De laatste zes weken van het jaar zijn ingegaan. In die tijd kun je je gaan oriënteren op een eventueel nieuwe zorgverzekering en overstappen. Volgend jaar blijft het eigen risico hetzelfde als dit jaar. Wel kun je er voor volgend zorgseizoen voor kiezen om het eigen risico omhoog of omlaag te brengen. Afhankelijk van de zorg die je verwacht nodig te hebben. Dit jaar nog zorg nodig uit de basisverzekering en het eigen risico bijna of al volledig betaald? Profiteer daar dan nog even van.

Eigen risico hoort bij basiszorg
Het eigen risico betaal je alleen voor zorg die je vanuit de basisverzekering vergoed krijgt. Voordat je deze zorg vergoed krijgt, moet je alleen wel het eigen risico betalen. Daarna krijg je de zorgkosten vergoed. Wel zijn er een aantal onderdelen waar je geen eigen risico voor hoeft te betalen, dat zijn de huisarts, verloskundige- en kraamzorg en voorkeursmedicijnen.

Eigen risico (bijna) voldaan
Hoe kun je dit jaar nog profiteren van het eigen risico dat je al hebt aangebroken? Als je al flink wat, of alles, van je eigen risico verbruikt hebt dit zorgseizoen, dan is het verstandig om op bepaalde zorg nog een beroep te doen voor eind dit jaar. Dit omdat je anders, vanaf januari, weer opnieuw moet beginnen met het voldoen van het eigen risico. Kun je dit jaar nog dat spiraaltje laten zetten, die medicijnen inslaan of die verstandskies laten trekken? Doe het dan nog dit jaar, want dan krijg je de zorg vanuit de basisverzekering vergoed (als je het eigen risico dus hebt voldaan). Of als je dit bijna hebt voldaan, dan hoef je nog maar een deel te betalen. Je kunt online bij jouw zorgverzekeraar vaak bekijken hoeveel van je eigen risico je al hebt voldaan.

Wachten tot januari
Heb je eigenlijk nog niks gebruikt en denk je juist volgend jaar veel zorg nodig te hebben uit de basisverzekering? Dan kun je eigenlijk juist beter wachten met een beroep doen op deze zorg en dit pas vanaf januari doen. Dit alleen als de zorg niet heel dringend, maar uiteindelijk wel nodig is. Dit is handig om twee redenen; je kunt er voor volgend seizoen voor kiezen om het laagste eigen risico te kiezen, waardoor je ‘maar’ € 385,- hoeft te voldoen om daarna zorg uit de basisverzekering vergoed te krijgen van de zorgverzekeraar. Daarbij komt dat als je het eigen risico dit jaar toch niet voldoet, je dat eigen risico volgend jaar sneller kunt voldoen. Althans je hebt meer kans om het dan nog wel te voldoen en daar de rest van het zorgjaar nog van te profiteren.

Reken uit welk eigen risico voor jou voordelig is
Stel, het verschil in zorgpremie tussen een verzekering met een eigen risico van € 385,- en een met € 885,- is dertig euro per maand. Dan betaal je € 360,- minder aan zorgpremie door je eigen risico te verhogen naar € 885,-. Je moet dan wel eerst € 885,- zelf betalen als je (onverwachts) zorg nodig hebt. Maar verbruik je je eigen risico niet, of kom je niet over de € 385,-,dan bespaar je € 360,- op de zorgpremie.

Hoog of laag eigen risico?
Een laag eigen risico is dus voordelig als je veel zorg verwacht uit de basisverzekering. Verwacht je eigenlijk geen zorgkosten, dan kun je het best kiezen voor het hoogste eigen risico. Krijg je toch onverwachts zorgkosten en moet je een groot deel eigen risico betalen? Bij sommige zorgverzekeraars kun je dit in termijnen betalen. Let er ook op dat je voor zorg waarvoor je een aanvullende verzekering nodig hebt, zoals fysiotherapie en alternatieve geneeswijzen, geen eigen risico betaalt.


Navigatie:
Partners
Partnerblogs