Onderzoek heeft uitgewezen dat het gebruik van een rollator wel degelijk bijdraagt aan de gezondheid en daardoor een langer leven van senioren. Ouderen die gebruik maken van een rollator zijn zekerder en daardoor is de kans op vallen een stuk kleiner. Daar komt nog eens bij dat mensen die een rollator gebruiken meer bewegen. Een oudere die slecht ter been is gaat automatisch minder vaak naar buiten uit angst om ten val te komen. Dit minder bewegen zorgt voor een verslechtering van de gezondheid. Ook minder buitenlucht opsnuiven zorgt ervoor dat de weerstand achteruit gaat en dat een oudere vatbaarder wordt voor infecties zoals bijvoorbeeld het griepvirus. Griep maakt jaarlijks honderden slachtoffers onder senioren. Als een oudere een goede weerstand opbouwt is de kans om aan iets simpels als griep te overlijden een stuk kleiner.

Wat als lopen een te grote belasting wordt?
Veel mensen die gebruik maken van een rollator blijven langer vitaal. Maar het kan natuurlijk zo zijn dat het afleggen van langere afstanden uiteindelijk een te grote belasting wordt. Oma een dagje meenemen om te gaan winkelen of voor een bezoek aan de dierentuin wordt dan onmogelijk. Maar natuurlijk is hier ook een prima oplossing voor, namelijk een comfortabele lichtgewicht rolstoel. Zo’n rolstoel kun je vaak wel in bruikleen krijgen in een dierentuin of pretpark, maar veel ouderen vinden het prettig om hun eigen rolstoel mee te nemen. De meeste modellen zijn opvouwbaar en kun je dus eenvoudig in de kofferbak van de auto leggen. Zo kan iemand die slechter ter been wordt toch mee als de familie een dagje uit gaat.

Openbare gebouwen worden steeds beter toegankelijk
Steeds meer openbare gebouwen passen de inrichting aan voor ouderen en mensen met een handicap. Was een stadhuis vroeger nog wel eens gevestigd in een statig gebouw dat alleen via de trap naar het bordes kon worden bereikt, tegenwoordig hebben de moderne overheidsgebouwen allemaal een zoveel mogelijk gelijkvloerse inrichting. Met een rollator of in een rolstoel kun je er zonder problemen een bezoek brengen voor bijvoorbeeld het aanvragen van een paspoort of rijbewijs.

Let goed op bij de aanschaf
Wanneer je een rolstoel of rollator koopt, let dan goed op de juiste maat en bij een rollator vooral op de hoogte. De gebruiker moet er achter kunnen lopen zonder last van rug en schouders te krijgen. De meeste rollators zijn in hoogte verstelbaar zodat ze voor veel gebruikers op de juiste hoogte kunnen worden ingesteld.


Navigatie:
Partners
Partnerblogs