De Deense hoogleraar en internist Peter Gotzsche is al jarenlang fel tegenstander van de wijze waarop wij binnen de reguliere geneeskunde omgaan met medicijnen. Volgens de hoogleraar biedt de alternatieve geneeskunde een interessant alternatief, bijvoorbeeld door gebruik van psychotherapie. Hij geeft in zijn nieuwste boek aan dat in de VS en Europa na hartziekten en kanker de meeste mensen sterven aan de bijwerkingen van medicijnen. We zouden daar daarom veel vaker vanaf moeten blijven en naar alternatieven zoals psychotherapie op zoek moeten gaan.

Dodelijke Medicijnen en Georganiseerde Misdaad

Zijn nieuwste boek heet Dodelijke Medicijnen en Georganiseerde Misdaad, waarmee hij duidelijk probeert aan te geven dat we verkeer omgaan met de medicijnen die er beschikbaar zijn. Gotzsche haalt vooral uit naar de farmaceutische industrie, die zou volgens hem systematisch gegevens achterhouden en wetenschappelijk onderzoek manipuleren, om nieuwe medicijnen op de markt te kunnen brengen. De schadelijke en zelfs dodelijke bijwerkingen worden verzwegen, waardoor we veel beter gebruik kunnen maken van de alternatieve geneeskunde.

Psychotherapie als alternatief

Het gaat volgens de hoogleraar dan bijvoorbeeld om psychotherapie, dat is veel beter geschikt om verschillende kwalen te verhelpen. Het is volgens de hoogleraar van belang om niet zomaar naar een psychiater of andere behandelaar te lopen, het is in plaats daarvan verstandig om een specialist in psychotherapie te bezoeken. Hij of zij heeft de mogelijkheid daadwerkelijk wat aan je problemen te doen, zonder dat je daarvoor gebruik hoeft te maken van de medicijnen die er beschikbaar zijn

Lees meer over psychotherapie:

Wat is psychotherapie?
Psychotherapie blijkt goede behandeling tegen depressie
Psychotherapie kan gunstig effect hebben bij PTSS, verslavingen en depressies
Psychotherapie nog altijd effectiever ingeschat dan anti-depressive pillen


Wil je iets toevoegen aan bovenstaande informatie, of heb je er een vraag over? Stel deze gerust hieronder!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *