Als je alternatieve geneeswijzen toe laat passen kom je vaak tot de ontdekking dat verzekeraars de vergoeding alternatieve geneeswijzen niet bieden. Ook je zorgverzekering vergelijken helpt vaak niet meteen, omdat vergelijkers niet zoveel rekening houden met de dekking voor alternatieve geneeswijzen. Je moet er vaak goed naar zoeken. Genees je Wijzer legt je graag uit hoe je meer rekening kunt houden met de vergoeding voor alternatieve geneeswijzen. Via Zorgkiezer kan je zelf je zorgverzekering vergelijken, met een duidelijke uitleg over hoe je de dekking voor alternatieve geneeswijzen kunt zien. In dit overzicht kan je ook los de vergoedingen zien per verzekeraar. Uiteraard leggen we je eerst uit hoe de dekkingen voor alternatieve geneeswijzen werken.

Zijn alternatieve geneeswijzen verzekerd?

In de basisverzekering worden geen vergoedingen voor alternatieve geneeswijzen geboden. Of verzekeraars bij aanvullende verzekeringen wel alternatieve geneeswijzen willen vergoeden mogen ze zelf beslissen. Ook de voorwaarden mogen ze zelf bepalen. De vergelijker controleert de volgende aspecten voor deze specifieke dekking:

  • De vergoeding voor alternatieve geneeswijzen;
  • De hoogte van het eigen risico bij behandelingen;
  • Eventuele uitgesloten behandelingen;
  • De maximale vergoeding per behandeling en per jaar;
  • Hoe vrij je bent in het kiezen van een behandelaar.

Via onderstaande link kun je zelf je zorgverzekering vergelijken. Om de vergoeding voor alternatieve geneeswijzen te kunnen zien, volg je de volgende stappen. Zo zie je binnen enkele klikken heel eenvoudig welke vergoeding iedere verzekeraar geeft:

Stap 1: Je vult je geboortdatum, geslacht en postcode in. Klik op ‘Vergelijk’.
Stap 2: Vul je gewenste dekking in. De vergoeding alternatieve geneeswijzen staat bij ‘Kies je extra dekking’. Vink dat vakje aan en kies je gewenste bedrag.
Let op: Vergeet niet ook naar je andere wensen te kijken. In dit artikel richten we ons vooral op alternatieve geneeswijzen, maar dat betekent niet dat de rest van de dekkingen minder belangrijk zijn. Houd hier dus rekening mee.
Stap 3: Heb je alle wensen ingevuld? Klik op ‘Zoek de laagste premies’.
Stap 4: Nu zie je de passende verzekeringen onder elkaar. Bij iedere verzekering kan je nu klikken op ‘+ meer info’. Klik daarop.
Stap 5: Als je op ‘+ meer info’ hebt geklikt, schuift een vakje uit, waarin je dekking staat. Als het goed is, zie je daar direct ook de vergoedingen alternatieve geneeswijzen bij staan.
Stap 6: Heb je een keuze kunnen maken? Klik dan op ‘Vraag aan’. De rest van de aanvraag is zo geregeld en spreekt voor zich!

Eenvoudig toch? Het is wel belangrijk om de uitkomsten uit de vergelijker ook zelf nog even te controleren.

Waar moet ik op letten bij het controleren van de voorgestelde zorgverzekering?

Uiteraard is de vergoeding van alternatieve geneeswijzen belangrijk voor je. Natuurlijk is het minsten zo belangrijk dat de verzekeraar de reguliere zorg op een passende manier vergoedt. Voor veel mensen, wellicht ook voor jou, is het belangrijk dat je zelf jouw behandelaar voor alternatieve geneeswijzen mag kiezen. Een ander aandachtspunt is het aantal behandelingen of het maximale bedrag aan behandelingen, dat vergoedt wordt. Het is belangrijk om van tevoren met jouw zorgverlener(s) af te stemmen hoeveel behandelingen er te verwachten zijn. Als je wekelijks behandelt moet worden en de ene verzekeraar vergoedt onbeperkt 80% van de kosten terwijl de andere verzekeraar 100% van de kosten voor maximaal 12 behandelingen vergoedt, moet je daar zelf goed over nadenken wat voor jou het prettigste is.

Waar moet ik op letten als ik overstap naar de verzekeraar met de beste vergoeding voor alternatieve geneeswijzen?

Het overstappen van een verzekeraar is meestal vrij eenvoudig, maar natuurlijk wel erg belangrijk om een goede keuze in te maken. Om optimaal te profiteren van de dekking alternatieve geneeswijzen geven wij je nog een paar tips.

1 – Zeg je oude verzekering niet te vroeg op

Voor de basisverzekering moet een verzekeraar je verplicht accepteren. Voor aanvullende verzekeringen bestaat die verplichting niet. Soms moet u extra aanvullende vragen, ook wel een medische selectie invullen, als je een aanvullende verzekering aanvraagt. Als je op dat formulier bijvoorbeeld al veel bestaande behandelingen voor alternatieve geneeswijzen heeft aangegeven, dan bestaat er weleens een kans dat de verzekeraar de verzekering weigert of alleen wil afsluiten tegen hogere premie. Als je dan jouw oude verzekering al hebt opgezegd hoeven zij je ook niet meer opnieuw te accepteren en kan je in het slechtste geval je dekking verliezen. Dit is niet altijd het geval, maar daarom is het zinvol om hier scherp op te letten en bij voorkeur tijdig over te stappen, zodat je nog genoeg tijd hebt om duidelijkheid te krijgen.

In de meeste gevallen zegt de nieuwe verzekeraar de oude verzekering voor je op. Daar hoef je dus zelf niets meer voor te doen. Twijfel je, of heb jij een bijzondere situatie? Neem dan voor de zekerheid even contact op met je nieuwe of oude verzekeraar.

2 – Meld je tijdig aan

Het overstappen van zorgverzekeraar kan maar op een beperkt aantal momenten. Het moment waarop de meeste mensen moeten overstappen is het eind van het jaar, maar vóór 1 januari. Er zijn enkele uitzonderingen, maar die beschrijven wij hier niet, omdat die maar op een kleine groep mensen van toepassing is. Aan het eind van het jaar krijgen verzekeraars te maken met enorme werkdruk. Om zeker te zijn dat je op tijd weet waar je aan toe bent kan je je het best vroeg aanmelden.

3 – Controleer je polis

Omdat het zo druk is gaat er ook wel eens iets mis. Controleer daarom je nieuwe pols om er zeker van te zijn dat de vergoedingen alternatieve geneeswijzen vergoed worden en je andere wensen goed zijn doorgevoerd.

Bij een natura- of budgetpolis: controleer of je alternatief therapeut is aangesloten bij een branchevereniging.

Bij de natura- of budgetpolis moet je verplicht een aangesloten therapeut kiezen om de behandelingen vergoed te krijgen. Je kunt hier controleren of je zorgverlener is aangesloten bij een beroepsvereniging of branchevereniging.

Let op: Genees je Wijzer heeft vooral kennis over de verschillende alternatieve geneeswijzen en therapieën en is geen specialist op het gebied van zorgverzekeringen. Twijfel je aan uitkomsten via bovenstaande links of aan de tips die hierboven staan genoemd, vraag het dan vooral na bij je verzekeraar of bij een vergelijkingssite. Wij zouden het waarderen als je ons dan ook op de hoogte brengt. Wij zullen de adviezen dan toevoegen of aanpassen.

Meer informatie over vergoedingen van alternatieve geneeswijzen

Vergoeding alternatieve geneeswijzen 2018 (nog niet bekend)
Vergoeding alternatieve geneesmiddelen
Vergoeding antroposofie
Vergoeding chiropractie
Vergoeding fytotherapie
Vergoeding moermantherapie
Vergoeding natuurgeneeskunde
Vergoeding neuraaltherapie
Vergoeding orthomanuele geneeskunde
Vergoeding orthomoleculaire geneeskunde
Vergoeding podo-orthesiologie

Wil je iets toevoegen aan bovenstaande informatie, of heb je er een vraag over? Stel deze gerust hieronder!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *