We krijgen allemaal te maken met puistjes. De meeste van ons hebben het meest te maken met puistjes tijdens de puberteit. Tijdens deze periode maken onze lichamen een hoop veranderingen door, waaronder op hormonaal vlak. Dit uit zich in de vorm van diverse oneffenheden in de huid, waaronder puistjes en acne. Lees hier meer over gistpuistjes op de achterkant van de nek.
Erg vervelend, maar het goede nieuws is dat de heftigheid van puistjes na verloop van tijd voor de meeste mensen afneemt.
Toch zijn er nog genoeg mensen die ook na de puberteit nog last hebben van puistjes. Deze puistjes kunnen zich op diverse plekken vormen. Hierbij kun je denken aan het gezicht of de rug, maar ook op de achterkant van de nek kun je te maken krijgen met puistjes. Daar wil je het liefst zo snel mogelijk van af.
Is er sprake van acne of iets anders?
Helaas blijkt in de praktijk dat er nog al eens misdiagnoses worden gesteld als het gaat om puistjes. Te vaak gaat men er automatisch van uit dat er sprake is van acne, maar puistjes kunnen zich in meerdere vormen manifesteren. Bovendien kan er ook sprake zijn van iets anders. Hierbij kun je onder meer denken aan bijvoorbeeld rosacea of periorale dermatitis.
Dit komt doordat huisartsen géén specialisten zijn op het gebied van puistjes. Een dermatoloog kan veelal een betere diagnose stellen.
Wat zijn gistpuistjes?
Gistpuistjes komen geregeld voor, ook wel bekend onder de naam pityrosporum folliculitis. Dergelijke puistjes vereisen een andere aanpak dan acne. Bij puistjes in de achterkant van je nek is er meestal sprake van gistpuistjes.
Het goede nieuws is dat er genoeg passende producten te vinden zijn die je kunnen helpen om gistpuistjes te bestrijden.
Wanneer en waar komen gistpuistjes voor?
Gistpuistjes kunnen op iedere leeftijd voorkomen, hoewel we zien dat pubers en adolescenten er het vaakst last van hebben. Deze puistjes kunnen voorkomen op het voorhoofd, langs de haargrens en in de kaaklijn.
Het vaakst komen de puistjes voor in de nek, specifiek op de achterzijde. Deze puistjes zijn wat kleiner van formaat. Ze kunnen rood zijn, maar ook geen kleur hebben.
Soms jeuken gistpuistjes. Het kan gaan om een paar puistjes, maar het kan ook zijn dat heel je nek vol gistpuistjes zit. De verstopte poriën en ontstekingen worden niet veroorzaakt door een bacterie, maar door gist.
Wat kun je doen tegen gistpuistjes?
Gelukkig valt er wat te doen tegen gistpuistjes. Gist bevindt zich van nature op de huid, maar er is iets wat er voor zorgt dat het meer groeit dan normaal. Dit kun je aanpakken met een zalfje, zoals ketoconazol of seleensulfide. Je kunt ook pillen slikken tegen de gist, waarbij je een recept van de huisarts nodig hebt.
Grondig reinigen met een milde cleanser is eveneens een goed idee. Laat de huid tot rust komen met behulp van een crème met kalmerende ingrediënten. Je ziet dat dit snel verschil maakt.
Bekijk hier meer productadvies voor je huid. Zo ontdek je wat het beste bij jou past!