Vorig jaar werd er een zorgverzekeraarskaart geïntroduceerd voor de basisverzekering. Dit zorgseizoen komt er ook een zorgverzekeringskaart voor aanvullende verzekeringen. Zo krijgt de consument beter inzicht in de verschillende aanvullende dekkingen. Een erg goed initiatief van de branchevereniging Zorgverzekeraars Nederland, want het vinden van de juiste aanvullende verzekering kan nog best lastig zijn.

Zorgverzekeringskaart aanvullende verzekeringen

Zorgverzekeraars Nederland vindt dat consumenten zich goed moeten kunnen oriënteren op aanvullende verzekeringen, en een overwogen keuze moeten kunnen maken. Op de zorgverzekeringskaart voor aanvullende verzekeringen staan de belangrijkste polisvoorwaarden duidelijk uitgelegd. De indeling en opmaak van deze kaart is bij iedere zorgverzekeraar hetzelfde. Deze zorgverzekeringskaart moet het voor de consument makkelijker maken om de juiste aanvullende verzekering te vinden.

Zorgverzekeringskaart basisverzekering

Vorig jaar werd de zorgverzekeringskaart voor de basisverzekering door Zorgverzekeraars Nederland geïntroduceerd. Hierop staat algemene informatie over de basisverzekering, zoals de dekking en het eigen risico. Ook kun je op deze kaart zien hoeveel keuzevrijheid je hebt, dit is afhankelijk van het type basisverzekering dat je kiest. Met een restitutiepolis kun je bij alle zorgverleners terecht, maar met een naturapolis krijg je alleen een vergoeding bij gecontracteerde zorgverleners. Heb je een naturapolis, dan kun je op de zorgverzekeringskaart ook terugvinden met welke zorgverleners jouw zorgverzekeraar een contract heeft.

Aanvullende verzekeringen verschillend per verzekeraar

De inhoud van de basisverzekering is in Nederland bij elke zorgverzekeraar gelijk. Wat er in het basispakket komt, wordt namelijk door de overheid bepaald. Bij aanvullende verzekeringen ligt het iets complexer, zorgverzekeraars mogen namelijk zelf de inhoud van de aanvullende verzekeringen bepalen. Daarom zijn deze pakketten erg verschillend, en nog moeilijker te vergelijken. Zo verschilt het per verzekeraar welke vorm van alternatieve geneeswijzen er wordt vergoed, maar ook tot welk bedrag of voor hoeveel sessies je een vergoeding krijgt. Daarnaast kunnen zorgverzekeraars bepaalde voorwaarden stellen, een alternatief genezer moet bijvoorbeeld vaak aangesloten zijn bij een beroepsvereniging die door de zorgverzekeraar erkend wordt.

Met de zorgverzekeringskaart voor aanvullende verzekeringen worden de aanvullende verzekeringen op een duidelijke, vergelijkbare manier weergeven. Hierdoor wordt het voor consumenten een stuk gemakkelijker om aanvullende verzekeringen met elkaar te vergelijken en zo een onderbouwde keuze te maken.

Vanaf november beschikbaar

Het gebruik van de zorgverzekeringskaart voor aanvullende verzekeringen is pas vanaf begin 2018 verplicht in Europa, maar alle Nederlandse zorgverzekeraars introduceren deze maand al zo’n kaart. Op die manier kunnen consumenten tijdens het overstapseizoen al gebruikmaken van de zorgverzekeringskaart voor aanvullende verzekeringen. Het overstapseizoen begint op 12 november; op die datum moeten alle zorgverzekeraars hun premies bekend hebben gemaakt. Je kunt de zorgverzekeringskaart voor aanvullende verzekeringen dan vinden op de websites van de zorgverzekeraars. Tip: gebruik ook een vergelijkingssite voor zorgverzekering vergelijken. Zo kun je de zorgverzekeringen en aanvullende pakketten van alle zorgverzekeraars nog gemakkelijker met elkaar vergelijken.


Navigatie:
Partners
Partnerblogs