Psychotherapie blijkt goede behandeling tegen depressie

Psychotherapie blijkt als alternatieve geneeswijze goed geschikt voor de behandeling tegen depressies. Tot nu toe maken we vooral gebruik van antidepressiva uit de reguliere geneeskunde. Uit onderzoek blijkt dat psychotherapie dezelfde effectiviteit bereikt. Het is wat dat betreft niet vreemd dat steeds meer therapeuten gebruik maken van deze therapie, al is het van belang dat de patiënt daar tevens voor open staat.

Onderzoek naar effectiviteit van antidepressiva

De resultaten volgen uit een breed onderzoek naar de effectiviteit van verschillende behandelingen tijdens een depressie. Het blijkt bijvoorbeeld dat antidepressiva niet effectiever zijn dan psychotherapie. We hebben de werking daarvan jarenlang overschat, inmiddels blijkt dat de beide methoden ongeveer even effectief zijn. Bovendien is volgens de onderzoekers duidelijk geworden dat er betere methoden moeten bestaan. Ze publiceren hun resultaten in het British Journal of Psychiatry, waaruit bovendien de richtingen voor nieuw onderzoek moeten volgen.

Meer onderzoek naar nog betere methoden

psychotherapeut depressief, antidepressivaDie richtingen moeten ervoor zorgen dat we op termijn betere methoden kunnen ontwikkelen. Psychotherapie en antidepressiva lijken allebei een interessante vorm van behandeling, wellicht dat ze de basis kunnen vormen voor iets dat meer effectief zal zijn. De onderzoekers doen een aantal aanbevelingen in hun publicatie, het is uiteindelijk aan de volgende onderzoekers om dit op te pakken en daarmee aan de slag te gaan. We zullen wat dat betreft nog even geduld moeten hebben tot er een psychotherapie 2.0 volgt of er een andere methode wordt ontwikkeld.

Lees meer over psychotherapie:

Wat is psychotherapie?
Psychotherapie kan gunstig effect hebben bij PTSS, verslavingen en depressies
Psychotherapie nog altijd effectiever ingeschat dan anti-depressiva pillen
Hoogleraar noemt psychotherapie als alternatief voor medicijnen


Wil je iets toevoegen aan bovenstaande informatie, of heb je er een vraag over? Stel deze gerust hieronder!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *