Heb jij al langer last van kwaaltjes als oververmoeidheid, een lage weerbaarheid en continu het gevoel alsof je onder water loopt? Of heb je te kampen met een te hoog cholesterol, een verhoogde bloeddruk, hart- en vaatziekten of (beginnende) diabetes?

De kans is groot dat dit het resultaat is van een lange tijd ongezond eten en drinken. Want de laatste tijd wordt meer en meer het positieve effect van een koolhydraatarm dieet duidelijk (Bron: Dieetkompas).

Een koolhydraatarme levensstijl zou wel eens voor jou de sleutel kunnen zijn om af te rekenen met veel van deze problemen.


Recepten met minder koolhydraten

In de basis richt een koolhydraatarm dieet zich op het consumeren van voeding waarin weinig koolhydraten zitten. Dat wil niet zeggen dat je met een dergelijk dieet helemaal geen koolhydraten meer binnen krijgt!

Integendeel zelfs: van de complexe koolhydraten krijg je er misschien wel meer binnen dan ooit daarvoor.

De kern zit hem erin dat ongezonde, enkelvoudige koolhydraten er de oorzaak van kunnen zijn dat jij een te hoog cholesterol hebt, dat je misschien wel te maken hebt met overgewicht of zelfs obesitas. Kortom: deze koolhydraten kunnen er zomaar de oorzaak van zijn dat jij op dit moment niet zo gezond leeft.


Twee vormen van koolhydraten

Om het idee achter de koolhydraatarme recepten beter te begrijpen, moet je snappen hoe het zit met koolhydraten (Bron: Dieetkompas). Er zijn namelijk twee soorten.

  1. Enkelvoudige koolhydraten

Deze staan ook wel bekend als de snelle koolhydraten, de slechte koolhydraten. Je vindt ze in koek, snoep en banket. Het zijn koolhydraten die vliegensvlug door je bloedbaan gaan en je dus een enorme hoeveelheid energie geven. Zoveel energie dat je het lang niet allemaal nodig hebt. Zonde, want het resterende stukje (en dat is vrij veel) wordt als vet opgeslagen voor later. Maar zolang jij elke dag enkelvoudige koolhydraten blijft eten en drinken, komt dat “later” niet en is je lichaam altijd snel voorzien. Intussen hopen de koolhydraten zich op en dat laat zich zien in de vorm van overgewicht.

2. Complexe koolhydraten

De gezonde koolhydraten, ook wel trage of langzame koolhydraten genoemd, zijn een stuk beter voor je. Je vindt ze in producten met een natuurlijke oorsprong. Denk aan fruit en groenten, maar vergeet ook noten niet of vlees en vis. In deze producten vind je koolhydraten en eiwitten die je helpen energie te verkrijgen.

Deze complexe koolhydraten komen in een koolhydraatarm dieet nog gewoon aan bod. Sterker nog: je hebt ze heel hard nodig om aan energie te komen.


Te hoge bloeddruk

Een te hoge bloeddruk is vaak het gevolg van ongezond en vaak ook zout eten. Je bloedwanden kunnen al die ongezonde stoffen niet aan en gaan zich vernauwen, waardoor je bloed harder moet stromen en duwen. Deze hoge bloeddruk is echt iets wat we in het welvarende westen kennen. Het is een belangrijke doodsoorzaken bij mannen (maar ook vrouwen) van middelbare leeftijd. Te lang een hoge bloeddruk kan resulteren in problemen met het hart.

Er zijn medicijnen tegen een te hoge bloeddruk, maar daar zijn vaak bijeffecten bij die het er niet plezieriger op maken. Een betere remedie tegen een te hoge bloeddruk is het volgen van een koolhydraatarm dieet.


Suikerziekte (diabetes)

Mensen met diabetes zijn vaak niet meer te genezen. Je zal moeten leren omgaan met diabetes, onder meer door dagelijks vaker te spuiten en je suikers op te meten.

Wanneer je suikerziekte hebt kan het aantal keer spuiten wel verminderd worden door je te richten op koolhydraatarm eten en drinken. Daardoor krijg je van naturen suikers binnen die zorgen voor een goede balans.

Suikerziekte in je familie? De kans dat ook jij hiermee belast wordt kun je verkleinen door over te stappen op een koolhydraatarm eet- en drinkpatroon.


Ongezonde cholesterolwaarden

Heb jij ongezonde cholesterolwaarden? Dan eet je waarschijnlijk teveel verzadigde vetten. Een te hoog cholesterol is erg ongezond en eigenlijk een belangrijk waarschuwingssignaal van je lichaam om snel in actie te komen. Luister naar je lichaam en kom dan ook in actie door gezonder (en dus koolhydraatarm) te gaan eten en drinken.

Door gezonder te eten en te drinken kun je zelf de cholesterolwaarden gezonder maken. Je hebt hier dus zelf direct heel veel invloed op. En zo moeilijk hoeft het dus niet te zijn!

Vermoeidheid

Mensen die vermoeid zijn, blijven vaak in een negatieve spiraal hangen. Om enigszins aan energie te komen eten ze ongezond en krijgen ze dus die enkelvoudige, snelle koolhydraten binnen. Vervolgens zijn ze weer moe en vervallen ze steeds weer in een zich herhalend patroon.

Ook kan de vermoeidheid door stress komen. In dat geval is er sprake van een andere oorzaak, die wellicht met een huisarts besproken moet worden.

Desondanks kan in alle gevallen van vermoeidheid en slaapproblemen het eten en drinken van koolhydraatarme voeding helpen. Hierdoor krijg je namelijk gezonde energie binnen en heb je weer zin om actie te ondernemen. Mensen die gezond eten, krijgen namelijk een heleboel voedingsstoffen binnen die je helpen fitter en vitaler te worden.

Bijvoorbeeld: magnesium, calcium, vitaminen, mineralen, vezels en vetzuren.

Al deze voedingsstoffen zorgen voor een goed herstel van je lichaam, maar houden je ook geestelijk in topconditie.

Betere weerstand

Ben jij snel ziek en verkouden? Loop je continu te snotteren en voel je je vaker in de week niet lekker? Heb je snel migraine of hoofdpijn? De kans dat je weerstand verlaagd is, is dan heel groot. Misschien hoor je het je moeder nog zeggen: “Is voor je weerstand” en gaf ze je vervolgens iets lekkers te eten.

Koolhydraatarme voeding helpt je aanzienlijk bij het verbeteren van je weerstand en het verhogen van je vitaliteit. Je voelt je gezonder, bent meer in staat om virussen af te stoten en kunt volop genieten van het dagelijkse leven. Het is ook aangetoond dat mensen die regelmatig gezond eten en er gezonde gewoontes op nahouden, lekkerder in hun vel zitten.

Alle redenen dus om aan een koolhydraatarm dieet te gaan beginnen.

Conclusie

Een koolhydraatarm leefpatroon is gezond. Het kan je helpen om af te rekenen met tal van kwaaltjes en ziektes waaronder zelfs een te hoog en ongezond cholesterol, hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten en diabetes. Ook zal je beter slapen en minder snel vermoeid zijn als je een koolhydraatarm dieet volgt, om de eenvoudige reden dat een koolhydraatarm dieet je heel veel energie geeft en weerbarder maakt.

Een koolhydraatarm dieet bestaat uit complexe koolhydraten, welke je vooral uit groenten en fruit haalt. Ook noten en zaden kunnen samen met vlees en vis een belangrijke toevoeging zijn, daar ze boordevol eiwitten zitten. Daarmee wordt je lichaam voorzien van veel energie om de dag goed door te komen.


Navigatie:
Partners
Partnerblogs