Bij welke klachten en ziekten wordt osteopathie ingezet?

Bewezen werkingen

De klachten waarvoor osteopathie mogelijk een helpende hand kan uitreiken, zijn divers en uiteenlopend. Migraine en hoofdpijn horen bij de veelgenoemde redenen tot een afspraak met deosteopaat, maar ook sportblessures en pijn aan de gewrichten zijn eventueel te behandelen door een professional op het gebied van deze alternatieve geneeswijze. Een breed palet, dus.

Van blessures tot nekpijn en van menstruatieproblemen tot spierkrampen. Het aantal problemen waarmee men richting osteopaat gaat, is bijzonder groot. En het werkt – als we op de reacties van behandelden af moeten gaan. Veel mensen ervaren een pijnverlichting en voelen zich na de behandeling zowel fijner als gezonder.

Over het algemeen wordt osteopathie gebruikt bij de volgende klachten:

• Houdingsproblemen als het gevolg van sportblessures, zwangerschap, werkbelasting of autorijden;
• Voet-, enkel-, heup- en kniepijn;
• Spijsverteringsproblemen;
• Hoofdpijn en migraine;
• Rug- en nekpijn;
• Tennisarmen;
• Neuralgie;
• Arteritis;
• Ischias.

Buiten dit soort specifieke problemen wordt osteopathie ook veelgebruikt om problemen op te sporen die niet door osteopathie zijn op te lossen. De geneeswijze vervult in dat geval een analysefunctie, waarna de osteopaat patiënten doorverwijst naar medische specialisten.

rug osteopaat inzet

Bewezen werkingen

Ondanks het gegeven dat veel mensen zweren bij osteopathie als aanvullende geneeswijze, is het wetenschappelijk bewijs rondom het onderwerp redelijk summier. Veel studies zijn voorzichtig positief, maar slechts voor specifieke gebruiksdoeleinden van osteopathie. Andere osteopathievormen kunnen op minder wetenschappelijke goedkeuring rekenen. Zo wordt de zogenoemde craniale osteopathie afgeraden door een studie uit 2016, wegens gebrek aan bewijs.

Osteopathie lijkt wél effectief te zijn in het bestrijden van rugpijn. Dergelijke behandelingen krijgen meestal vorm tijdens een subtiele manipulatie van de spieren en zacht weefsel. De therapeut masseert of strekt bepaalde spieren om mogelijke problemen te detecteren. Als dat het geval is, wordt de behandelde eventueel doorverwezen naar een medisch specialist. Andere mogelijke suggesties zijn het aanleren van rekoefeningen en tiltechnieken, het verbeteren van je postuur, meer aandacht voor ademhaling en het reduceren van stress.

Een osteopaat kan rugpijn ook preventief opsporen. Hij of zij wijst dan mogelijke pijnpunten aan, waarna er bijvoorbeeld suggesties tot ergonomische verbeteringen op het werk worden gedaan.

Osteopathie wordt ook veel toegepast om de slaap te bevorderen. Dat is nauw verwant aan de vermindering van pijn, omdat pijn en discomfort belangrijke triggers zijn voor rusteloos nachten. Onderzoeken hebben aangetoond dat een osteopathiebehandeling effectief kan zijn om

Osteopathie kan daarnaast ook werken ter verbetering van slapeloosheid en andere aan slaap verwante problemen. Dat hang nauw samen met pijn, wat meestal een trigger is voor rusteloze nachten. Onderzoeken hebben aangetoond dat een osteopathische behandeling kan helpen in het geval van slaapapneus bij baby’s jonger dan vier maanden oud.

Osteopathische behandelingen kunnen tot slot van positieve invloed zijn op de bloedsomloop, het zenuwstelsel en het lymfestelsel. Het is hierdoor mogelijk dat de algemene gezondheid beter wordt, terwijl diverse lichaamsfuncties worden verbeterd.

Bronnen

Schrimpf, M (2015). The Effect of Sleep Deprivation on Pain Perception in Healthy Subjects: A Meta-Analysis. 2015;16(11):1313-1320

Robinson L, Smith M, Segal R (2017). Insomnia: what to do when you can’t fall asleep or stay asleep. https://www.helpguide.org/articles/sleep/insomnia-causes-and-cures.htm

Vandenplas Y, Denayer E, Vandenbossche T, Vermet, L, Hauser B, DeSchepper K, Engelen A. (2008). Osteopathy may decrease obstructive sleep apnoea in infants: a pilot study. Osteopathic medicine and primary care. 2008;8.

Zegarra-Parodi R, et al. (2016). The enigmatic case of cranial osteopathy: Evidence versus clinical practice.

Chikly, B. (2005). Manual techniques addressing the lymphatic system: origins and development. The journal of the American Osteopathic Association. 2005;105:457-464.

Felman A. (2017) Everything you need to know about osteopathy. https://www.medicalnewstoday.com/articles/70381#what_is_osteopathy

Lees meer over osteopathie:

Wat is osteopathie?
Osteopathie bij kinderen
Hoe ziet een behandeling binnen osteopathie eruit?
Branchevereniging osteopathie
Vergoeding osteopathie


Wil je iets toevoegen aan bovenstaande informatie, of heb je er een vraag over? Stel deze gerust hieronder!

Vind een osteopaat
bij jou in de buurt

Bij geneesjewijzer.nl zijn er honderden praktijken aangesloten. Je vindt dus altijd een praktijk bij jou in de buurt.

Bekijk praktijken