Alternatieve geneeswijzen zijn onderdeel van de dekking of module ‘alternatieve geneeswijzen’. Je kunt daarom het beste hieronder de basisverzekering + dekking alternatieve geneeswijzen samen vergelijken. 

1

Start in de vergelijker hieronder

Alle zorgverzekeringen in één vergelijker. Het overzicht is up to date en speciaal samengesteld voor 2019. 

2

Kies dekking alternatieve geneeswijzen

Aan de linkerkant van de vergelijker kun je filteren op aanvullende verzekeringen. Kies daar je gewenste dekking.

3

Kies en stap over

Keuze gemaakt? Je kunt meteen overstappen. Dat is heel simpel tegenwoordig, en duurt maar 5 tot 10 minuten. 

De vergoeding voor alternatieve geneeswijzen vind je aan de linkerkant van de vergelijker.

 

Worden alternatieve geneeswijzen vergoed? En hoe hoog is de premie voor alternatieve geneeswijzen? 

Worden alternatieve geneeswijzen vergoed?

Alternatieve geneeswijzen worden vergoed via de aanvullende verzekering.  De basisverzekering biedt geen vergoeding voor alternatieve geneeswijzen.

Krijg ik een vergoeding bij alle praktijken?

Alleen behandelingen bij een geregistreerde praktijken worden vergoed. Controleer of jouw behandelaar of therapeut is opgenomen in een register of bij een beroepsvereniging waarvan de behandeling wordt vergoed.

Wat kost verzekeren van alternatieve geneeswijzen?

Verzekeren voor alternatieve geneeswijzen doe je extra naast je basispremie. Sommige verzekeraars bieden een module voor alternatieve geneeswijzen, en bij sommige verzekeraars moet je een heel aanvullend pakket nemen. 

In de vergelijker verderop deze pagina kun je alle verzekeringen overzichtelijk vergelijken.

Afhankelijk van hoeveel behandelingen je nodig denkt te hebben, betaal je tussen € 7,50 en € 50 per maand voor de module alternatieve geneeswijzen. Gemiddeld ben je met verzekeren 1,5 tot 2 keer goedkoper uit dan dat je de behandelingen zelf zou betalen.

Als je alternatieve geneeswijzen toe laat passen kom je vaak tot de ontdekking dat verzekeraars de vergoeding alternatieve geneeswijzen niet bieden. Ook je zorgverzekering vergelijken helpt vaak niet meteen, omdat vergelijkers niet zoveel rekening houden met de dekking voor alternatieve geneeswijzen. Je moet er vaak goed naar zoeken. 

Genees je Wijzer legt je graag uit hoe je meer rekening kunt houden met de vergoeding voor alternatieve geneeswijzen. Via deze handige tool kan je zelf je zorgverzekering vergelijken, met een duidelijke uitleg over hoe je de dekking voor alternatieve geneeswijzen kunt zien. In dit overzicht kan je ook los de vergoedingen zien per verzekeraar. Uiteraard leggen we je eerst uit hoe de dekkingen voor alternatieve geneeswijzen werken.

Let op: Geneesjewijzer is geen verzekeraar en geeft daarom geen advies over uw verzekering. Onze uitleg en de tool die wij via DSC Finance aanbieden hebben wij om u eenvoudig inzicht te geven in de zorgverzekeraars en de eventuele dekking voor alternatieve geneeswijzen. Twijfelt u? Neemt u dan contact op met de zorgverzekeraar.

Zijn alternatieve geneeswijzen verzekerd?

In de basisverzekering worden geen vergoedingen voor alternatieve geneeswijzen geboden. Of verzekeraars bij aanvullende verzekeringen wel alternatieve geneeswijzen willen vergoeden mogen ze zelf beslissen. Ook de voorwaarden mogen ze zelf bepalen. De vergelijker controleert de volgende aspecten voor deze specifieke dekking

  • De vergoeding voor alternatieve geneeswijzen;
  • De hoogte van het eigen risico bij behandelingen;
  • Eventuele uitgesloten behandelingen;
  • De maximale vergoeding per behandeling en per jaar;
  • Hoe vrij je bent in het kiezen van een behandelaar.

Via deze link kun je zelf je zorgverzekering vergelijken. Om de vergoeding voor alternatieve geneeswijzen te kunnen zien, volg je de volgende stappen. Zo zie je binnen enkele klikken heel eenvoudig welke vergoeding de verzekeraars geven:

Stap 1: Aan de linkerkant van het overzicht zie je de mogelijke filters. Bij het eerste blauwe blokje ‘Basis’, kan je kiezen voor ‘Vrije zorgkeuze’ en het ‘Eigen risico’. Kies hier wat uw voorkeur heeft.

Stap 2: Het blauwe blokje daaronder heet ‘Tandarts’. Daar kan je kiezen voor je gewenste dekking voor ‘Tandarts’ en ‘Orthodontie’. Kies hier ook wat uw voorkeur heeft.

Stap 3: Nu komt u bij het blokje ‘Aanvullend’. Maak hier uw gewenste keuze voor ‘Fysiotherapie’, ‘Kraamzorg’ en/of ‘Bril en lenzen’.

Stap 4: Onder de hierboven genoemde keuzes staat ‘Alternatieve geneeswijzen’. Hier kunt u kiezen tot welk bedrag u alternatieve geneeswijzen vergoed wilt krijgen. Dit is voor de meeste bezoekers van Geneesjewijzer een belangrijk onderdeel.

Stap 5: Daaronder vindt u nog de opties ‘Medicijnen’ en ‘Vaccinaties’. Kiest u ook hiervoor uw gewenste dekking.

Stap 6: Als u deze filters allemaal heeft ingevuld, naar uw wensen, ziet u in het overzicht de passende zorgverzekeraars en de vergoedingen die zij hebben voor uw wensen.

Stap 7: Heeft u een keuze gemaakt voor de zorgverzekeraar? Klikt u dan op de oranje knop ‘Bekijken’. U gaat dan naar de website van de verzekeraar. Daar kunt u de aanvraag in orde maken.

Eenvoudig. Komt u er niet helemaal uit, of heeft u vragen? Geneesjewijzer mag en kan hier niet (!) over adviseren. Neemt u daarom contact op met de zorgverzekeraar.

Waar moet ik op letten bij het controleren van de voorgestelde zorgverzekering?

Uiteraard is de vergoeding van alternatieve geneeswijzen belangrijk voor u. Natuurlijk is het minsten zo belangrijk dat de verzekeraar de reguliere zorg op een passende manier vergoedt. Voor veel mensen, wellicht ook voor u, is het belangrijk dat u zelf uw behandelaar voor alternatieve geneeswijzen mag kiezen. Een ander aandachtspunt is het aantal behandelingen of het maximale bedrag aan behandelingen, dat vergoedt wordt. Het is belangrijk om van tevoren met uw zorgverlener(s) af te stemmen hoeveel behandelingen er te verwachten zijn. Als u wekelijks behandelt moet worden en de ene verzekeraar vergoedt onbeperkt 80% van de kosten terwijl de andere verzekeraar 100% van de kosten voor maximaal 12 behandelingen vergoedt, moet u daar zelf goed over nadenken wat voor u het prettigste is.

Waar moet ik op letten als ik overstap naar de verzekeraar met de beste vergoeding voor alternatieve geneeswijzen?

Het overstappen van een verzekeraar is meestal vrij eenvoudig, maar natuurlijk wel erg belangrijk om een goede keuze in te maken. Om optimaal te profiteren van de dekking alternatieve geneeswijzen geven wij u nog een paar tips.

1 – Zeg uw oude verzekering niet te vroeg op

Voor de basisverzekering moet een verzekeraar u verplicht accepteren. Voor aanvullende verzekeringen bestaat die verplichting niet. Soms moet u extra aanvullende vragen, ook wel een medische selectie invullen, als u een aanvullende verzekering aanvraagt. Als u op dat formulier bijvoorbeeld al veel bestaande behandelingen voor alternatieve geneeswijzen heeft aangegeven, dan bestaat er weleens een kans dat de verzekeraar de verzekering weigert of alleen wil afsluiten tegen hogere premie. Als u dan uw oude verzekering al hebt opgezegd hoeven zij u ook niet meer opnieuw te accepteren en kunt u in het slechtste geval uw dekking verliezen. Dit is lang niet altijd het geval, maar daarom is het zinvol om hier scherp op te letten en bij voorkeur tijdig over te stappen, zodat u nog genoeg tijd hebt om duidelijkheid te krijgen.

In de meeste gevallen zegt de nieuwe verzekeraar de oude verzekering voor u op. Daar hoeft u dus zelf niets meer voor te doen. Twijfelt u, of heeft u een bijzondere situatie? Neem dan voor de zekerheid even contact op met uw nieuwe of oude verzekeraar.

2 – Meld u tijdig aan

Het overstappen van zorgverzekeraar kan maar op een beperkt aantal momenten. Het moment waarop de meeste mensen moeten overstappen is het eind van het jaar, maar vóór 1 januari. Er zijn enkele uitzonderingen, maar die beschrijven wij hier niet, omdat die maar op een kleine groep mensen van toepassing is. Aan het eind van het jaar krijgen verzekeraars te maken met enorme werkdruk. Om zeker te zijn dat u op tijd weet waar je u toe bent kunt u zich het best tijdig aanmelden.

3 – Controleer uw polis

Omdat het zo druk is gaat er ook wel eens iets mis. Controleer daarom uw nieuwe polis om er zeker van te zijn dat bijvoorbeeld de vergoedingen alternatieve geneeswijzen vergoed worden en u andere wensen goed zijn doorgevoerd.

Bij een natura- of budgetpolis: controleer of uw alternatief therapeut is aangesloten bij een beroepsvereniging.

Bij de natura- of budgetpolis moet u vrijwel altijd verplicht een aangesloten therapeut kiezen om de behandelingen vergoed te krijgen. U kunt bij uw zorgverzekeraar controleren of uw zorgverlener is aangesloten bij een beroepsvereniging of branchevereniging.

Let op: Let op: Genees je Wijzer heeft vooral kennis over de verschillende alternatieve geneeswijzen en therapieën en is geen specialist op het gebied van zorgverzekeringen. Hierom adviseren wij niet over uw zorgverzekering. Twijfelt u aan de uitkomsten van de vergelijker of heeft u hulp nodig, vraag het dan na bij een zorgverzekeraar.

Meer informatie over vergoedingen van alternatieve geneeswijzen

Vergoeding alternatieve geneesmiddelen
Vergoeding antroposofie
Vergoeding chiropractie
Vergoeding fytotherapie
Vergoeding iriscopie
Vergoeding moermantherapie
Vergoeding natuurgeneeskunde
Vergoeding neuraaltherapie
Vergoeding orthomanuele geneeskunde
Vergoeding orthomoleculaire geneeskunde
Vergoeding osteopathie
Vergoeding podo-orthesiologie
Vergoeding shiatsu

Wil je iets toevoegen aan bovenstaande informatie, of heb je er een vraag over? Stel deze gerust hieronder!

1 comment

  1. h van den bergen devos

    ik zou graag ook weer de craniosacraal therapie willen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *