Worden alternatieve geneesmiddelen vergoed? En hoe hoog is de premie voor alternatieve geneesmiddelen? 

Worden alternatieve geneesmiddelen vergoed?

Alternatieve geneesmiddelen worden vergoed via de aanvullende verzekering.  De basisverzekering biedt geen vergoeding voor alternatieve geneesmiddelen.

Krijg ik een vergoeding bij alle praktijken?

Alleen behandelingen bij een geregistreerde praktijken worden vergoed. Controleer of jouw praktijk is opgenomen in een register of bij een beroepsvereniging waarvan de behandeling wordt vergoed.

Wat kost verzekeren van alternatieve geneesmiddelen?

Verzekeren voor alternatieve geneesmiddelen doe je extra naast je basispremie. Sommige verzekeraars bieden een module voor alternatieve geneeswijzen, en bij sommige verzekeraars moet je een heel aanvullend pakket nemen. 

In de vergelijker verderop deze pagina kun je alle verzekeringen overzichtelijk vergelijken.

Afhankelijk van hoeveel behandelingen of geneesmiddelen je nodig denkt te hebben, betaal je tussen € 7,50 en € 50 per maand voor de module alternatieve geneeswijzen. Gemiddeld ben je met verzekeren 1,5 tot 2 keer goedkoper uit dan dat je de geneesmiddelen zelf zou betalen.

premie alternatieve geneesmiddelen vergelijken

alternatieve geneesmiddelen zijn onderdeel van de dekking of module ‘alternatieve geneeswijzen’. Je kunt daarom het beste de basisverzekering + dekking alternatieve geneeswijzen samen vergelijken. 

1

Start in de vergelijker hieronder

Alle zorgverzekeringen in één vergelijker. Het overzicht is up to date en speciaal samengesteld voor 2019. 

 

2

Kies dekking alternatieve geneeswijzen

Alternatieve geneeswijzen vallen onder de module ‘alternatieve geneeswijze’.

Aan de linkerkant van de vergelijker kun je filteren op aanvullende verzekeringen. Kies daar je gewenste dekking.

3

Kies en stap over

Keuze gemaakt? Je kunt meteen overstappen. Dat is heel simpel tegenwoordig, en duurt maar 5 tot 10 minuten. 

De vergoeding voor alternatieve geneeswijzen vind je aan de linkerkant van de vergelijker.
Let op: Let op: Genees je Wijzer heeft vooral kennis over de verschillende alternatieve geneeswijzen en therapieën en is geen specialist op het gebied van zorgverzekeringen. Hierom adviseren wij niet over uw zorgverzekering. Twijfelt u aan de uitkomsten van de vergelijker of heeft u hulp nodig, vraag het dan na bij een zorgverzekeraar. Maak je regelmatig gebruik van alternatieve geneesmiddelen en ben je benieuwd hoe die eigenlijk in elkaar zitten en wat je kunt laten vergoeden door de zorgverzekeraar? Het gaat over het algemeen om natuurlijke geneesmiddelen op basis van een holistische toepassing in het lichaam. De vergoeding door zorgverzekeraars is afkomstig uit de aanvullende polis, er is binnen de basisverzekering geen sprake van dekking. Zorg er dus voor dat je de verschillende aanvullende polissen bij zorgverzekeraars vergelijkt op basis van de dekking en vraag je therapeut naar de inhoud en achtergrond van eventuele alternatieve geneesmiddelen die je wilt gaan gebruiken.

Alternatieve geneesmiddelen gebruiken

Alternatieve geneesmiddelen sturen aan op balans in je lichaam. De holistische benadering stelt dat lichaam, geest en ziel met elkaar in evenwicht dienen te zijn. Is er sprake van een verstoring in je lichaam of ergens in de geest? Dan zal je dat elders in het lichaam merken, alles staat met elkaar in contact. De reguliere geneeskunde kijkt naar lokale klachten en ‘lapt’ die als het ware op. De alternatieve geneesmiddelen zorgen voor de balans in je lichaam, zodat je het zelfherstellend vermogen van het lichaam kunt aanspreken om de klacht van binnen uit op te lossen. Wat dat betreft is er dus geen sprake van alternatieve geneesmiddelen voor specifieke kwalen. Bepaalde geneesmiddelen kunnen helpen diverse klachten op te lossen en de oplossing kan per persoon verschillen.

Voorwaarden voor alternatieve geneesmiddelen

Wil je het gebruik van alternatieve geneesmiddelen door de zorgverzekeraar laten vergoeden? Zorg ervoor dat je aan een aantal belangrijke voorwaarden voldoet. Het geneesmiddel dient bijvoorbeeld te zijn opgenomen in de Z-index. Dit is een index met geneesmiddelen en hun vergoeding, het is als het ware een registratie voor een officieel middel. Daarnaast dient het middel door een arts, tandarts, verloskundige of erkend alternatief zorgverlener (lid van de branche-organisatie) te zijn voorgeschreven. Zorg ervoor dat je het geneesmiddel verkrijgt via een apotheek, apotheekhoudend arts of een online apotheek. Tenslotte is het van belang dat het gaat om een geregistreerd homeopathisch of antroposofisch middel, dat is de basis voor de verschillende alternatieve geneesmiddelen.

Vergoeding door de zorgverzekeraar

Er is geen sprake van een eigen risico binnen de aanvullende zorgverzekering. Heb je een aanvullende polis voor alternatieve geneeswijzen en verzorgt de verzekeraar dekking voor de aanschaf van geneesmiddelen? Je hoeft dan niet eerst een deel van de kosten zelf te betalen, zoals dat binnen de basisverzekering wel het geval is. De zorgverzekeraars zijn vrij om de vergoeding voor alternatieve geneesmiddelen zelf vast te stellen, vandaar dat de dekking en eventuele aanvullende voorwaarden per verzekeraar kunnen verschillen. Vergelijk de verzekeraars dus niet alleen op basis van de premie die je betaalt, kijk goed naar de dekking die je ontvangt en in hoeverre die aansluit bij de wijze waarop jij verzekerd wilt zijn tegen hoge kosten.

Meer informatie over alternatieve geneeswijzen

Wat zijn alternatieve geneeswijzen? Vergoedingen alternatieve geneeswijzen Wil je iets toevoegen aan bovenstaande informatie, of heb je er een vraag over? Stel deze gerust hieronder!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *