Shiatsu vormt een manuele behandelmethode, binnen de preventieve gezondheidszorg. Een ontspanningsmassage zorgt ervoor dat u aankomende klachten kunt voorkomen. U zorgt er als het ware op voorhand voor dat u goed in uw vel komt te zitten. Zen en Shiatsu zijn sterk met elkaar verbonden, u zorgt er met Shiatsu therapie voor dat u met uzelf in het reine kunt komen, dankzij de toepassing van de juiste druk op de juiste plaatsen in uw lichaam.

Wat is Shiatsu?

Shiatsu combineert een aantal krachtige elementen, zoals een natuurlijke zelfhelende kracht en het toepassen van druk op specifieke plaatsen in het lichaam. Daarnaast kunt u rekenen op de warmte van zorgzame aanraking, iets dat veel mensen als prettig ervaren. Het is vooral van belang dat u zich openstelt voor de warmte van de therapeut. Hij of zij zorgt ervoor dat u de stress uit het dagelijkse leven even los kunt laten. Het lichaam en de geest betalen de tol voor de stress die we ervaren, een ontspanningsmassage op basis van Shiatsu zorgt ervoor dat u daar minder last van zal hebben.

U kunt een ontspanningsmassage ondergaan bij een therapeut of specialist, of daar zelf mee aan de slag gaan. Wat dat betreft kunt u zelf zorgen voor de toepassing van Shiatsu, zodat u niet langer klagend en lijdend door het leven hoeft te gaan. Het is hierbij vooral van belang om geduld en discipline toe te passen, waarmee u zorgt voor een betere gezondheid, fitheid en uitstraling. U kunt samen met vrienden of familie gebruik maken van Shiatsu, aan de hand van de duidelijke richtlijnen. U kunt Shiatsu geven en ontvangen, door de therapie toe te passen of een heerlijke ontspanningsmassage door iemand anders te ondergaan.

Waarbij kan Shiatsu ingezet worden?

U kunt deze alternatieve geneeswijze in een groot aantal verschillende gevallen inzetten, zoals bij een tinteling, pijn of stijfheid. Onze natuurlijke reactie is dan om erover te gaan wrijven of om er even op te drukken, iets dat volledig in lijn is met wat de Shiatsu voorstelt. Door op de juiste manier druk uit te oefenen op de verschillende lichaamssystemen is het mogelijk om de energie te geleiden en er daarmee voor te zorgen dat het zelfhelende systeem in het lichaam z’n werk kan doen. Het is wat dat betreft niet nodig om een pil of een ander medicijn in te nemen. Bovendien pakken we op die manier alleen de symptomen maar aan, het is met Shiatsu mogelijk om de problemen bij de oorzaak aan te pakken. Door ons lichaam te rekken en strekken of op bepaalde plaatsen voor druk te zorgen hebben we veel minder last van de verschillende kwalen.

Hoe ziet een Shiatsu behandeling eruit?

Gaat u naar een Shiatsu therapeut die een behandeling voor u zal uitvoeren? U kunt rekenen op een behandeling op basis van de toepassing van druk met de ballen van de duimen en de vingers.Shiatsu bij een man
Daarnaast kan de therapeut gebruik maken van de handpalmen, waarmee het tevens goed mogelijk is om druk uit te oefenen op het lichaam. We spreken in het Japans van tsubo’s, in het Nederland kunnen we dat vertalen als een ‘stopfles’ of ‘kruik’. Het zijn de punten in het lichaam waar we onze stress en vermoeidheid opslaan, het is daarom de moeite waard om precies daar druk uit te oefenen. Zelfs onze voorouders ontdekten instinctief dat het van belang is om daar druk uit te oefenen en voor verlichting te zorgen, vandaar dat we automatisch al vaak op de juiste plaats drukken wanneer we een pijn of andere klacht ervaren.

Shiatsu is gebaseerd op bijna 700 punten in het lichaam waar we stress en vermoeidheid opslaan. Het is een systeem dat ontwikkeld werd door de oude Chinezen, die aan de hand daarvan een energiestroom via de meridianen in kaart hebben weten te brengen. De Chinezen maken gebruik van acupunctuur om de energiestromen in de juiste banen te leiden, in Japan heeft men Shiatsu ontwikkeld. Het was Tokujiro Namikoshi die Shiatsu als een therapeutisch systeem introduceerde en er in 1920 voor zorgde dat cliënten een behandeling konden ondergaan. Shiatsu kunnen we letterlijk vertalen als ‘vingerdruk’, iets dat goed aangeeft hoe een behandeling eruit zal gaan zien. Deze therapie maakt gebruik van de moderne anatomie en fysiologie, om het lichaam vrij te maken van stress, vermoeidheid en andere ongemakken.

Een Shiatsu therapeut zal zowel voor de diagnose als voor de behandeling gebruik maken van de handen. Het zijn onze sensitieve vingertoppen die de mogelijkheid hebben verschillen in temperatuur en stijfheid te onderscheiden, wat de basis vormt voor een behandeling op de juiste plaatsen. Deze elementen geven aan in welke conditie het lichaam zich bevindt, bijvoorbeeld op het moment dat we veel stress of vermoeidheid ervaren. Het is het type druk, de diepte en de duur die er voor zorgt dat het mogelijk is om iedere cliënt op een specifieke wijze te behandelen. Een ontspanningsmassage zal er wat dat betreft voor iedereen anders uitzien, met het uiteindelijke doel om de stress en vermoeidheid te verminderen. Als het gevolg daarvan zullen pijntjes, stijfheid en andere klachten verdwijnen.

Lees meer over Shiatsu:

Voor wie is een shiatsu massage goed geschikt?
Wat vergoedt de zorgverzekering bij Shiatsu therapie?
Shiatsu in Nederland bezig met een opmars

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *