Hoe krijg je een SOA?

Onder een SOA wordt verstaan, een Sexueel Overdraagbare Aandoening. Heel vervelend wanneer het jou nou net moet treffen. Je bent een geweldig persoon tegengekomen en jullie hebben een passievolle nacht gehad. Weken later kom je er achter dat deze persoon besmet was met één van de sexueel overdraagbare aandoeningen. Vanaf de buitenkant kun je ook niet zien of iemand dit euvel heeft. Soa’s kunnen worden overgedragen door;

  • Menstruatiebloed of sperma
  • Gewoon door bloed
  • Voorvocht, dat is vocht wat uit de penis komt, voordat de werkelijke zaadlozing plaats heeft gevonden
  • Vocht uit de vagina
  • Vocht uit blaasjes of zweertjes die in het slijmvlies zitten

Wanneer je uiteindelijk weet dat iemand met meerdere personen sexueel actief is of is geweest, dan is het verstandig om maatregelen te treffen om dit soort aandoeningen te voorkomen.

Meest voorkomende aandoeningen

Chlamydia

Chlamydia geeft niet altijd direct klachten. Pas na 3 weken kunnen vrouwen last krijgen van

  • Pijn bij vrijen en plassen
  • Bloedverlies, irritatie en jeuk rondom de vagina en anus
  • Ontstekingen bekkengebied en pijn in de onderbuik

De mannen hebben dan afscheiding uit de penis en pijn in de balzak.

Al deze symptomen geven aanleiding om naar de huisarts te gaan.

Genitale wratten

Genitale wratten kunnen rondom de vagina of anus aanwezig zijn. Bij de man zitten ze rondom de penis. Over het algemeen geven deze wratten een jeukerig en brandend gevoel. De wratten worden veroorzaakt door het HPV virus en kunnen worden overgedragen door onveilig vrijen, ongewassen handdoeken en vingers.

Herpes Genitalis

Is de meest voorkomende vorm van sexueel overdraagbare aandoeningen. Herpes wordt teweeggebracht door een virus en veroorzaakt evenals de meeste aandoeningen jeuk, branderig gevoel, roodheid, blaasjes, pijn bij plassen maar ook zweertjes rond de mond. Vaak door de mond te gebruiken tijdens een vrijpartij, wordt dit virus verspreid. Condooms kunnen dus niet 100% voorkomen dat je herpes krijgt. Een koortslip, gordelroos en waterpokken worden ook door het herpesvirus veroorzaakt.

Syfilis

Syfilis wordt overgebracht door een bacterie. Na ongeveer 2 weken kunnen er kleine zweertjes ontstaan in je mond, anus of vagina. Deze zweertjes verdwijnen na een paar weken weer. De ziekte is er echter nog wel en kunnen vervelende klachten geven zoals;

  • Grieperig gevoel en haaruitval
  • Lymfklieren zetten op
  • Vlekjes op de huid en vooral in de handpalmen en op de voetzolen
  • Oogklachten en oogontstekingen

Wat echter nog veel erger is, dat er jaren later nog schade kan worden ondervonden aan hart, botten, hersenen en ruggenmerg.

Voorkom een SOA

Het voorkomen van een sexueel overdraagbare aandoening is heel simpel. Geen sex hebben! Dit is natuurlijk flauwekul, want geen sex hebben tussen geliefden, is bijna niet te voorkomen. Sex moet je gewoon nooit onbeschermd met iemand hebben, mits je de persoon al een aantal maanden kent en zeker weet dat hij/zij monogaam is met jou. Een sexueel overdraagbare aandoening kun je niet altijd voorkomen door beschermd te vrijen. Deze aandoeningen kunnen ook door vaginaal vocht en bloed worden overgebracht. Gebruik in ieder geval condooms en zorg dat je deze altijd binnen handbereik hebt. Heb je een nieuwe partner en gaan jullie helemaal voor elkaar? Probeer dan zeker 3 maanden lang sex met een condoom te hebben en laat je testen wanneer je in voorgaande relaties onbeschermd sex hebt gehad.

Symptomen van een SOA

Elk jaar lopen honderden mensen toch weer een sexueel overdraagbare ziekte op. De symptomen hoeven niet altijd ernstig te zijn. Sommige mensen merken er helemaal niets van. Het kan soms maanden duren voordat de eerste verschijnselen zich aandienen en je naar de huisarts moet voor een test. Er zijn personen die niet naar de huisarts durven om hun verhaal te doen. Heb je een vermoeden dat je drager bent van een SOA, vraag dan een thuistest aan die je in je eigen omgeving kunt gebruiken. Mocht je vermoeden waarheid zijn geworden, bestel dan snel on-line de juiste medicatie online. Zonder tussenkomst van een arts, kun je op simpele wijze starten met het genezingsproces.

Ben je onzeker of je een SOA hebt? Doe dan gratis de online anonieme soa test op: http://www.soa-zelftest.nl/gratis-online-anonieme-soa-test.html.


Wil je iets toevoegen aan bovenstaande informatie, of heb je er een vraag over? Stel deze gerust hieronder!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *