopathie bij kinderen
Hoe ziet een behandeling binnen osteopathie eruit?
Branchevereniging osteopathie
Vergoeding osteopathie

Osteopathie in het nieuws:
Osteopathie ook in 2016 vergoed vanuit aanvullende zorgverzekering
Osteopathie kan uitkomst bieden bij maagklachten
Osteopathie biedt uitkomst bij prikkelbare darm syndroom
Is osteopaat een beschermd en erkend beroep in Nederland?
Osteopathie blijkt goed geschikt tegen slapeloosheid
Osteopathie kan uitkomst bieden voor ouders
Eerste praktijk voor osteopathie opent in Schiedam
Osteopathiepraktijk van start in Geldermalsen


Wil je iets toevoegen aan bovenstaande informatie, of heb je er een vraag over? Stel deze gerust hieronder!

Vind een osteopaat
bij jou in de buurt

Bij geneesjewijzer.nl zijn er honderden praktijken aangesloten. Je vindt dus altijd een praktijk bij jou in de buurt.

Bekijk praktijken