Een traplift aanschaffen: hoe gaat dat in zijn werking? 

Een traplift kan een oplossing zijn voor mensen die minder goed ter been zijn, maar toch zo lang mogelijk thuis willen wonen. Dankzij een traplift kan je jouw mobiliteit verbeteren en zelfstandig blijven functioneren. Zo ben je dus nooit afhankelijk van iemand anders. 

Trap - Unsplash

Wanneer je overweegt om een traplift aan te schaffen, is het handig om te weten hoe een traplift werkt, wat de kosten hiervan zijn en waar je rekening mee moet houden. In dit blog vertellen wij je meer over deze oplossing. 

Wat is een traplift?

Een traplift is een rail waarop een stoel gemonteerd is. Deze stoel gaat via een rail naar boven en beneden. Je kunt zitten op de stoel en de afstandbediening gebruiken om jezelf rustig van boven naar beneden te vervoeren – zonder enige inspanning te leveren. Handig wanneer het traplopen niet meer zo gemakkelijk gaat.

Doordat het apparaat aan de muur wordt gemonteerd, is er nog genoeg ruimte voor andere bewoners die de trap willen gebruiken.

Welke modellen trapliften zijn er?

 

Er bestaan meerdere modellen trapliften. Zo heb je een model voor rechte trappen, maar ook voor trappen met bochten. Wanneer je een trap hebt zonder bochten, kun je kiezen voor een rechte traplift. Deze is ook het makkelijkst te monteren en dus het goedkoopst. 

Wanneer je bochten, een hoek of weinig ruimte voor een stoel hebt, is een versie met bochten het beste om te monteren. Daarnaast kun je ervoor kiezen of je de montage aan de binnenzijde of aan de buitenzijde wilt plaatsen. 

Wanneer je het product aan de binnenzijde plaatst, wordt het voor andere trapgebruikers makkelijker om naar boven te komen. Bij het plaatsen aan de buitenzijde is de helling van de rail minder steil, waardoor je een minder krachtige motor nodig hebt. 

Ook kun je een keuze maken tussen trapliften voor binnen en voor buiten. 

Wat zijn de kosten van een traplift?

 

De veelgestelde vraag ‘Wat kost een traplift gemiddeld?’ is moeilijk te beantwoorden. Er zit een groot verschil in prijs voor een rechte versie of een versie met bochten. Dit zit hem in het maatwerk dat geleverd moet worden. 

Wanneer je een trap hebt met meerdere bochten, wordt de trap ingemeten en op maat ontworpen. Een traplift voor een rechte trap is makkelijker te maken en te installeren waardoor deze direct voordeliger uitkomt. Een rechte traplift koop je al vanaf €2.750, inclusief btw. 

Hoe werkt een traplift?

 

Wanneer het apparaat is geïnstalleerd door een monteur, kan deze in gebruik worden genomen. Bij het leveren van dit product krijg je een afstandsbediening meegeleverd. Wanneer je de knop in de richting beweegt waar je heen wilt, komt de traplift automatisch in beweging. Bij het loslaten van de knop stopt de stoel automatisch. Ook is er een sleutel bijgeleverd om de lift op slot te zetten. Handig wanneer er bijvoorbeeld kleinkinderen op visite komen. Zo kunnen er geen ongelukken gebeuren. 

Wil je meer weten over trapliften? Vraag dan een adviesgesprek aan bij de producent. Deze zijn meestal gratis.