Wat is Valaciclovir?

Valaciclovir remt virussen bij virale infecties door het virusonderhoudend enzym te onderdrukken. Enkele virusinfecties die behandeld worden met dit middel: genitale herpes, gordelroos en een koortslip. U kan Valaciclovir kopen in tabletten van 500 mg.

Waar wordt Valaciclovir voor gebruikt?

U gebruikt Valaciclovir om virale infecties te genezen. Enkele voorbeelden van deze infecties zijn: genitale herpes, gordelroos, koortslip.
Virussen veroorzaken infecties indien uw weerstand verzwakt. Als u bijvoorbeeld een orgaantransplantatie ondergaat, dienen artsen u dit middel preventief toe. Uw weerstand is bij operaties namelijk erg verzwakt.

Genitale herpes krijgt u door het herpes simplex type 2 virus. Besmetting gebeurt bij onveilig vrijen (zonder gebruik van een condoom). Ook bij orale seks kan u het virus overdragen. Het virus kan aanwezig zijn in het lichaam zonder symptomen. Ook op dit moment kan u iemand anders besmetten zonder dat u het zelf weet. Weet dat het virus voor altijd in uw lichaam zal blijven.
Een koortslip ontstaat door het herpes simplex type 1 virus. Er vormen zich kleine blaasjes op de lippen. De blaasjes kunnen ook op uw geslachtsdelen komen bij orale seks. Ook dit virus blijft steeds in het lichaam aanwezig.
Familie van het herpesvirus is het varicellazostervirus (VZV). Dit virus veroorzaakt gordelroos, beter bekend als windpokken. Ook deze aandoening wordt overgedragen door slijmvliescontact met blaasjesvocht.

Valaciclovir kopen

Hoe werkt Valaciclovir?

Valaciclovir is een stof die het lichaam omzet in aciclovir, een stof die het herpesvirus remt door DNA-polymerase te stoppen. DNA-polymerase (enzym) zorgt ervoor dat het virus verder kan blijven bestaan. Aciclovir schakelt dit enzym uit, waardoor het virus niet langer kan bestaan en zich verder ontwikkelen. Het immuunsysteem zal het virus aanvallen en onderdrukken.

Gebruik

– 2 tabletten per dag. Innemen met water.
– Een kuur duurt gemiddeld 1 tot 10 dagen
– 5 dagen bij genitale herpes
– 10 dagen bij een eerste uitbraak van genitale herpes

Hoe effectief is Valaciclovir?

Valaciclovir is effectief om virusinfecties te behandelen. Dit middel wordt veel gebruikt bij genitale herpes, koortslip en gordelroos.
Wereldwijd hebben 417 miljoen mensen genitale herpes. U draagt deze aandoening over door onveilige geslachtsgemeenschap te hebben. Valaciclovir zal het virus niet uitschakelen, maar wel tijdelijk onderdrukken en de symptomen doen verminderen. Heeft u meer dan 6 keer per jaar last van genitale herpes? Dan kan u Valaciclovir innemen om de aandoening te voorkomen. Denk eraan dat u dit middel dan wel meerdere maanden tot jaren dient te gebruiken. Neem een voorgeschreven kuur steeds volledig uit. Doet u dit niet, kan het middel niet effectief werken. Zolang de blaasjes niet opgedroogd zijn, is het ontstekingsvocht besmettelijk. U kan in die tijd dus andere personen besmetten. Bij genitale herpes, laat ook best uw bedpartner zich controleren bij een arts. U steeds een SOA-test laten uitvoeren.

Mogelijke bijwerkingen
Maag- en darmklachten, hoofdpijn, duizelig zijn, misselijkheid, diarree en huiduitslag. Raadpleeg de bijsluiter voor een volledige opsomming.