Psychotherapie kan effect hebben bij PTSS, verslavingen en depressies

Psychotherapie staat bekend als een behandeling die gunstige effecten kan hebben bij PTSS, verslavingen en depressies. Uit meta-onderzoek is gebleken dat de combinatie met psychedelische drugs de werkzaamheid hiervan kan versterken. Tot die drugs behoren lsd, paddo’s en mdma, die op een medisch verantwoorde wijze dienen te worden toegediend. De psychotherapie heeft er baat bij en kan aan effectiviteit winnen bij de behandeling van een patiënt.

Meta-analyse in wetenschappelijke publicatie

Dit blijkt uit een wetenschappelijke meta-analyse, die behoort tot de opvallende onderzoeken van het afgelopen jaar. Psychotherapie kent een enigszins eigenzinnige werkwijze, waardoor het voor velen niet volledig als een verrassing zal komen dat dergelijke middelen hier goed bij aansluiten en er zelfs voor kunnen zorgen dat de werking van de therapie verbetert. De resultaten van het meta-onderzoek werden gepubliceerd in het Canadian Medical Assocation Journal. Dat is een serieus wetenschappelijk tijdschrift, wat aangeeft dat de behandeling potentie biedt voor patiënten die baat hebben bij psychotherapie in algemene zin.

Psychotherapeut in de buurt

behandeling psychotherapieDe kans dat psychotherapeuten in Nederland hier op korte termijn gebruik van zullen maken is nog niet zo groot, al lijkt het wel de moeite waard om de mogelijkheden in ieder geval eens te bespreken met een psychotherapeut in de buurt. Aan de hand daarvan kan de psychotherapeut de effectiviteit van behandelingen wellicht verder verhogen, zodat meer patiënten daar baat bij kunnen hebben.

Lees meer over psychotherapie:

Wat is psychotherapie?
Psychotherapie blijkt goede behandeling tegen depressie
Psychotherapie nog altijd effectiever ingeschat dan anti-depressiva pillen
Hoogleraar noemt psychotherapie als alternatief voor medicijnen


Wil je iets toevoegen aan bovenstaande informatie, of heb je er een vraag over? Stel deze gerust hieronder!