Wat is Saxenda?

Saxenda is een middel om overgewicht te verminderen. Het vermindert buikvet dankzij de werkzame stof liraglutide. Dit is een hormoonachtige stof die de voedselinname vermindert door de maag minder snel te laten legen . U kan Saxenda kopen in injecties. 1 ml oplossing bevat 6 mg liraglutide. In lage dosissen kan dit middel ook ingezet worden bij diabetes type 2.

Waar wordt Saxenda voor gebruikt?

Artsen schrijven Saxenda voor bij obesitas om overtollig buikvet te verminderen. Mensen met zwaar overgewicht ervaren allerlei fysieke en psychologische belemmeringen. Indien een aanpassing in levensstijl (veel bewegen, minder vetten eten…) onvoldoende helpt, kan men Saxenda gebruiken. Dit enkel in combinatie met een aangepaste levens- en voedingsstijl. Verder kan Saxenda ingezet worden bij de behandeling van ouderdomsdiabetes, diabetes type 2. Door te vermageren zal u zich beter in uw vel voelen, meer aan lichaamsbeweging kunnen doen en zo ook uw mentale gezondheid verbeteren.

Saxenda kopen

Hoe werkt Saxenda?

Iedereen heeft receptoren in de hersenen die de eetlust prikkelen. Saxenda werkt hierop in en zorgt ervoor dat u zich bij het eten sneller voldaan voelt voor een langere duur. Liraglutide imiteert de werking van het GLP-1 hormoon en geeft aan de hersenen het signaal dat u verzadigd bent. Uw eetlust vermindert en u heeft minder snel honger. Bijgevolg zal u minder eten.

Gebruik

Start met een lage dosis (0.6 mg) en bouw geleidelijk aan op. Opbouwen doe je door wekelijks te vermeerderen met 0.6 mg tot maximum 3.0 mg (4 weken). 3.0 mg is de onderhoudsdosis. Neem dagelijks één injectie in de buik, dij of bovenarm. Het tijdstip van injecteren maakt niet uit. Raadpleeg de buisluiter indien u een dosis vergat in te nemen. Vraag uw arts naar de juiste dosis en bewaar dit middel in de koelkast.
Let op: enkel mensen met een BMI hoger dan 30, mogen dit middel gebruiken. Mensen met een BMI van 27 of hoger in combinatie met andere aandoeningen (aderverkalking, verhoogde cholesterol, hoge bloeddruk, diabetes, verstoorde hormonen…) komen ook in aanmerking.

Hoe effectief is Saxenda?

Saxenda werkt effectief om het hongergevoel en overtollig buikvet bij obesitas te verminderen. Dit middel zal echter alleen werken in combinatie met een gezond leef- en eetpatroon. Denk aan vetarme voeding, voldoende lichaamsbeweging… Houd u steeds aan de voorgeschreven dagelijkse hoeveelheid. Bij ernstige obesitas bestaat de kans dat u dit middel levenslang zal moeten innemen, om het jojo-effect te voorkomen.

Mogelijke bijwerkingen
Diarree, misselijk zijn, overgeven, droge mond, duizelig zijn… Tijdens de eerste drie maanden kan u ook slaapproblemen ervaren. Dit middel kan ook enkele aandoeningen veroorzaken: dehydratie, pancreatitis, tachycardie… Raadpleeg de bijsluiter voor een volledige opsomming van bijwerkingen en aandoeningen en de stappen die u dient te ondernemen.
Saxenda kan een lichte wisselwerking hebben met andere medicijnen. Raadpleeg de bijsluiter voor meer informatie.