Nu Prinsjesdag achter de rug is en de miljoenennota bekend gemaakt, wordt er weer druk gerekend aan de zorgpremies. Elk jaar worden er dingen gewijzigd aan de zorgverzekering en het basispakket. We zetten de belangrijkste wijzigingen voor u op een rij.

Omdat de overheid verwacht dat de zorgkosten in 2018 hoger worden, gaan de premies omhoog. Hoeveel precies, bepalen de zorgverzekeraars zelf. Maar er is wel een nominale premie, een bedrag dat zorgverzekeraars minimaal moeten vragen. De premiestijging wordt waarschijnlijk € 82,- per jaar, dat is ongeveer € 7,- per maand.

Basispakket
Het basispakket wordt in 2018 uitgebreid. De volgende dingen komen erbij:

• Patiënten met artrose aan de heup- en kniegewrichten krijgen voortaan de eerste twaalf behandelingen met oefentherapie vergoed.
• Oncologiepatiënten die immuuntherapie ondergaan krijgen vanaf volgend jaar het zittend ziekenvervoer van en naar de behandeling vergoed.

Het gehele jaar komen er ook altijd nieuwe medicijnen en behandelingen in het pakket. Zo werden er dit jaar nieuwe medicijnen tegen hepatitis C toegevoegd, een nieuwe behandeling van erfelijk borstkanker en zenuwstimulatie bij ernstige verstopping van de darmen. De inhoud van het basispakket is voor iedere Nederlander hetzelfde.

Alternatieve geneeswijzen
Alternatieve geneeswijzen worden helaas niet vergoed door de basisverzekering. Gelukkig zijn er genoeg zorgverzekeraars die alternatieve therapieën hebben opgenomen in hun aanvullende verzekering. Elke aanvullende verzekering is anders, daarom loont het om goed te kijken naar de verschillende polissen. Het is belangrijk om te weten dat er geen eigen risico wordt betaald voor aanvullende verzekeringen. Bekijk daarom goed hoeveel behandelingen u denkt nodig te hebben. Soms bent u met een aanvullende verzekering namelijk duurder uit.

Eigen risico
Het eigen risico wordt ook in 2018 niet verhoogd en blijft € 385,-. In de eerste instantie werd op Prinsjesdag bekend gemaakt dat het eigen risico ging stijgen, maar dit draaide het kabinet later terug. Dit betekent wel dat de premies hoger worden.

Als de premies gaan stijgen, dan stijgt ook de zorgtoeslag. Huishoudens met een laag inkomen krijgen in 2018 maximaal € 131,- zorgtoeslag. Mensen die samenwonen krijgen maximaal € 194,-.

Data
Zorgverzekeraars hebben wettelijk tot 12 november de tijd om hun premie te berekenen. Daarna heeft u tot en met 31 december om wijzigingen in uw pakket door te geven of uw zorgverzekering te beëindigen. Wanneer u op 1 februari nog geen zorgverzekering heeft, bent u wettelijk in overtreding. Wanneer u niets doet, wordt uw zorgverzekering gewoon weer met een jaar verlengd.

Bron: https://www.unitedconsumers.com/zorgverzekering/belangrijkste-wijzigingen/zorgverzekering-2018.jsp


Wil je iets toevoegen aan bovenstaande informatie, of heb je er een vraag over? Stel deze gerust hieronder!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *