Hoe ziet een Shiatsu behandeling eruit?

Iedere shiatsu behandeling start met een kennismakingsgesprek. Op die manier wil de therapeut zijn patiënten beter leren kennen en een zo compleet mogelijk inzicht krijgen in zijn eet- en leefpatroon. Een lichamelijk onderzoek moet de conditie van de meridianen en van de reflexzones van de patiënt aan het licht brengen. Vooral dan in zijn buik en zijn onderbuik (hara). Deze informatie wordt eerst door de therapeut en daarna samen met de patiënt besproken. Het resultaat daarvan is een uitgebreid behandelingsplan dat tijdens het verloop van de behandeling kan aangepast worden.

Kennismaking

Een sessie duurt maximaal één uur. De eerste behandeling, samen met dit intakegesprek, loopt vaak op tot negentig minuten en meer. Voor de start van de eigenlijke behandeling wordt ook bepaald hoeveel sessies je nodig hebt om te herstellen. Dat aantal hangt vooral af van de aard en de ernst van je aandoening. Na gemiddeld vier behandelingen wordt een eerste bilan opgemaakt en nagegaan of de shiatsu behandeling verbetering bracht.

Diagnose

De shiatsu-therapeut heeft in totaal vier manieren ter beschikking om een sluitende diagnose te stellen, namelijk :

  • Setsu-shin: of aanraken en masseren
  • Bun-shin: luisteren naar de klank van de stem en ruiken naar de lichaamsgeur en de adem van de patiënt
  • Mon-shin: hiermee probeert men het verloop van de ziekte, de leefwijze en de voorkeuren van de patiënt te achterhalen
  • Bo-shin: de therapeut kijkt naar de vorm, de houding en de kleur van de patiënt

Setsu-shin vormt de basis

De basis van de behandeling wordt gevormd door setsu-shin. De overige drie manieren zijn meer ondersteunend. In tegenstelling tot acupunctuur, lopen bij shiatsu de diagnose en behandeling door elkaar. Tijdens het masseren verzamelt de therapeut de onmisbare informatie. Die stelt hem in staat om een juiste diagnose te stellen. Afhankelijk van de beschikbare energie wordt de diagnose en de behandeling aangepast. Tussen beiden ontstaat een wisselwerking. Dat betekent dat tijdens een shiatsu sessie vaak de diagnose behandeling wordt en omgekeerd.

Reflexgebieden

shiatsu therapeut voert behandeling shiatsu uit bij manDe shiatsu therapeut maakt vaak gebruik van zogenaamde reflexgebieden. Die bevinden zich vooral op onze rug en op onze buik. Naast onze pols, tong en spieren, wordt ook de beweeglijkheid van onze gewrichten nagegaan. Met deze resultaten worden een of meerdere meridianen aangepakt. De behandeling is mee afhankelijk van de vastgestelde conditie van onze meridianen.

Gemoedelijk en ontspannend

Een shiatsu behandeling verloopt erg gemoedelijk, aangenaam en vooral ontspannend. Je ligt als patiënt erg comfortabel, bijvoorbeeld op een zacht matras van katoen. Je moet niet uit de kleren en draagt losse, sportieve en vooral comfortabele kleding. De behandeling door de therapeut ervaren de meeste patiënten als bijzonder prettig.

Gezond eet-en leefpatroon

Tijdens iedere behandeling worden de reacties van de patiënt op de voet gevolgd en daarna uitvoerig met hem of haar besproken. Vaak worden je eetgewoonten aangepast en richtlijnen gegeven om dagelijks meer te bewegen. Alleen deze combinatie verbetert je gezondheid en lichaamsgewicht. Je zult zeker de raad meekrijgen om natuurlijk, evenwichtig en gevarieerd te eten.

Lees meer over Shiatsu:

Wat is shiatsu?
Voor wie is een shiatsu massage goed geschikt?
Shiatsu in Nederland bezig met een opmars
Vergoeding shiatsu


Wil je iets toevoegen aan bovenstaande informatie, of heb je er een vraag over? Stel deze gerust hieronder!

Vind een shiatsu therapeut
bij jou in de buurt

Bij geneesjewijzer.nl zijn er honderden praktijken aangesloten. Je vindt dus altijd een praktijk bij jou in de buurt.

Bekijk praktijken