Dat roken slecht voor je is, is geen geheim. Desalniettemin zijn er mensen zoals ik die het niet kunnen laten. Ik ben me er bewust van dat roken me geen goed doet, maar tegelijkertijd geniet ik volop als ik een sigaret opsteek. Ooit zal ik vast nog eens een verwoede poging doen om ermee te stoppen. Roken beïnvloedt je gezondheid, maar we staan er niet vaak bij stil dat het roken ook onze financiën beïnvloedt. Wie online wel eens een verzekering heeft afgesloten is vast ook al eens gevraagd of hij/zij rookt. Bij alle verzekeringen waarbij de gezondheid van enig belang is, is roken van invloed op de premie die je uiteindelijk betaalt. Vroeger keek ik daar nogal vreemd tegenaan, maar inmiddels vind ik het niet meer zo vreemd.
Cliché maar waar…
Wat maakt van rokers zoals ik dan een risicogroep? Nou, mocht je het gemist hebben: ongeveer de helft van de rokers overlijdt aan de gevolgen van het roken; en dan kun je wel degelijk van een risicogroep spreken. Naast hart- en vaatziekten, zijn er vele soorten kanker waarvan aantoonbaar is dat rokers hier vaker het slachtoffer van worden dan niet-rokers. Tel daar nog eens ziektes zoals COPD, diabetes en CVA’s (beroertes) bij op en het plaatje is compleet. Ik begrijp tegenwoordig dan ook veel beter dan vroeger waarom verzekeringspremies hoger zijn voor ons rokers.
1+2=3
Een hypotheek sluit je vaak af voor een langere periode van 20 tot 30 jaren. Die hypotheek moet ook zijn ingedekt indien één van de hypotheeknemers komt te overlijden. Hiervoor wordt er vaak bij het afsluiten van een hypotheek ook een hoognodige en vaak verplichte overlijdensrisicoverzekering of een levensverzekering afgesloten. Kijk voor een eerlijke en onafhankelijke vergelijking van uitvaartverzekeringen op overstappen.nl. Deze polissen gaan in regel van uit dat het aannemelijk is dat je op een bepaalde leeftijd nog in leven bent en niet binnen 1 tot 5 jaar al het loodje legt. Het risico dat een roker eerder sterft dan een niet-roker is beduidend groter. Dit is de simpele en wat mij betreft billijke reden voor hogere premies voor rokers ten opzichte van niet-rokers. Wat veel ex-rokers vergeten is dat twee jaar nadat je jouw laatste sigaret hebt gerookt, de meeste verzekeringsmaatschappijen je dan ook weer als niet-roker beschouwen. Het is daarom verstandig om tegen die tijd nog eens met een verzekeringsadviseur in gesprek te gaan en om te melden dat de situatie is gewijzigd. Want waar je meer betaalt vanwege het roken, betaal je meestal ook weer minder als je bent gestopt met roken. Dat is wel zo eerlijk.
Paria of logica?
Zelfs als roker begrijp ik dus tegenwoordig veel beter waarom ik voor een aantal verzekeringen meer premie moet betalen dan mijn niet rokende buren. Het heeft uiteindelijk niets te maken met het als roker ‘de paria’ van de samenleving te zijn. Het zijn simpelweg terechte berekeningen van risico’s die van invloed kunnen zijn op de looptijd waarover je bij leven en welzijn jouw premie afdraagt. Eigenlijk een heel erg logische rekensom. Het loont zich dus niet alleen qua gezondheid om te stoppen met roken, maar ook voor je portemonnee. Ik ga met zekerheid nog eens een serieuze poging doen om die sigaretten links te laten liggen.
Navigatie:
Partners
Partnerblogs