Met dit artikel willen we de bijwerkingen van anabole steroïden uitlichten, met een zo duidelijk mogelijk uitleg van hoe steroïden de verschillende lichaamsdelen beïnvloeden. Overweeg je om steroïden te gaan gebruiken? Lees dit eerst!

Met het woord steroïden wordt er meestal gerefereerd aan een type drugs die gebruikt worden om een aantal verschillende medische aandoeningen te behandelen. Steroïden hebben inderdaad veel medische toepassingen, zoals, bijvoorbeeld, het behoud van de seksuele eigenschappen bij mannen bij wie de testikels werden verwijderd als gevolg van zaadbalkanker. Of om adolescente mannen met een slechtwerkende hypofyse te helpen, maar ook oom spier op te bouwen na een chirurgische ingreep of bij kanker, beide vaak de oorzaak van spierweefselverlies. Deze middelen worden ook toegepast om de reproductie te ondersteunen en voor de regulering van het metabolisme en van functies van het immuunsysteem. Verder ook om de botmassa te vergroten en ontstekingen en andere medische aandoeningen te behandelen.

Anabole steroïden (AAS)

“Anabool betekent weefselopbouwend. Meer in het algemeen, verwijst anabolisme naar een toename van mager weefsel in vooral het spierweefsel.”

Anabole steroïden of, beter gezegd, anabole androgene steroïden (AAS), zijn een soort synthetische drugs die de effecten van testosteron, het mannelijk geslachtshormoon, nabootsen. Testosteron wordt, in ons lichaam, aangemaakt door cholesterol en heeft, zoals andere steroïdehormonen, vooral invloed op weefsel. Testosteron komt een lichaamscel binnen en hecht zich aan een receptor waar hij de eiwitsynthese activeert. Een eiwitsynthese leidt tot herstel en groei van weefsel. Als we de eiwitsynthese verhogen, leidt dat tot een snellere regeneratie van het lichaam en dus sneller herstel van ziektes en blessures.

Wanneer steroïden worden gebruikt voor de behandeling van medische aandoeningen, gaat het meestal over slechts een type steroïde. Medische patiënten worden nauwlettend onder controle gehouden en de doseringen die worden toegepast zin ongeveer gelijk aan de natuurlijke productie van het menselijk lichaam.

Bij steroïdengebruik in sporten, is er vaak sprake van megadoseringen, 10 tot 100 maal de aanbevolen dosering voor een medische behandeling en vaak met verschillende types steroïden tegelijk. De doseerinstructies worden, bij de meeste steroïdengebruikers en vooral bij beginners, verkregen van de verkoper of van vrienden die ook gebruiken. Vaak worden ook geen vragen gesteld over de effecten van deze middelen of over de juiste dosering. Bovendien zijn veel van de steroïden op de zwarte markt van dubieuze kwaliteit en bevatten vaak een zeer beperkte hoeveelheid van het middel. Sommige van deze drugs zouden, zo wordt gesuggereerd, alleen water en kleurstof bevatten, of alleen gewone pindaolie.

Bijwerkingen die kunnen ontstaan door anabolengebruik

Steroïden kunnen veel invloed hebben op het lichaam, waaronder een aantal zeer ernstige bijwerkingen zoals tumoren, bijvoorbeeld. Veel gebruikers in de sport willen liever niets weten over bijwerkingen en zeggen “je krijg bijwerkingen alleen als je ze misbruikt”. Toch kan elke drug die de homeostase van het lichaam verandert, een bijwerking veroorzaken.

Als we alles gedetailleerd bekijken, kunnen we de invloed zien van steroïden op alle verschillende delen van het menselijk lichaam.

Hersenen

Onderzoek heeft getoond dat er een patroon bestaat tussen hoge testosteronniveaus en agressief gedrag, dat vaak te zien is wanneer gebruikers betrokken zijn bij gewelddadige handelingen. Steroïden zijn vaak gebruikt als excuus voor mensen met een agressief gedrag. Gebruikers van hoge doseringen hebben ook last gehad van psychotische syndromen en angstaanvallen. Ander verschijnselen zijn slaapstoornissen, euforische gevoelens, hoge paranoia niveaus, depressieve fasen en, bij een aantal gebruikers, extreme stemmingswisselingen en persoonlijkheidsveranderingen. De meeste gebruikers worden afhankelijk van steroïdengebruik en dit kan leiden tot verslaving.

Gezicht

Een van de bijwerkingen van steroïdengebruik is opeenhoping van vocht (oedeem) waardoor de gebruiker een ‘rond gezicht’ krijgt met gezwollen wangen. De groei van gezichtshaar bij vrouwen wordt ook gerapporteerd en slechte adem is een veel voorkomend effect, net als de stem die zwaarder wordt bij vrouwen. Steroïden hebben ook invloed op de huid zowel op je gezicht als op je hele lichaam omdat ze acne veroorzaken.

Ogen

Ook je ogen kunnen worden beschadigd door langdurig gebruik van steroïden. Je loopt dan gevaar voor ooginfecties, cataracten (staar) of een glaucoom.

Haar

Bij zowel vrouwen als mannen kan mannelijke kaalheid ontstaan. Dit wordt veroorzaakt wanneer hoge niveaus van testosteron worden omgezet in dihydrotestosteron of DHT. Dit leidt tot een inkrimping van de haarfollikels (haarzakjes) die dan heel fijn haar produceren. Doorgaan met het gebruik van steroïden doet de haarfollikels sterven met permanente kaalheid als resultaat.

Hart

Hier zou de gebruiker de meeste zorgen moeten maken. Toch kiezen de meeste gebruikers om dit te negeren tot er een ernstige cardiovasculaire gebeurtenis plaatsvindt. Het gebruik van steroïden veroorzaakt hartziektes. Dit wordt duidelijk door een forse stijging van het totaal cholesterolniveau waardoor cholesterol zich ophoopt op de wanden van bloedvaten. Dit kan leiden tot beroertes. Wat ook te zien valt, is een daling van de goede cholesterol (HDL) en een stijging van de slechte (LDL). Er is bovendien geconstateerd dat de bloeddruk hoger wordt en bloedstolsels in de bloedvaten een goede bloeddoorstroming verstoren. Dit beschadigt het hartspier en leidt tot hartaanvallen.

Maag

Maagproblemen veroorzaakt door het gebruik van anabolen bevatten, over het algemeen, een opgeblazen gevoel, misselijkheid die kan leiden tot overgeven, soms met zichtbaar bloed in het braaksel, als resultaat van irritatie van de maagwand en verhoogde maagzuren met verminderde maagslijmvlies.

Nieren

Nieren hebben een belangrijke taak en dat is afvalstoffen uit het bloed verwijderen en water- en zoutniveaus reguleren. Ze reguleren bovendien de bloeddruk, ook belangrijk. Een hoge bloeddruk beschadigt de bloedvaten en het filteringsysteem van de nieren. Nierproblemen komen vooral voor bij het gebruik van orale steroïden die de bloedstollingsfactoren onderdrukken waardoor de bloedstollingstijd na snijwonden of letsel langer wordt. Om het bloed goed te blijven filteren, moeten de nieren harder werken bij het gebruik van orale steroïden.

Het is ook zo dat steroïdengebruikers, normaal gesproken, een zeer hoge eiwitinname hebben, soms ver boven de normale inname die betrokken is bij krachttraining en dit kan leiden tot nierstenen. Nierstenen kunnen de opening van de urinewegen blokkeren met problemen voor wat betreft urine uitscheiding. Zoals gezegd kan hoge bloeddruk ook nierproblemen omdat het bloedvaten beschadigt (verdikking en vernauwing van de bloedvaten) met als resultaat een verminderde bloedtoevoer en bloedfiltering.

Lever

De lever is het grootste orgaan van ons lichaam en zijn taak is om schadelijke stoffen (toxines) uit het bloed te filteren en bepaalde voedingstoffen opslaan, zoals vitaminen en mineralen. De lever is ook belangrijk voor het beheer van chemicaliën, zoals eiwitten, cholesterol en suikers. Ook produceert hij gal om voedsel te helpen verteren. Het is aangetoond dat steroïdengebruik kan leiden tot onherstelbare leverbeschadiging en zelfs kanker. De lever heeft moeite met de metabolisatie van orale steroïden en dit vermindert zijn vermogen om afvalstoffen te verwijderen. Bovendien dragen sommige namaak steroïden allerlei bacteriën en virussen die zorgen voor een slechte leverfunctie. Een abnormale leverfunctie kan geelzucht veroorzaken, herkenbaar aan een gele verkleuring van huid en ogen, omdat de lever het bloed niet doeltreffend kan filteren.

Borst

Borstvorming (Gynaecomastie) komt veel voor bij mannen die steroïden kuren gebruiken en is vaak een bijverschijnsel van langdurige steroïde cycli of van hoge doseringen. Er wordt borstweefsel aangemaakt die begint als zichtbare klonten onder de tepels en vereist normaal gesproken een chirurgische ingreep. Vrouwelijke steroïdengebruikers hebben een ander probleem, hun borsten kunnen werkelijk kleiner worden.

Botten

Bij tieners en jonge twintigers die nog niet zijn gestopt met de groei, kan steroïdengebruik de botgroei verminderen, waardoor ze als volwassenen, korter zullen zijn dan verwacht, vanwege de voortijdige sluiting van de groeischijven (epifysair schijven). Botpijnen zijn ook een bijwerking van steroïdengebruik.

Spieren en pezen

Iemand die een steroïde kuur gebruikt kan zich sterker voelen dan hij in feite is. Hij kan hierdoor zwaardere gewichten heffen dan zijn lichaam aankan, wat mogelijk kan leiden tot spierscheurtjes. En omdat de spier sneller sterker kan worden dan de pezen, is er ook grotere kans op peesbreuken.

Huid

Het gebruik van anabolen kan ook effecten hebben op de huid van de gebruiker. Het werkt op de poriën en veroorzaakt ruwheid in de huidstructuur. Er kan ook sprake zijn van een rode, vlekkerige, vette huid met acne op het gezicht en op de rug. Door een snellere spiergroei en het dunner worden van de huid, kan je ook striae (strepen op de huid) zien verschijnen. We hebben het al gehad over de invloed van steroïden op de lever waar een van de bijwerkingen is geelzucht die duidelijk te herkennen is aan de gele verkleuring van huid en ogen.

Verzwakt immuunsysteem

Het gebruik van steroïden kan het immuunsysteem aantasten, met problemen die ontstaan nadat de gebruiker is gestopt en effecten die dan zichtbaarder worden.

Oedeem

Oedeem is een opgeblazen uiterlijk dat wordt veroorzaakt door een opstapeling van vloeistof en is vooral te herkennen aan gezwollen enkels en vingers.

Prostaat

De prostaat of voorstanderklier is specifiek van mannen en bevindt zich vlak onder de blaas. Zijn hoofdfunctie is de productie van een vloeistof, een component van sperma en ook zorgen dat de activiteit van het sperma behouden blijft. Van steroïden is bekend dat ze de prostaat vergroten en, gezien dat de prostaat de urethra omringt, kan een vergrote prostaat interferentie veroorzaken met de urinestroom. Mannen moeten weten dat eventuele prostaatveranderingen ook hun seksuele activiteit kunnen beïnvloeden. Er kan ook sprake zijn van abnormale sperma en van een verminderde spermaproductie.

Bloedvergiftiging

Veel steroïdengebruikers durven vaak geen steriele naalden te kopen omdat ze vrezen als verslaafden te worden gezien. Het resultaat is dat ze vaak niet steriele naalden gebruiken of met elkaar delen en dit kan een bloedvergiftiging veroorzaken met groter gevaar voor infecties en besmettelijke ziektes. De plek waar geïnjecteerd wordt kan ook zwellen en gevoelig worden en er kunnen abcessen ontstaan die dan pijnlijke medische ingrepen nodig maken.

Impotentie

De normale functie van de testikels vermindert door anabolen gebruik. Als het testosteronaanvulling stopt, duurt het een tijdje voordat de hypofyse aan de testikels doorgeeft om opnieuw testosteron te produceren. Wanneer het gebruik van testosteron langdurig is of met hoge doseringen, kunnen de testikels werkelijk stoppen met de productie van testosteron of er kan atrofie ontstaan die kan leiden tot een langdurige vertraging in de testikels bij het aanmaken van natuurlijk testosteron. Impotentie treedt op na het stoppen met steroïden en een langdurig gebruik kan het moeilijk maken om erecties te krijgen.

Vrouwen en steroïdengebruik

Er zijn steeds meer vrouwen die anabole steroïden gebruiken om prestaties te verbeteren, de spiermassa te vergroten of om sterker te worden, maar ook het vrouwelijk lichaam heeft last van bijwerkingen. Veel van deze bijwerkingen zijn dezelfde als bij mannen, maar er zijn ook specifieke vrouwelijke bijwerkingen zoals gezichtshaar, mannelijke kaalheid, een zwaardere stem, verkleining van de borsten en onvruchtbaarheid. Verder zijn veranderingen mogelijk van de menstruatiecyclus en ook een vergroting van de clitoris (hypertrofie).

Aan de hand van alle vermelde bijwerkingen, is het duidelijk dat het innemen van steroïden de productie onderdrukt van de gewone lichaamshormonen. Het lichaam probeert wel om zijn eigen hormonenniveau aan te passen, maar een verstoring of verhoging van de natuurlijke hormoonniveaus kan ontwrichtende fysieke en mentale veranderingen veroorzaken bij de gebruikers. In de vele jaren dat we bezig zijn in de fitnessindustrie en in de wereld van bodybuilding, hebben we zo vaak naar de excuses moeten luisteren, sommige bijna hilarisch, van mensen die hun gebruik van anabole steroïden probeerden te rechtvaardigen. We hebben mensen de bijwerkingen zien ervaren van deze middelen, ook vrienden van ons.

Sommige ernstiger dan anderen, maar ernstige gezondheidsproblemen werden vaak achteraf duidelijker. We adviseren iedereen die deze drugs gebruikt of overweegt te gebruiken, zij het voor het fysieke uiterlijk, zij het als makkelijke optie om hard te kunnen trainen, om van deze middelen af te blijven. Op een of andere manier, zullen ze invloed op je hebben, lichte bijwerkingen op de korte termijn, maar steeds ernstiger bij een langdurig gebruik en hoge doseringen.

NIET DOEN!!!


Wil je iets toevoegen aan bovenstaande informatie, of heb je er een vraag over? Stel deze gerust hieronder!

3 comments

 1. jan berkhey

  we weten allemaal dat het gebruik slecht is, voor mij is het denk te laat, ik voel vrijwel niets bij seks [al 34 jaar] heb het middel nerobol gebruikt. Het is natuurlijk mooi dat mensen gewaarschuwd worden, maar publiceer ook eens of er eventueel iets aan de langetermijn bijwerkingen gedaan kunnen worden

 2. Bart Blondeel

  Ik zou iedereen willen aanraden geen hormonen te nemen om jouw spieren beter te doen ontwikkelen als je dan hormonen neemt en je wil dit risico nemen om jouw spieren beter te doen ontwikkelen dan moet je er maar dan de gevolgen van dragen wie niet horen wilt moet voelen als er nevenverschijnselen zijn van die hormonen ik zegt altijd puur natuur jouw spieren op een natuurlijke manier te doen ontwikkelen is nog altijd het beste maar op hoog niveau voor mr Olympia te worden moet je al iets abnormaals nemen of doen maar ik keur het niet goed puur natuur zegt ik altijd :Bart Blondeel.

 3. Erik Schone

  Beste Jan Berkhey,

  Ik kon niet direct antwoorden op jouw comment, dus doe ik het even zo.
  Een andere naam voor Nerobol is Dianabol. Dit is geen lichte anabole steroïde, maar ook zeker geen extreem zware. Daarom ben ik benieuwd of je dit middel extreem lang genomen hebt, je een genetische samenstelling hebt dit dit veroorzaakt in combinatie met Dianabol, of dat er bij jou misschien wat anders aan de hand is. Je hebt dit ongetwijfeld laten uitzoeken door professionals en ik ben zeer benieuwd naar het exacte resultaat.

  Dit is niet mijn specialiteit, dus ik heb wat opzoekwerk moeten doen:
  “Mogelijke bij werkingen zijn acne en vette huid, hoge bloeddruk, vasthouden van water, prostaathypertrofie. Ook kunnen bij hogere doses en/of lange kuren de testikels tijdelijk krimpen. Verder kan gynecomastie voorkomen, vooral bij gevoelige individuen. Sommige mensen kunnen last hebben van toename van het lichaamshaar en uitvallen van het hoofdhaar. Bij vrouwen kan vermannelijking optreden.” bron: Dianabol op Anabolen-koning
  Hier wordt wel aangegeven dat je hormoonproductie wordt onderdrukt, maar ik krijg de indruk dat dat een cumulatief proces is en er langere tijd gebruikt moet worden voor een blijvend resultaat/probleem.

  Mijn mening is dat gebruik van anabolen altijd vragen om problemen is, maar zo extreem als bij jou dat hoor je alleen bij doorgewinterde gebruikers.

  Met vriendelijke groet,
  Erik Schone

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *