5 tips die je kunnen helpen met maagproblemen

Voor veel mensen kunnen maagproblemen een grote bron van ongemak zijn. Van misselijkheid, een opgeblazen gevoel en brandend maagzuur tot verstoorde spijsvertering (indigestie), winderigheid en constipatie – maagproblemen zijn vervelend en zelfs slopend. Gelukkig zijn er enkele gemakkelijke tips die je kunt volgen om de symptomen van je maagproblemen te helpen verlichten. Hier zijn er vijf die je kunnen helpen met je maagproblemen!

Buikpijn - Unsplash

1. Drink veel water

Als het gaat om het verlichten van maagklachten is het drinken van veel water essentieel. Niet alleen houdt water je gehydrateerd, maar het helpt ook om gifstoffen uit je systeem te spoelen, wat ontstekingen in je spijsverteringskanaal kan helpen verminderen en de pijn kan verlichten. 

Bovendien kan water drinken voor de maaltijd helpen om de hoeveelheid gas die zich na het eten in je maag ophoopt te verminderen. Wanneer je juist last hebt van een maag die maar blijft leeglopen, kies dan voor een diarreeremmer om niet geheel uit te drogen. 

2. Eet kleinere maaltijden

Het eten van kleinere maaltijden gedurende de dag is een goede manier om de spijsvertering te verlichten en een opgeblazen gevoel en andere spijsverteringsproblemen te voorkomen. 

Het eten van kleinere porties helpt ook overeten te voorkomen, wat indigestie of zure reflux kan veroorzaken door een overvloed aan voedsel in het spijsverteringsstelsel. 

Je kunt hierbij ook denken aan het innemen van een maagzuurremmer om je maag weer in balans te krijgen. 

3. Verhoog de vezelinname

Voedingsmiddelen die veel vezels bevatten, zoals fruit, groenten, noten, zaden en volle granen, helpen de spijsvertering te versnellen. Dit helpt constipatie voorkomen en het cholesterolgehalte te verlagen door gifstoffen in de darm te binden, zodat ze gemakkelijker kunnen worden afgevoerd via afvalstoffen. 

Bovendien helpen vezels bij een regelmatige stoelgang, wat de druk op het spijsverteringskanaal vermindert en tegelijkertijd overtollig cholesterol vasthoudt, zodat het niet wordt opgenomen in de bloedbaan. 

4. Vermijd trigger foods

Bepaalde voedingsmiddelen, zoals cafeïne, alcohol, gekruid voedsel, gefrituurd voedsel of zuivelproducten, kunnen pijnlijke maagproblemen, waaronder brandend maagzuur of indigestie, uitlokken. Deze moeten dus indien mogelijk worden vermeden, omdat ze nog meer stress geven aan een reeds gestrest spijsverteringsstelsel. 

Door dit soort uitlokkende voedingsmiddelen volledig uit je dieet te schrappen, krijg je veel sneller verlichting van maagklachten dan wanneer je ze na verloop van tijd regelmatig blijft consumeren.

5. Beheers het stressniveau

Stress is in verband gebracht met verhoogde niveaus van maagklachten, zoals misselijkheid, een opgeblazen gevoel en buikpijn. Het is hierbij belangrijk om ervoor te zorgen dat het stressniveau goed wordt beheerd om deze gevoelens zo veel mogelijk op afstand te houden gedurende elke dag.

Tijdens werk- of schooltijd korte pauzes nemen is één manier om stress te beheersen, terwijl het doen van activiteiten als yoga of meditatie een andere geweldige manier is om lichaam en geest te ontspannen.