Vele mensen in Nederland hebben regelmatig last van een opgeblazen gevoel. Met name bij 40+ers komt dit vaak voor. In sommige gevallen is een opgeblazen gevoel zelfs permanent. Maar wat is een opgeblazen gevoel precies en hoe kan een toiletkruk daarbij helpen?

Wat is een opgeblazen gevoel?
De term legt het eigenlijk al uit. Je hebt een opgeblazen gevoel. Dit opgeblazen gevoel voelt men meestal rond de maag en darmen.

Oorzaken van een opgeblazen gevoel
De oorzaken van een opgeblazen gevoel zijn niet altijd eenvoudig te achterhalen. Zo is het ook niet altijd te relateren aan één individuele oorzaak. Over het algemeen kan een opgeblazen gevoel vaak veroorzaakt worden door:
• Teveel eten of een verkeerd voedingspatroon
• Lucht inslikken of verkeerd slikken bij drinken
• Ontwikkeling van gassen in je lichaam
• Stress en drukte
• Onregelmatig leefpatroon
• Lichamelijke oorzaken of ziekte

Kenmerken van een opgeblazen gevoel
De kenmerken van een opgeblazen gevoel kunnen van persoon tot persoon verschillen. Maar doorgaans spreekt men van een opgeblazen gevoel in de buik. Daarnaast zijn de volgende symptomen vaak voorkomende verschijnselen bij een opgeblazen gevoel:
• Toiletteren gaat met veel moeite
• Voor het gevoel onvolledig toiletteren
• Harde en droge uitwerpselen
• Minder dan twee keer per week een grote boodschap

Opgeblazen gevoel tegengaan met een toiletkruk
Zoals gezegd verschilt dit probleem nogal van persoon tot persoon. Echter is het gebruik van een toiletkruk een oplossing die voor vele mensen werkt. Mogelijk werkt dit ook voor jou. Het gebruik van een toiletkruk is eenvoudig en het is daarom ook zeker het uitproberen waard.
Een toiletkrukje is een speciaal ontworpen plastic kruk voor op het toilet. Het heeft de juiste afmetingen voor het gebruik bij een toilet. Door de kruk voor het toilet te plaatsen en je voeten erop te zetten tijdens het toiletteren kun je een opgeblazen gevoel verhelpen. Hier vind je meer informatie over het toiletkrukje. Je kunt daar de krukjes ook kopen.

Hoe werkt een toiletkrukje?
Door het speciale ontwerp neem je de juiste houding aan met een toiletkruk. In de normale Westerse zithouding spannen de spieren rondom je darmen zich aan. Door je voeten op een toiletkruk te plaatsen ontspannen deze spieren en wordt de weg naar buiten opengesteld. Doordat de darmen meer open staan kun je eenvoudiger toiletteren. Dit kan een opblazen gevoel verhelpen. Op toiletkrukjes.nl zijn ze aan te schaffen.

Andere opties tegen een opblazen gevoel
Wat kun je nog meer doen om een opgeblazen gevoel tegen te gaan? Dan komen we toch meer bij de standaard voedingspatroon aanpassingen. Niet iedereen vind het aanpassen van het voedingspatroon even fijn, maar het is toch belangrijk. Tevens kan het helpen in combinatie met gebruik van een toiletkrukje.

Enkele tips voor een voedingspatroon tegen een opgeblazen gevoel:
• Meer vezels eten
• Eet zo min mogelijk suikers
• De combinatie fruit + eiwitten of zetmeel schijnt vaak een opgeblazen gevoel te geven. Probeer dit te voorkomen. Denk hierbij aan een combinatie van fruit met eieren, of dit vlak na elkaar eten. Probeer beide te voorkomen.


Wil je iets toevoegen aan bovenstaande informatie, of heb je er een vraag over? Stel deze gerust hieronder!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *