Hoe kan ik stoppen met roken?

Een roker onderneemt gemiddeld 2,4 pogingen om te stoppen, voordat dit daadwerkelijk lukt. Ook stappen steeds meer mensen over op een e-sigaret. Dat blijkt uit onderzoek van o.a. Stivoro en Roken.nl, dat aangeeft dat het voor lang niet iedereen gemakkelijk is om de sigaret uit de gewoonten te schrappen. Dat heeft te maken met het feit dat de reguliere methoden niet voor iedereen werken. Zoekt u naar stoppen met roken tips? Of heeft u er daarvan meerdere toegepast en is het nog niet gelukt om de sigaret vaarwel te zeggen? U krijgt last van afkickverschijnselen of bijwerkingen tijdens het stoppen met roken? Dan is het nuttig om op zoek te gaan naar een andere methode, welke het beste bij u past.


Benieuwd hoe u op een alternatieve wijze kunt stoppen met roken, door gebruik te maken van de alternatieve geneeskunde? Er zijn een aantal verschillende methoden beschikbaar, waar we dieper op in zullen gaan:

De verschillende alternatieve methoden om te stoppen met roken helpen ervoor te zorgen dat u een gewoonte kunt doorbreken, van groot belang om hier succesvol mee om te gaan.

Stoppen met rokenU kunt stoppen met roken door allereerst in kaart te brengen hoe het komt dat u regelmatig een sigaret opsteekt. Weet u inmiddels niet beter, of bent u de laatste jaren meer gaan roken als het gevolg van stress?

Het klopt dat er een aantal verslavende stoffen in sigaretten zitten. Het is echter ook het eigen gedrag dat op een belangrijke manier verslavend werkt. Op het moment dat u een sigaret opsteekt associeert u dat waarschijnlijk met een gevoel van rust of ontspanning. Dit leidt ertoe dat u op de meer stressvolle momenten de behoefte krijgt aan een sigaret. U zal merken dat u bijvoorbeeld tijdens een ontspannende vakantie veel minder ‘verslaafd’ bent dan tijdens uw werk. Het is dan immers gebruikelijk om even te ontladen door een sigaret te nemen, op een moment dat u met veel stress dient te werken.

Verslaving

Het is van belang om dit goed te onderkennen op het moment dat u wilt stoppen met roken. Het zorgt er namelijk voor dat u zich bewust wordt van hoe de verslaving eruit ziet. Het is niet zo dat u simpelweg nicotine nodig heeft. U zou dan immers gemakkelijk kunnen stoppen met roken door gebruik te maken van de nicotinepleisters die er beschikbaar zijn. Wellicht heeft u dat al een keer geprobeerd en heeft u daardoor ontdekt dat het niet zomaar een behoefte aan nicotine is die ervoor zorgt dat u wilt roken. Het gaat veel dieper dan dat.

Het gaat om de gewoonte om een sigaret op te steken op het moment dat u stress ervaart of u zich gewoon even wilt ontspannen. Om die gewoonte te doorbreken is het van belang dat u de stress onder controle krijgt en bijvoorbeeld de energie zich op de juiste wijze door uw lichaam zal bewegen. Het is wat dat betreft niet vreemd dat de alternatieve methoden om te stoppen met roken over het algemeen het meest effectief zijn.

Afkickverschijnselen

Indien u via de reguliere stoppen met roken tips probeert te stoppen is de kans groot dat u bijwerkingen en afkickverschijnselen van het stoppen met roken zal ervaren. Dat heeft te maken met het feit dat uw lichaam nog altijd de stress of spanning ervaart, waardoor u een sigaret nodig denkt te hebben. U biedt die sigaret aan de andere kant niet aan, waardoor de behoefte zich in vervelende bijwerkingen en afkickverschijnselen zal gaan vertalen.

Indien u er door middel van de methoden in slaagt om het lichaam in balans te brengen zorgt u ervoor dat de behoefte aan een sigaret niet ontstaat. U ervaart minder stress en u zit beter in uw vel. Er bestaat op dat moment geen reden om een sigaret op te steken, waardoor uw lichaam veel minder de behoefte zal hebben aan nicotine. Het is ook via de methoden niet altijd gemakkelijk om te stoppen met roken, maar u zorgt in ieder geval voor de juiste aanpak.

Het daadwerkelijke roken is wat dat betreft niet meer dan een symptoom voor de innerlijke klachten die u ervaart. Dit in de vorm van stress of spanning. De alternatieve methoden voor het stoppen met roken zorgen ervoor dat u eerst die problemen vanuit de bron kunt verhelpen, om vervolgens het symptoom af te leren. Dat maakt het gemakkelijker om van de gewoonte af te komen om een sigaret op te steken, u zorgt ervoor dat u nieuwe meer gezonde gewoonten aan kunt leren en u niet langer de behoefte aan een sigaret voelt.

Lees meer over stoppen met roken:

Alternatieve geneeswijzen en stoppen met roken
Acupunctuur en stoppen met roken


Wil je iets toevoegen aan bovenstaande informatie, of heb je er een vraag over? Stel deze gerust hieronder!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *