Wat is Ventolin?

Ventolin is een middel om astma-aanvallen te verlichten op basis van salbutamolsulfaat . Het verwijdt de luchtwegen en is dus een luchtwegverwijdend middel. U kan Ventolin kopen in puffers van 100 en 200 microgram per puf. Ook beschikbaar via verneveling of siroop.

Waar wordt Ventolin voor gebruikt?

Astma ontstaat doorgaans door een chronische ontsteking van de luchtwegen en overgevoeligheid voor bepaalde prikkels. Deze prikkels kunnen bijvoorbeeld stress, pollen, huidschilfers van dieren, rook, koude lucht… zijn. Ook lange blootstelling aan sigarettenrook tijdens de zwangerschap of kindertijd, kan astma uitlokken. Iemand met astma zal astma-aanvallen krijgen. Deze aanvallen brengen heel wat nare symptomen met zich mee: ademhalingsmoeilijkheden, piepende adem, hoesten en pijn. Deze aanvallen kunnen een grote impact hebben op levenskwaliteit en uw dagelijkse activiteiten. Ventolin maakt aanvallen draaglijker door de symptomen te verminderen. Ventolin laat de spierwanden van de luchtwegen ontspannen.

Ventolin kopen

Hoe werkt Ventolin?

Een astma-aanval laat de spierwanden van de luchtwegen aanspannen. De luchtpijp vernauwt, zodat er nog heel weinig lucht kan doorstromen. U zal zo ademhalingsmoeilijkheden krijgen, er bereikt onvoldoende lucht de longen. Salbutamolsulfaat, de werkzame stof in Ventolin, laat de spierwanden van de luchtwegen weer ontspannen. Er kan zo terug lucht door de luchtpijp stromen. U zal bijgevolg niet kortademig zijn, geen piepende adem meer hebben en minder moeten hoesten. De symptomen verlichten. Neem dit middel in wanneer u symptomen van een astma-aanval ondervindt.

Gebruik

Puffer: max 4 keer per dag 1 puf.
Verneveler: 0.5 of 1 ml, bij ernstige aanvallen 2 ml vloeistof.
Siroop: max 4 keer per dag een dosis van 5, 10, 15 en 20 ml.

Hoe effectief is Ventolin?

Ventolin is effectief om de symptomen van een astma-aanval te verlichten (ademhalingsmoeilijkheden, piepende adem, hoesten en pijn).
Astma heeft een erfelijke factor, maar u kan deze aandoening ook krijgen door overmatig antibioticagebruik, blootstelling aan tabaksrook tijdens de zwangerschap of kinderjaren… Er zijn zo’n 640 000 mensen in Nederland met astma (meer vrouwen dan mannen). 300.000 kinderen hebben astma.
Weet dat dit medicijn er niet voor zal zorgen dat u nooit nog een aanval krijgt. Het geneest astma niet, maar verlicht enkel de symptomen bij een aanval. Tot nu werd er nog geen medicijn voor de aandoening gevonden. Gebruik dit medicijn daarom niet preventief, maar alleen als u symptomen van een astma-aanval krijgt. Enkel op dit moment zal Ventolin effectief werken.

Mogelijke bijwerkingen
Bevingen, spierkrampen, hoofdpijn en irritatie van mond en keel. Uitzonderlijk kan u een tekort aan kalium in uw bloed krijgen of kan uw slaappatroon verstoord geraken. Raadpleeg de bijsluiter voor een volledige opsomming.